Bedard a tí ďalší. TOP 7 najväčších favoritov na zisk Calder Trophy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bedard a tí ďalší. TOP 7 najväčších favoritov na zisk Calder Trophy
Získa Bedard vo svojej prvej sezóne Calder Trophy?
Získa Bedard vo svojej prvej sezóne Calder Trophy?Profimedia
Od novej sezóny vstupujú do NHL viacerí zaujímaví mladí hráči, ktorí sa môžu stať hviezdami profiligy. Vo svojom prvom ročníku budú okrem tímových úspechov bojovať napríklad o prestížnu Calder Trophy, ktorá sa udeľuje najlepšiemu debutantovi. Kto sú najväčší favoriti?

Connor Bedard

Naposledy sa v roku 2017 stalo, aby Calder Trophy získal hráč v prvej sezóne okamžite po drafte. Dokázal to Auston Matthews a teraz je najväčším ašpirantom rozhodne generačný talent Bedard. Nik nepochybuje o tom, že bude lídrom Chicaga od úplného začiatku ročníka, no menší otáznik svieti nad tým, či si hneď zvykne na seniorský hokej, ktorý ešte nehral.

V minulej sezóne odohral vo WHL dokopy s play-off 64 zápasov a získal 163 bodov za 81 gólov a 82 asistencií. O jeho rekordoch a úspechoch by sa už teraz dalo rozprávať veľmi dlho. Spomenieme, že ako prvý hráč v histórii kanadských juniorských súťaží získal naraz cenu pre najlepšieho hráča, ktorého čaká draft a zároveň bol najproduktívnejším hokejistom. Dlhých 27 rokov nikto nedosiahol na métu 140 bodov.

Ako člen národného tímu Kanady už dvakrát vyhral zlato na MSJ a jedno má aj z MS do 18 rokov, kde bol kapitánom. Keď sa naplno ukáže v NHL, bude z neho legenda a člen Siene slávy. Pravdepodobne jeden z najlepších hokejistov, ktorých kedy svet videl. Je takmer nemožné nájsť v jeho hre slabinu a tá strela...

Luke Hughes

Ďalší z rodiny Hughesovcov je vysoko cenenou nádejou New Jersey. V minulej sezóne získal v NCAA celkovo 48 bodov počas 39 duelov a s Hutsonom sa delil o pozíciu najproduktívnejšieho beka súťaže. Devils mu dali v závere sezóny šancu na päť duelov, v ktorých sa rozhodne nestratil (1+3).

Po odchodoch Seversona či Gravesa by mal rodák z Manchestru v New Hampshire dostávať čoraz viac priestoru a možno aj získať stále miesto v zostave. V roku 2022 si zahral aj na seniorských MS, dvakrát bol na MSJ a raz i kapitánom USA.

Brandt Clarke

Na Slovensku veľmi dobre známy obranca odohral "covidový" ročník 2020/21 za Nové Zámky. Počas 26 zápasov strelil päť gólov a pridal desať asistencií, pričom práve po tejto sezóne išiel na draft NHL. Nejaký čas sa o ňom hovorilo aj v súvislosti s prvou voľbou, nakoniec si ho na ôsmej priečke vybralo Los Angeles.

V minulom ročníku už odohral deväť stretnutí NHL (0+2), väčšinu času bol v OHL. V drese Barrie Colts mal priemer takmer dva body na zápas (43 stretnutí, 84 bodov), takže juniorskú úroveň už dávno prerástol.

Marco Rossi

Bol a stále je tvárou novej rakúskej generácie. V roku 2019 ho Minnesota brala už na deviatom mieste a nebyť nešťastných okolností, dávno by hrával NHL pravidelne. Rossi však mal veľmi vážny priebeh koronavírusu, dokonca sám povedal, že sa bál o život a po tak náročnom období nebolo jednoduché dostať sa do vrcholovej formy.

Počas posledných dvoch sezón odohral iba 21 stretnutí v profilige a získal jediný bod za asistenciu. Má však za sebou rovnako dva dobré ročníky na úrovni AHL, v ktorých dokopy nastúpil na 118 duelov a nazbieral 106 bodov. Tento rok si za Rakúsko prvýkrát zahral na seniorských MS s priemerom takmer bodu na stretnutie.

Matthew Knies

Američan so slovenskými koreňmi bude v zostave Toronta určite dostávať čoraz viac priestoru, pretože ukazuje vysoký potenciál. Stále iba 20-ročný útočník v podstate v každej sezóne na mládežníckej úrovni zaknihoval priemer minimálne zhruba bodu na zápas. 

Posledné dva ročníky v NCAA mu vyniesli 73 stretnutí a 75 bodov, pričom podobne to mal aj predtým v USHL. Knies si v roku 2022 dokonca zahral na ZOH a takisto reprezentoval USA na MSJ. V závere predošlého ročníka dostal od Maple Leafs šancu v desiatich dueloch (1+4).

Shane Wright

Očakávaná jednotka minuloročného draftu sa prepadla až na štvrté miesto. Seattle Kraken si ho síce nechali v prvom tíme, ale odohral iba osem stretnutí a získal dva body (1+1). Následne odišiel na krátky pobyt do AHL, kde mal v piatich dueloch bilanciu štyri góly a dve asistencie.

Na prelome rokov viedol Kanadu k zlatu na MSJ ako kapitán, potom sa vrátil do OHL, ale aj keď v závere základnej časti odohral 20 stretnutí s 37 bodmi (15+22), tak jeho Windsor Spitfires vypadol prekvapivo hneď v prvom kole play-off.

Adam Fantilli

Tento rok bolo na drafte množstvo naozaj kvalitných hráčov a očakáva sa, že viacerí dostanú šancu už od úvodu novej sezóny. Jedným z nich by mohol byť aj Fantilli, ktorého si zobral na treťom mieste Columbus.

Toto prostredie sa mu výrazne hodí a zdá sa, že mu bude priať, pretože mužstvo je zaujímavo zložené z mladých aj skúsených hráčov. Kanaďan bol v predošlom ročníku so 65 bodmi najproduktívnejším hráčom NCAA, vyhral zlato na MSJ a takisto na seniorskom šampionáte, kde debutoval medzi seniormi, pričom sa rozhodne nestratil.