Hertl pre Flashscore: O úlohe lídra San Jose, rozprávkach a rezni namiesto kapra

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hertl pre Flashscore: O úlohe lídra San Jose, rozprávkach a rezni namiesto kapra
Tomáš Hertl je jedným z najskúsenejších v kabíne San Jose.
Tomáš Hertl je jedným z najskúsenejších v kabíne San Jose.Profimedia
Až sa to zdá neuveriteľné, ale je to už viac ako desať rokov, čo český útočník Tomáš Hertl (30) začal v San Jose rozdávať hokejovú radosť. Fanúšikovia kalifornského klubu si ho v roku 2013 okamžite zamilovali vďaka siedmim gólom, ktoré strelil v prvých piatich zápasoch kariéry. Jeho priateľská povaha a konzistentné výkony z neho urobili obľúbenca aj po rokoch. Teraz je však už lídrom Sharks. Krátko pred vianočnými sviatkami si Hertl našiel čas aj pre českú mutáciu Flashscore Správ.

Vianoce, najpokojnejšie obdobie roka, ako strávi sviatky aktuálne najproduktívnejší hráč San Jose Sharks?

"Podľa ligy je povinné, aby sme mali aspoň tri dni voľna. Teším sa na to, pretože náš zápasový program bol v decembri dosť náročný. S manželkou a deťmi radi zostaneme doma, oddýchneme si, pozrieme nejaké rozprávky. Na Štedrý deň sme si dali spolu večeru. Nebol to kapor, ale rezeň so šalát, našťastie, áno."

Skôr, ako mohlo dôjsť k tomuto pokoju, bolo potrebné vyriešiť niektoré hokejové záležitosti. Ešte 23. decembra ste hrali na ľade Vancouveru.

"Presne tak, navyše po tých troch dňoch voľna sa vraciame do akcie opäť na klzisku súpera, tentoraz proti Los Angeles. Už som o tom hovoril s vedením tímu a dúfam, že nám to liga na budúci rok vynahradí. V decembri sme boli 14 dní na cestách, potom sme sa otočili na jeden domáci zápas a opäť sme odleteli. Doma skoro nič, takže aj preto si tie tri dni užijem."

Ako to vyzerá na Vianoce s Hertlovcami v Kalifornii? Prišiel Ježiško, alebo skôr Santa Claus?

"Naše deti české rozprávky, ktoré mám rád, zatiaľ veľmi nechytajú, ale Tri oriešky pre Popolušku alebo S čerty nejsou žerty jednoducho nesmú chýbať. Pozeráme aj americké rozprávky, hoci Vianoce oslavujeme po česky s večerou a rozbaľovaním darčekov. Používame Ježiška aj Santa Clausa, malý to vidí v škôlke, tak mu vysvetľujeme, že jeden pojem je v češtine, aby mu to nemotalo hlavu."

Nechýbal vám na vianočnom stole tradičný kapor?

"Na Vianoce mám kapra rád, ale u nás sa nedá kúpiť. Musel by som si ho ísť niekam chytiť. Takže som sa potešil z klasického rezňa."

Ako líder prežívam všetko viac

Niekto by čakal, že debakle na začiatku sezóny a reči o negatívnych rekordoch zlomia mužstvo. Žraloci sa nielenže držia, ale stále dokážu otáčať zápasy, aj keď 10 minút pred koncom prehrávajú o 3 - 4 góly. A nie raz... Čo vám najviac pomohlo prekonať zlý začiatok sezóny?

"Ten začiatok bol naozaj ťažký, klamal by som, keby som povedal, že nie. Jedna vec je dostať výprask, druhá je dostať dvakrát desaťgólový. Pre mňa to po psychickej stránke nebolo vôbec jednoduché, v kabíne už mám úlohu lídra a veľa sa na mňa pozerá. Máme však dobré mužstvo, pribudlo veľa nových chalanov, držali sme spolu a všetko klapalo. Po tých debakloch bolo dôležité rýchlo vyhrať nejaké zápasy, získať sebavedomie a poraziť silného súpera."

Hertl si pochvaľuje dobrý tím.
Hertl si pochvaľuje dobrý tím.Flashscore

Tréner David Quinn vyzval hráčov, aby sa nepoddali situácii a snažili sa byť pozitívni. Pomohlo to?

"Musíte v tom všetkom nájsť určitú rovnováhu. Iste, keď sme prehrávali, boli sme na dne, ale zároveň sme sa dočkali viackrát viacerých povzbudzujúcich komentárov. Po tých dvoch desiatkach za nami opäť prišiel generálny manažér Mike Grier a vysvetlil nám, že jedna vec je prehrať a druhá prehrať takýmto spôsobom. Keď tím nechá na ľade všetko a prehrá o gól, lepšie to znášate, než keď sa len ukážeme na ľade a odídeme s potupnou porážkou. Ja, ktorý už patrím medzi starších hráčov v kabíne a som lídrom, to prežívam ešte viac."

Keď už sme pri tom, dvadsaťjedenročný švédsky mladík William Eklund vás nedávno pochválil za to, ako viete v kabíne prehovoriť. 

"V San Jose som už jedenásty rok, zvykol som si na úlohu veterána v kabíne a mal som tiež možnosť učiť sa od mnohých skúsených hráčov. Je príjemné, že môžem to, čo som sa od nich naučil, opäť nejakým spôsobom odovzdať ďalej. Teraz mám Eklunda a ďalších mladších, ktorým môžem pomôcť v ich kariére, posunúť ich a dať im dobré rady. Hoci aj ja musím povedať, že sa stále učím niečo nové."

Kto bol vlastne počas kariéry vaším najväčším vzorom?

"Pravdepodobne Thornton a Pavelski. S Thorntonom som začínal ako nováčik, potom som zase veľa hrával s Pavelskim. Pamätám si, že napríklad v treťom roku v NHL sa mi nedarilo a Pavelski si ma zobral bokom a povedal mi pár slov, ktoré mi veľmi pomohli. Dlho sme hrali všetci spolu a v roku 2016 sme sa dostali až do finále Stanleyho pohára."

Okrem vás je lídrom súčasného tímu San Jose kapitán Logan Couture, ktorý však do tejto sezóny  pre zranenie nenaskočil. Myslím, že v šatni veľmi chýba.

"Nielen v šatni, ale aj na ľade. Je to hráč najvyššieho kalibru a na rozdiel od iných tímov si v súčasnej situácii nemôžeme dovoliť takéto absencie. Na začiatku sezóny sme nevedeli, ako na tom bude, ale teraz to vyzerá tak, že by s nami mohol čoskoro začať trénovať. Dúfam, že sa už vráti. To by nám pomohlo."

Telo si zvyklo na záťaž

Držíte si priemer takmer bod na zápas. Okrem toho ste tento rok aj mimoriadne vyťažený. Patríte medzi 10 najvyťaženejších útočníkov v celej NHL. Cíti to vaše telo?

"Asi by som klamal, keby som povedal, že nie. Začiatkom decembra som proti Vegas odohral takmer 29 minút a to som nikdy nezažil, s výnimkou bojov o Stanleyho pohár, kde sa často predlžuje. Som veľmi vyťažený a vážim si to, ale myslím si, že čím viac hrám, tým viac si moje telo zvyká na záťaž. Samozrejme, regenerácia je ešte dôležitejšia. Vysokému času na ľade však pomáha aj to, že sa sem-tam niekto zraní alebo z rôznych dôvodov hráme len s 11 útočníkmi. Okrem toho hrám presilovky a oslabenia, takže čas sa nazbiera aj tam."

V jednom z predsezónnych rozhovorov som sa dočítal, že by ste chceli v tejto sezóne viac popracovať na svojej rýchlosti. Podarilo sa vám to?

"Mám určitý štýl korčuľovania a niečo aj vážim, ale musím povedať, že v sezóne som sa zatiaľ na ľade cítil dobre. Aj na začiatku ročníka, keď sme sa trápili a väčšina z nás trávila väčšinu sezóny v obrannom pásme, to nie je jednoduché, ale inak mi to sedí lepšie ako vlani."

Hertl a jeho štatistiky z tejto sezóny.
Hertl a jeho štatistiky z tejto sezóny.Livesport

San Jose doplnilo káder aj o ďalších Čechov. Na farmu zamieril váš stály parťák Radim Šimek, no k dispozícii máte Filipa Zadinu a Jana Ruttu. Aké je to v takejto českej kolónii?

"Je to super, len škoda, že tu nemôže byť Šíma, bolo by to ešte lepšie. So Zadinom a Ruttom chodíme na večere. V lietadle som si ich posadil relatívne k sebe. Trávime spolu veľa času a je to fajn. Každý vie, že český humor je špecifický."

Odpoveď poznám vopred, ale aj tak sa opýtam. Bude San Jose aj v tejto sezóne bojovať o play-off?

"Samozrejme, nie som typ, ktorý by sa kedykoľvek vzdával. Rád hrám pre ľudí, ale aj za ostatných chalanov, aby tiež rozvíjali svoju kariéru a možno mali možnosť podpísať pekné zmluvy. Všetci sme tu priatelia, rodina."

A ak by náhodou nevyšiel boj o Stanleyho pohár, počítam, že veľkým lákadlom sú majstrovstvá sveta v Česku.

"Je to lákavé, O2 aréna je pre mňa takmer domov, aj keď tam teraz hrá Sparta, ale stále to mám spojené s rokmi, keď som tam hral za Slaviu. Ak budem zdravý a tréneri budú mať o mňa záujem, určite rád pôjdem, ale snažím sa na to nesústrediť. Máme pred sebou približne 50 zápasov základnej časti, to je teraz pre mňa kľúčové."

.
.Livesport