Týždeň v NHL: Arizona ako prvá využila presilovku bez strely či rozbehnutý Tatar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Týždeň v NHL: Arizona ako prvá využila presilovku bez strely či rozbehnutý Tatar
Kuriozita, ktorá sa zapísala do histórie. Coyotes po nedorozumení Letanga s Malkinom využili presilovku bez strely na bránku.
Kuriozita, ktorá sa zapísala do histórie. Coyotes po nedorozumení Letanga s Malkinom využili presilovku bez strely na bránku.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto nazbieral najviac bodov, ktorý brankár zažiaril, čo frčalo na sociálnych sieťach a čo zaujalo experta českej mutácie Flashscore Správ a dlhoročného zámorského hráča Ladislava Šmída? To všetko v pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL, opäť s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Vzhľadom k Zápasu hviezd, ktorý sa uskutoční cez víkend, bude súťaž trvať dva týždne. Viac o súťaži sa dočítate tu.

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ HRÁČ

Tentoraz ním bol aktuálny líder kanadského bodovania celej súťaže Nikita Kučerov. Tampa Bay je v laufe a ruský útočník je tradične jej ťahúňom. V troch víťazných zápasoch nazbieral deväť bodov (4+5) a najviac si to odniesla Philadelphia, ktorej strelil tri góly a na jeden prihral. Pridal tiež deväť plusových bodov do štatistiky +/-.

Na čele bodovania má drobný náskok, Nathan MacKinnon z Colorada zaostáva o jediný bod. 

BRANKÁR TÝŽDŇA

Ruský brankár Iľja Samsonov mal biedny štart do kalendárneho roka 2024. Toronto ho poslalo do AHL, aby sa fyzicky i mentálne reštartoval. V priebehu dvoch týždňov bol naspäť a teraz chytá ako vymenený. V týždni naskočil iba proti Winnipegu, ale rovno dvakrát. Najskôr udržal druhé čisté konto v sezóne a dvanáste v kariére, následne bol pri víťazstve 4:2.

Chytil 56 striel, držal percentuálnu úspešnosť zákrokov 96,6 % a priemer gólov stiahol na 0,96 na zápas. Presne to Maple Leafs potrebujú. 

SLOVÁK TÝŽDŇA

Zo slovenských hokejistov sa darilo najviac útočníkovi Tomášovi Tatarovi. Výmena z Colorada do Seattlu mu sadla. V uplynulom týždni naskočil do štyroch stretnutí. Dvomi gólmi a dvomi asistenciami pomohol tímu k dvom výhram i bodu za prehru po predĺžení so St. Louis Blues. Seattle nestačil iba na Toronto (1:3). 

Do siete Chicaga pri víťazstve 6:2 mieril presne dvakrát. Celkovo strávil na ľade v spomínaných štyroch zápasoch v priemere 14:09 minúty. Okrem toho mal na konte šesť plusových bodov v štatistike +/-. V osemnástich stretnutiach nazbieral 10 bodov (5+5), čo je o bod viac než za 27 duelov v Colorade (1+8).

HIGHLIGHT TÝŽDŇA

Hneď v úvode týždňa predviedli nevídanú kuriozitu hokejisti Pittsburghu. V strete proti Arizone do nej navyše boli zapletení dvaja z najskúsenejších hráčov Pens. V signalizovanej výhode obranca Kris Letang zľahka nešikovne poslal puk pred vlastnú - prázdnu - bránku. Jevgenij Malkin ho nedokázal poriadne spracovať a iba ho šokujúcim spôsobom stečoval do siete.

"Mal som to urobiť lepšie a nerozohrávať dozadu, keď tam nebol brankár," povedal na konci súboja pre NHL.com obranca Letang. Gól bol pripísaný Lawsonovi Crouseovi, Coyotes vďaka nemu navýšili vedenie na 4:2 a zápas vyhrali 5:2. Stali sa prvým tímom v histórii, ktorý "strelil" gól v presilovej hre, aj keď v početnej výhode ani raz nevystrelil.

ŠTATISTIKA TÝŽDŇA 

História slávneho klubu Toronto Maple Leafs je dlhá, ale útočník Auston Matthews si z nej ťažkú hlavu nerobí. V sobotu sa stal prvým hráčom sezóny, ktorý prekonal hranicu 40 gólov (v 46. zápase) a zaznamenal aj svoj 600. bod v kariére. Podarilo sa mu to v 527. vystúpení, čo sa v histórii klubu ešte nikomu takto skoro nepodarilo.

"Snažím sa byť konzistentný a podávať rovnaké výkony v každom súboji," povedal Američan pre NHL.com po zápase, ktorý Toronto vyhralo 4:2. Mimochodom, Jaromír Jágr z Pittsburghu naposledy strelil 40 gólov na začiatku sezóny v 43. zápase sezóny 1996-97.

ZO SOCIÁLNYCH SIETÍ 

Na ľade sa objavil prvýkrát od jari 2022 a bol to v Calgary poriadny "doják". Dvadsaťšesťročný švédsky bek Oliver Kylington si totiž vôbec nebol istý, či sa ešte niekedy vráti. "Konečne som bol zasa sám sebou," zdôraznil. Muž, ktorý v NHL strelil 14 gólov, bojoval v predchádzajúcich mesiacoch s mentálnymi problémami. "Bolo skvelé tu opäť byť. Všetkých vidieť a mať možnosť hrať," prezradil novinárom a nezabudol sa poďakovať fanúšikom. "Keď vám píšu ľudia, podporujú vás, tlieskajú vám... To človeka naozaj dojme," dodal.

V dvoch zápasoch hral Kylington primerne cez 13 minút a nebodoval. Proti Columbusu Flames prehrali, s Chicagom vyhrali.

FOTOGRAFIA TÝŽDŇA

Či raz bude Anže Kopitar najproduktívnejším hráčom histórie Los Angeles Kings, to sa zatiaľ nevie, ale v tomto ročníku sa už stal mužom s najvyšším počtom štartov. Aktuálne ich má na konte 1 338 a ďalšie bude pridávať. Zmluvu má podpísanú na nasledujúce dve sezóny.

V priebehu týždňa ho klub ocenil a pozval si k tomu ďalších velikánov Kings. Spoznávate ich? Ide o Davea Taylora, Dustina Browna, Kopitara, Luca Robitaillea a Roba Blakea.

POHĽAD LADISLAVA ŠMÍDA

"Viem, o Edmontone hovorím často, ale zaslúžia si to. Ide o dobre rozbehnutý stroj, vyhrali šestnásť zápolení za sebou a jediné im chýba k vyrovnaniu rekordnej série NHL v počte víťazstiev. Niečo takéto, po ich rozpačitom štarte do sezóny, nečakal asi nikto. Že majú takúto víťaznú šnúru ma tak neprekvapuje, ale že je taká dlhá, to už áno. Najviac ma fascinuje, akým spôsobom Oilers vyhrávajú. McDavid a Draisaitl sú stále najlepšími hráčmi tímu, ale v tých predchádzajúcich rokoch to bolo iba o nich. Teraz to nie je len o týchto superhviezdách. Všetci hrajú ako tím. Zmenil sa aj McDavid."

"Predtým bol najmä ofenzívny, aktuálne sa ďaleko častejšie pohybuje na oboch stranách klziska, viac forčekuje a vyhráva osobné súboje. Je vidieť, že ostatné útoky si z toho zobrali príklad. Všetci napádajú, dohrávajú súboje a bijú sa o každý centimeter ľadu. Už to nie je len o tom, že by Oilers vyhrávali vysokým počtom gólov či úspešnými presilovkami. Vyhrajú pokojne 2:0 alebo 3:1. Vyhrávajú jednoducho ako tím a to je pre play-off kľúčové. Tam sú stretnutia vždy tesné. Navyše, konečne veľmi dobre chytá brankár Stuart Skinner. Každý si dôveruje."