Ovečkin určil nové maximum, MacKinnon pokoril 50-gólovú métu, Matthews už na čísle 66

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ovečkin určil nové maximum, MacKinnon pokoril 50-gólovú métu, Matthews už na čísle 66
Matthews potvrdzuje kanonierske kvality.
Matthews potvrdzuje kanonierske kvality.Profimedia
Alexander Ovečkin (38) dosiahol minimálne 30 gólov v základnej časti už vo svojej 18. sezóne a stanovil nový rekord NHL. Ruský útočník rozhodol presným zásahom o triumfe Washingtonu nad Detroitom v dôležitom súboji o postup do play-off. Nathan MacKinnon zaznamenal hetrik, pridal aj asistenciu a pokoril 50-gólovú métu. V 13-zápasovom nočnom programe sa blysli hetrikom aj Steven Stamkos (34) i Juraj Slafkovský (20).

Ovečkin sa presadil osem sekúnd pred koncom druhej časti duelu a zvýšil na 2:0. Obranca domácich Seider stratil puk na červenej čiare, získal ho T.J. Oshie a posunul ruskému kanonierovi, ktorý trafil presne pod vyrážačku Alexa Lyona. Krídelník nazbieral aspoň 30 gólov v 18 zo svojich 19 sezón v profilige. Po stretnutí vyzdvihol aj prácu Oshieho:

"Urobil to skvele na modrej čiare. Bolo to niečo ako 2 na 1 a vedel som, že do konca tretiny zostáva možno 15 alebo 20 sekúnd. Snažil som sa vystreliť puk a dúfať, že to tam padne," uviedol podľa nhl.com. Tridsaťgólovú métu neprekonal iba v covidovom ročníku 2020/21, keď dal v 45 dueloch 24 gólov. Doteraz sa delil o rekord s Mikeom Gartnerom.

"Je to niečo neuveriteľné. Tento úspech je o konzistencii, samozrejme, o zdraví a o mojich spoluhráčoch, ktorí ma nachádzajú v správnych pozíciách," zdôraznil hráč, ktorý má v NHL na konte už 852 presných zásahov, iba o 42 menej ako historický líder Wayne Gretzky (894). Capitals zverejnili na sociálnych sieťach video, v ktorom Gartner zagratuloval Ovečkinovi a drží mu palce aj k prekonaniu rekordu v počte gólov.

Veľký večer zažil aj MacKinnon ktorý hetrikom a asistenciou prispel k víťazstvu Colorada nad Minnesotou 5:2. Kanadský center bojuje na diaľku s Nikitom Kučerovom z Tampy Bay o Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. MacKinnon má 137 bodov (51+86) a má dvojbodovú stratu na Kučerova. Člen prvej formácie Avalanche zaznamenal 51. gól v sezóne a skompletizoval tretí hetrik v ročníku a siedmy v kariére.

"Úprimne, nikdy v živote som si nemyslel, že dosiahnem 50 gólov. Je to dobrý pocit. Veľa úžasných zápasov a tvrdej práce od každého jedného hráča. Myslím si, že je to tímový úspech. Je ťažké sa tam dostať. Sami to nedokážete," skonštatoval MacKinnon, ktorý odohral svoj 43. viacbodový zápas sezóny, čím prekonal rekord Slováka Petra Šťastného (42) z ročníka 1981/82.

Vo forme je aj najlepší strelec súťaže Auston Matthews, ktorý dal v tejto sezóne za Toronto už 66 gólov, čo je najviac v jednom ročníku spomedzi aktívnych hráčov. Prekonal zápas Ovečkina (65, 2007/08). Naposledy dal viac Mario Lemieux (69, 1995/96). Maple Leafs aj vďaka jeho presnému zásahu uspeli na ľade New Jersey Devils 5:2.

"Je to skvelé. Viem, kým Ovečkin je a čo pre tento šport urobil a čo dosiahol. Vnímam ako veľkú česť, že som s ním spomínaný v jednej vete," uviedol Matthews a dodal: "Myslím si, že ten proces je každý večer rovnaký. Zistil som, že keď sa na to veľmi sústredíte, nejde to podľa vašich predstáv."

Dvadsaťšesťročný útočník zaznamenal svoj 30. gól v sezóne na klziskách súperov a pridal sa k Reinhartovi z Floridy. Jedinými ďalšími aktívnymi hráčmi, ktorí strelil viac presných zásahov vonku v jednom ročníku sú Ovečkin (33, 2007/08 a 32, 2018/19), Draisaitl (33, 2021/22) a Pastrňák (33, 2022/23).

V noci na stredu si Nashville ako ďalší tím zaistil miestenku v nadstavbe. Mužstvu Predators na to stačil aj bod za prehru s Winnipegom 3:4 po predĺžení. "Dostať sa do play-off je obrovský úspech. Myslím, že sme na to ako skupina hrdí. Chlapci na tom tvrdo pracovali. Bolo by pekné vyhrať aj tento zápas, ale dnes sme ukázali veľkú odolnosť. Postupom do vyraďovacej časti sme urobili prvý krok," skonštatoval Ryan O'Reilly. Nashville sa prebojoval do play-off v 16 z uplynulých 20 sezón.

Okrem spomínaného MacKinnona sa hetrikovým predstavením prezentovali aj Stamkos a Slafkovský. Skúsený Kanaďan režíroval triumf Tampy nad Columbusom 5:2. Pre slovenského hokejistu to bol premiérový trojgólový večer v NHL, svojimi zásahmi prispel k demolácii Philadelphie.

"Teším sa zo všetkých gólov. Nezáleží mi na tom, ako to tam padne. Každý si vážim úplne rovnako," uviedol v rozhovore po pamätnom zápase.