Skvostné umenie Zegrasa a Bedarda, Fleuryho 550. triumf, Dahlin ako gólostroj z obrany

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Skvostné umenie Zegrasa a Bedarda, Fleuryho 550. triumf, Dahlin ako gólostroj z obrany

Zegras znovu predviedol šikovnosť svojich rúk.
Zegras znovu predviedol šikovnosť svojich rúk.Profimedia
Americký hokejista Trevor Zegras (22) z Anaheimu už po tretí raz v kariére NHL dosiahol gól efektným lakrosovým zakončením. Nočnými zápasmi paradoxne rezonoval aj ďalší presný zásah štýlom Michigan, ktorým sa premiérovo v profilige prezentovala jednotka tohtoročného draftu Connor Bedard (18), a to priamo pred zrakom legendárneho Waynea Gretzkého (62).

Zegras potešil divákov prítomných na dueli v Anaheime vycibrenou technikou prvýkrát v novom ročníku. V uplynulom roku sa blysol touto zručnosťou 27. januára 2022 proti Montrealu. Už o necelé tri mesiace (1. apríla) sa mu trik vydaril opäť, tentoraz proti Arizone.

Bedard prekvapil spoza bránky Jordana Binningtona, no hráči Chicaga po katastrofálnej tretej tretine, v ktorej inkasovali päťkrát, prehrali so St. Louis. "Je to naozaj talentovaný hráč, bolo to prekvapujúce. On je však hokejista, od ktorého očakávate čokoľvek a kedykoľvek," vyzdvihol Bedarda útočník "jastrabov" Taylor Raddysh.

Skvostné zakončenie sledoval v Enterprise Center aj najproduktívnejší hráč v histórii NHL - legendárny Wayne Gretzky. "To, čo dokázal on, by som nedokázal. Nebolo to v mojom repertoári," uviedol neohrozený líder dejín súťaže počas druhej prestávky pre televíziu mužstva Blues. 

Útočníkovi Toronta Austonovi Matthewsovi to v prebiehajúcom ročníku gólovo sype. Center elitného útoku Maple Leafs sa strelecky presadil proti Columbusu (4:1) dvakrát a na čele kanonierov súťaže má na konte už 28 presných zásahov, čo je o štyri viac ako druhý Brock Boeser z Vancouveru. Dvadsaťšesťročný Američan sa zároveň stal prvým hráčom s minimálne 27 trefami v prvých 30 vystúpeniach sezóny od čias Jaromíra Jágra, ktorý ich za tento čas strelil 30 v ročníku 1996/67. Druhým hráčom "javorových listov", ktorému sa to podarilo, je Frank Mahovlich (27 gólov v 30 dueloch) v ročníku 1960/61.

Brankár Marc-André Fleury podržal 33 zákrokmi Minnesotu, ktorá získala cenné víťazstvo nad Bostonom. Tridsaťdeväťročný veterán si pripísal 550. víťazstvo v kariére a v historickom rebríčku súťaže sa priblížil k druhému Patrickovi Royovi (551).

Nathan MacKinnon z Colorada ťahá už 18-zápasovú bodovú sériu. Počas nej nazbieral už 34 bodov (12+22). Je to štvrtá najdlhšia séria v histórii Avalanche/Quebec Nordiques, čím sa vyrovnal slovenskému útočníkovi Petrovi Šťastnému.

V historických štatistikách sa posunul vpred aj tréner New Jersey Lindy Ruff, ktorý dosiahol 115. triumf na striedačke "diablov" a predstihol Petra DeBoera na treťom mieste v rámci organizácie. Na prvom mieste je Jacques Lemaire (276), druhý je John Hynes (150).

Hneď niekoľko rekordov pokorili aktéri v stretnutí Ottawy s Pittsburghom. Penguins v tretej tretine vyslali na bránku súpera 23 pokusov, čo je najviac v histórii klubu. Obranca "tučniakov" Kris Letang zaznamenal 103. zápas s viacerými asistenciami a zaostáva iba za klubovým spoluhráčom Erikom Karlssonom (128). Útočník Ottawy Tim Stützle strelil štvrtý gól v predĺžení, čo je najviac gólov hráča do 22 rokov v histórii organizácie Senators. Nemecký mladík prekonal kapitána Bradyho Tkachuka.

Švéd Rasmus Dahlin z Buffala sa stal prvým bekom, ktorý v tomto ročníku dosiahol na métu 10 gólov. Je to už tretia sezóna za sebou, v ktorej sa mu to podarilo, čím sa vyrovnal v historických tabuľkách Sabres Johnovi Boxmeerovi (1979-82) a Jerrymu Korabovi (1974-77). Dvadsaťtriročný Švéd strelil svoj 56. gól v kariére NHL, čím predbehol ruského obrancu ukrajinského pôvodu Alexeja Žitnika na štvrtej pozícii medzi obrancami Buffala.