MS v hokeji: Slovák Kaláber povedie výber Poľska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turnaj Poliakov preverí. Na takejto úrovni sme nehrali 22 rokov, hovorí Slovák Kaláber

Róbert Kaláber pre Flashscore: Na takejto úrovni sme nehrali 22 rokov, na turnaji nás čaká skúška
Róbert Kaláber pre Flashscore: Na takejto úrovni sme nehrali 22 rokov, na turnaji nás čaká skúškaFot. Polski Hokej
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2024 sa začnú 10. mája v Českej republike, kde sa predstaví aj poľský národný tím. Tamojšia mutácia Flashscore Správ sa pred turnajom porozprávala so slovenským trénerom národného tímu Róbertom Kaláberom (54).

Na tomto podujatí chýbali 22 rokov. Nakoniec však poľská reprezentácia postúpila na elitné majstrovstvá sveta, čo je obrovský úspech. V utorok 7. mája odohralo mužstvo posledný prípravný zápas, po ktorom tréner Róbert Kaláber oznámil oficiálnu zostavu. Ešte predtým poskytol rozhovor našim poľským kolegom.

Do elitného svetového šampionátu zostáva už len chvíľka. Ako by ste zhrnuli doterajšiu prípravu?

"Všetko ide podľa plánu. Ovplyvnilo nás však vážne zranenie Barteka Jeziorského, ktoré utrpel pred zápasom v Slovinsku. Zranenie sa ukázalo byť natoľko vážne, že ho čaká 12-týždňová pauza. Je nám ľúto, že Bartek s nami na šampionát nepôjde."

Za nami je niekoľko prípravných zápasov proti náročným súperom. Pomáhajú takéto merania síl mužstvu aj napriek nie vždy uspokojivým výsledkom?

"Dobrý výsledok mužstvo povzbudí, ale teraz sa nepozeráme na výsledky, pretože sme v inej fáze prípravy. Mali sme ťažké obdobie, keď sme ešte tvrdo pracovali na kondícii. Trénovali sme a prispôsobovali sme si aj varianty nášho herného systému a taktiky, plus nám chýbalo 7-8 hráčov, ktorí hrali vo finále (Tauron hokejovej ligy - pozn. red.). Nemali sme teda optimálnu zostavu a k samotným stretnutiam sme pristupovali značne unavení. To isté nás však čaká aj na samotnom šampionáte, kde odohráme viacero súbojov v krátkom časovom úseku, takže po 2-3 zápasoch sa aj hráči budú cítiť menej komfortne."

"Určite boli naši protivníci čoraz ťažší a ťažší. Takéto zápasy sú veľmi potrebné, keďže sme posledné štyri roky nehrali proti takýmto silným súperom. Dobre vieme, že v skupine máme napríklad Spojené štáty alebo Švédsko, s takouto kvalitou sme sa ešte nestretli - a nielen v poslednom čase, ale všeobecne za predchádzajúcich 22 rokov."

Aktuálne výsledky Poľska.
Aktuálne výsledky Poľska.Flashscore

Je veľkým problémom nabitý program pred turnajom a únava hráčov?

"Nie, nie je to problém. Všetko máme dobre naplánované. Podľa rozpisu sme mali obdobie mnohých prípravných zápasov, potrebovali sme tak intenzívne pracovať. Zatiaľ mužstvo rotujeme, nie všetci hráči sa predstavia vo všetkých dueloch. Jednoducho niektorí nedávno hrali vo finále súťaže, iní sú unavení po play-off, ďalší dlhšie nehrali. Preto sme zorganizovali taký počet zápasov, aby boli všetci dobre pripravení, a tiež sme ku každému hráčovi pristupovali individuálne. Vďaka tomu sme presvedčení, že mužstvo bude na samotný šampionát vo forme. Väčšie obavy mám z intenzity súbojov na samotnom turnaji. Bude to obrovské úsilie proti súperom najvyššej svetovej kvality."

Ovplyvňuje úroveň zohratosti mužstva skutočnosť, že niektorí hráči prišli do tréningového kempu neskôr?

"Určite to nie je príjemné, ale nie je to len náš problém. Takéto starosti má prakticky každý tím. V mnohých celkoch niektorí hrajú v play-off, niektorí vypadávajú a pripájajú sa k nim len hráči, ktorí sú v tréningovom kempe už dlhší čas. Takže každý tréner sa s tým musí vysporiadať, ale zároveň to nie je problém, ktorý by sa nedal riešiť. Jednoducho musíme pracovať v podmienkach, ktoré máme, všetci tréneri museli byť pripravení na to, že to tak bude."

Program Poliakov na MS.
Program Poliakov na MS.Flashscore

Aké sú najväčšie prednosti vašich zverencov a na ktorých prvkoch ste museli najviac pracovať?

"V tejto chvíli je veľmi ťažké odpovedať na túto otázku. Určite by našou najväčšou silou mohlo byť obrovské srdce pre hru a nasadenie, no na takejto úrovni sme nehrali už 22 rokov. Sledujeme našich súperov, vieme, aké ťažké stretnutia nás čakajú. Na šampionát ideme s vedomím, že sa stretneme so skutočnou elitou, s najvyššou úrovňou, akú majú USA, kde všetci hráči hrajú každý deň v NHL, alebo silné Švédsko, ktoré má tiež mená zo silných súťaží. Náš tím je z 90 % zložený z hráčov z poľskej ligy. Z tohto dôvodu sa mi ťažko hodnotí, toto obdobie nás má len pripraviť na stret s takýmito súpermi. Zvyšovanie našej úrovne si určite vyžiada čas, ale konfrontácia s elitou pomôže najmä mladíkom v rozvoji ich kariéry. Či sme však už schopní konkurovať takýmto gigantom, to sa ešte len ukáže."

Aký je minimálny plán na tento šampionát? Alebo sú ciele stanovené inak?

"Všetci túžime vyhrať, každý duel sa začína výsledkom 0:0. Chceme dokázať, že prekvapenia sa stávajú, ale samozrejme, je na nás, aby sme zohľadnili špecifiká daného súpera. Určite budeme ku každému zápasu pristupovať s cieľom uchmatnúť bod a neklesnúť do B-kategórie. Sme športovci, chceme bojovať a chceme súťažiť, pričom dúfame, že sa udržíme medzi elitou. Či sa nám to však podarí, to sa ešte len uvidí."

Postup do elitnej kategórie majstrovstiev sveta po 22 rokoch bol obrovským úspechom, ktorý mal jednoznačne vplyv na záujem fanúšikov. Ostrava, kde budeme hrať zápasy v skupine, je blízko našich hraníc a veľa ľudí sa zrejme rozhodne prísť. Je ich podpora schopná ovplyvniť tím? Môže sa v hokeji, podobne ako v mnohých iných športoch, energia z tribún preniesť na hraciu plochu?

"Určite áno. Veľmi sa spoliehame na fanúšikov, dúfame, že v tomto náročnom období niekoľkých dní, keď budeme súťažiť na takejto úrovni, energia z tribún príde, vďaka čomu bude motivácia hráčov ešte väčšia. Bude to potrebné najmä vo chvíľach, keď už bude únava veľká alebo sa zápas nebude vyvíjať podľa našich predstáv. Som presvedčený, že každý z týchto hokejistov bude bojovať a nechá na ľade srdce, aby sa odvďačil a urobil radosť poľským fanúšikom."