Spolu bývajú, spolu skórujú. Mentor Pavelski a žiak Johnston potiahli Dallas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Spolu bývajú, spolu skórujú. Mentor Pavelski a žiak Johnston potiahli Dallas
Dallasu sa vyplatila spolupráca generácií.
Dallasu sa vyplatila spolupráca generácií.Profimedia
Joe Pavelski (38) si zobral Wyatta Johnstona (19) pod svoje krídla pred začiatkom tejto sezóny hokejovej NHL. Obaja zohrali kľúčovú rolu pri víťazstve Dallasu v druhom kole play-off nad Seattlom Kraken, vďaka čomu Stars vyrovnali stav série na 1:1.

Pavelski strelil víťazný gól, svoj piaty za dva zápasy a o polovicu mladší Johnston pridal k druhému zásahu vo vyraďovačke aj asistenciu. Vo veku 19 rokov a 355 dní sa stal piatym tínedžerom v klubovej histórii s viac ako jednou presnou ranou v bojoch o Stanley Cup. Pridal sa na zoznam mien ako Brad Palmer (8), Brian Bellows (7), Tom McCarthy (5) a Miro Heiskanen (2).

Oboch spája takmer až rodinné puto. Po úspešnom kempe sa Pavelski rozhodol zobrať k sebe talentovaného hokejistu a Johnston býva od začiatku sezóny s jeho rodinou. "Neviem, čo tam v ich dome jedia, ale funguje to. Pani Pavelská im asi pripravuje dobré jedlá, pretože obaja žiaria," vtipkoval podľa nhl.com útočník Tyler Seguin, ktorý tiež skóroval.

Trénerský štáb Stars chcel, aby sa šikovného útočníka niekto ujal a rolu mentora na seba zobral práve Pavelski. "Je zábavné to sledovať, pretože Wyatt len začína svoju kariéru a Joe už okrem zisku Stanley Cupu dosiahol všetko. Skvelý mentor a múdry chlapec - toto spojenie je naozaj ideálne," uviedol tréner Dallasu Peter DeBoer.

Pavelski vynechal pre otras mozgu takmer celé prvé kolo, v ktorom Dallas vyradil Minnesotu. V prvom zápase série ho zranil obranca Wild Matt Dumba. Jeho návrat do akcie bol impozantný, v prvom zápase proti Seattlu strelil štyri góly a v druhom pridal ďalší. Svoj piaty v tohtoročnom play-off vsietil vo veku 38 rokov a 297 dní.

Stal sa len druhým hráčom v histórii klubu, ktorý sa presadil päťkrát za dva zápasy v nadstavbe. Naposledy to dokázal Steve Payne v roku 1981. Na konte má už 69 presných zásahov vo vyraďovačke a vylepšil svoj vlastný rekord spomedzi rodákov z USA. Z aktívnych hráčov dali viac gólov v play-off len Alexander Ovečkin (72) a Sidney Crosby (71).

"Boli to bláznivé týždne v rodine Pavelských. Snažím sa od Joea čo najviac naučiť a cítim sa u nich veľmi dobre. To, čo dokázal po návrate v dvoch zápasoch, je neuveriteľné," povedal Johnston. 

Piaty duel za sebou vyhrali hokejisti Floridy, ktorí po obrate z 1:3 na 4:3 v prvom kole s víťazom základnej časti Bostonom vyhrali aj prvé dva duely druhého kole na ľade Toronta. Panthers otočili z 0:2 na 3:2. Desiatu asistenciu v play-off zaznamenal Matthew Tkachuk a vyrovnal klubový rekord Stua Barnesa z roku 1996. Brankár Sergej Bobrovskij vychytal piaty triumf za sebou a vylepšil doterajší najlepší zápis v histórii Panthers, ktorý držal John Vanbiesbrouck (4 v roku 1996).