Ceremónia na oslavu tisícky zápasov v NHL pre Fleuryho, Zibanejad vytvoril klubový rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ceremónia na oslavu tisícky zápasov v NHL pre Fleuryho, Zibanejad vytvoril klubový rekord

Fleury je v zámorí legendou.
Fleury je v zámorí legendou.TASR
Marc-André Fleury má za sebou možno posledný zápas proti svojmu dlhoročnému tímu z Pittsburghu. V noci na sobotu prispel 34 zákrokmi k víťazstvu Minnesoty Wild, ktorá zdolala káder Penguins 3:2. Práve s ním získal 39-ročný brankár trikrát Stanley Cup.

Fleury pôsobil v Pittsburghu v rokoch 2003 až 2017, finále play-off s nim vyhral v sezónach 2008/09, 2015/16 a 2016/17. Momentálne mu beží dvojročný kontrakt v hodnote sedem miliónov amerických dolárov, ktorý sa skončí na konci prebiehajúceho ročníka. Samotný gólman ešte nie je rozhodnutý o svojej budúcnosti a v hre je aj ukončenie kariéry.

"Je to jednoducho veľká výzva. Viete, že súper má veľa schopných útočníkov aj obrancov," povedal k zápasu pre oficiálnu webstránku NHL. Štyri zákroky zaznamenal v záverečných 67 sekundách pri hre štyroch proti šiestim. Hostia hrali power play po vylúčení Jonasa Brodina za hru vysokou hokejkou. Fleury sa blysol najmä pri pokuse Jevgenija Malkina, ktorý strieľal z prvej. "Šesť hráčov, musíte bojovať. Možno je to trocha bláznivé, musíte len hrať a nepustiť nič dnu," dodal Kanaďan.

Ešte pred zápasom absolvoval ceremóniu za tisíci zápas v NHL, ktorý odohral 31. decembra proti Winnipegu (2:3). "Som rád, že je po tom. Bol som z toho trochu nervózny. Cítil som, ako postupne mäknem, každým premietnutým rokom, mojimi deťmi aj starými spoluhráčmi na veľkoplošnej obrazovke. Dostalo ma to, vyjadril sa kanadský brankár a pokračoval:

"Myslím si však, že som sa cez to dostal hneď na začiatku počas súperovej presilovky. Ďakujem Wild a Penguins za výnimočný deň pre moju rodinu." Jeho spoluhráč Kirill Kaprizov vytvoril klubový rekord v počte 20 gólových sezón v rade, má ich už štyri.

Maximum klubu stanovil aj Mika Zibanejad z New Yorku Rangers. Za "jazdcov" vsietil ôsmy gól v predĺžení a na ľade Chicaga (4:3 pp) tak prekonal Cecila Dillona, Butcha Keelinga a Briana Leetcha. Jeho spoluhráč Adam Fox sa stal šiestym hráčom v dejinách klubu, ktorý zaznamenal po 30 asistencií v každej z úvodných piatich sezón s tímom. Vyrovnal sa tak Markovi Messierovi, Philovi Goyettemu (po 6), Artemijovi Panarinovi, Reijovi Ruotsalainenovi a Philovi Espositovi (po 5).

Evander Kane si zapísal piaty hetrik vo farbách Edmontonu v dueli na ľade Anaheimu (5:3). Je to siedmy najvyšší počet v histórii organizácie spolu s Ryanom Smythom a Esom Tikkanenom. Tri body za asistencie mal kapitán Connor McDavid, bodoval tak v predošlých piatich zápasoch (5+6) a 12 duelov trvajúcu sériu natiahol aj proti Ducks (9+20). Jeho tím zdolal v tejto sezóne "káčerov" trikrát a dohromady im nastrieľal 20 gólov.