Šiesty hetrik Marchessaulta. Jack Hughes lídrom bodovania, jeho brat Quinn kraľuje obrancom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Šiesty hetrik Marchessaulta. Jack Hughes lídrom bodovania, jeho brat Quinn kraľuje obrancom
V drese Vegas sa zaskvel Marchessault.
V drese Vegas sa zaskvel Marchessault.TASR
Obhajca Stanley Cupu z Vegas ťahá v NHL 10-zápasovú sériu víťazstiev. Lídra Západnej konferencie i celej súťaže potiahol pri triumfe nad Winnipegom šiestym kariérnym hetrikom kanadský útočník Jonathan Marchessault (32). V kanadskom bodovaní hráčov sa v prvej desiatke nachádza bratské duo Hughesovcov. Mladší Jack (22) z New Jersey je s 20 bodmi na čele, obranca Quinn (24) z Vancouveru nazbieral už 16 bodov a vedie produktivitu zadákov.

Prvý bod v sezóne si pripísal na konto slovenský obranca Erik Černák, ktorého asistencia však nezabránila prehre Tampy na ľade Columbusu. Dvojica Martin Fehérváry (Washington) a Juraj Slafkovský (Montreal) nebodovala.

Priebežný líder kanadského bodovania Jack Hughes prispel dvomi bodmi k víťazstvu New Jersey na ľade Minnesoty 5:3. Center prvého útoku sa stal tretím hráčom za uplynulých 25 rokov s 20 bodmi ešte pred odohratím 10. zápasu v sezóne. Pred ním sa to podarilo Leonovi Draisaitlovi a legendárnej dvojici Gretzky a Lemieux.

Jeho starší brat Quinn sa výraznou mierou pričinil o najvýraznejší triumf doterajšieho priebehu novej sezóny. Vancouver vďaka jeho piatim bodom (1+4) deklasoval San Jose na jeho ľade 10:1. Američan je iba druhým obrancom v histórii organizácie, ktorý nazbieral päť bodov v stretnutí.

Stal sa zároveň piatym hráčom, ktorý si spomedzi aktívnych zadákov v prvých 10 dueloch ročníka pripísal na svoje konto 14 bodov. Zaznamenal tiež tretí trojbodový zápis v jednej tretine, čím sa medzi obrancami vyrovnal v klubovej histórii Brentovi Sopelovi a Dennisovi Kearnsovi.

Tri asistencie si pripísal vo forme hrajúci útočník Elias Pettersson, ktorý pokoril métu 200 gólových prihrávok. Center prvého útoku "kosatiek" sa stal len tretím hokejistom v histórii Vancouveru, ktorý má na konte aspoň 17 bodov v úvodných 10 vystúpeniach. Švéd je 19 bodmi (5+14) v bodovaní hráčov na 2. mieste za J. Hughesom.

V noci na piatok sa dve stretnutia skončili na nulu a oba zápasy mali v bránkach spoločného menovateľa – ruských brankárov. Čisté kontá si pripísali Sergej Bobrovskij (Florida) a Semjon Varlamov (NY Islanders). Na prvého menovaného smerovalo 22 pokusov hráčov Detroitu, no žiadny neprešiel za jeho chrbát a Florida zvíťazila 2:0.

Tridsaťpäťročná jednotka Panthers zaznamenala prvý shutout v sezóne, celkovo 39. v kariére vo svojom 650. stretnutí. Varlamov z Islanders sa stal tretím brankárom v tomto ročníku, ktorý si pripísal druhé sezónne čisté konto. Pred ním sa to podarilo Jonasovi Johanssonovi (Tampa) a Tristanovi Jarrymu (Pittsburgh). 

Svoj štvrtý gól v sezóne strelil útočník Stars Joe Pavelski. Tridsaťdeväťročný center má od dovŕšenia 35 rokov na konte 98 gólov a spomedzi aktívnych hráčov ich má viac iba kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin (118).

Forward New Yorku Rangers Artemij Panarin predĺžil proti Caroline (2:1) svoju bodovú sériu na 10 zápasov. Šestnásty bod v sezóne zaznamenal vo svojom 600. zápase v NHL. Panarinov spoluhráč Chris Kreider strelil 272. gól za Rangers, čím vyrovnal na 4. mieste strelcov organizácie Andyho Bathgatea. Rovnakú sériu desiatich duelov s aspoň bodom má na konte aj útočník Toronta William Nylander.

Vydarený debut v profilige má za sebou obranca Bostonu Mason Lohrei. Dvadsaťdvaročný Američan v zostave nahradil Charlieho McAvoya, ktorý si odpykáva štvorzápasový dištanc. Lohrei si pripísal hneď v 19. minúte prvý bod v kariére, keď sa podieľal na góle českého útočníka Pavla Zachu. Zaujímavosťou je, že Lohrei sa stal prvým hráčom narodeným v štáte Louisiana, ktorý odohral zápas v NHL.