Týždeň v NHL: Keď tréner vyradí kapitána, spomienka na Bureho a chicagská škola

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Týždeň v NHL: Keď tréner vyradí kapitána, spomienka na Bureho a chicagská škola
Tortorella potvrdil svoju svojráznu povahu. Z kapitána tímu urobil zdravého náhradníka.
Tortorella potvrdil svoju svojráznu povahu. Z kapitána tímu urobil zdravého náhradníka.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou ďalší kompletný týždeň. Kto počas neho nazbieral najviac bodov, ktorý gólman zažiaril, čo sa objavilo na sociálnych sieťach a aká udalosť zaujala experta Flashscore Správ a dlhoročného hráča zámorskej súťaže Ladislava Šmída (38)? To všetko v pravidelnej pondelkovej rubrike Týždeň v NHL. Opäť taktiež s atraktívnou súťažou.

Výzva expertov: Veľká tipovacia súťaž

Je tu nová hra pre fanúšikov NHL. Zapojte sa do tipovacej súťaže Výzva expertov Flashscore Správ a časopisu xHOCKEY a každý týždeň budete môcť predpovedať výsledky desiatich vybraných zápasov či príležitostí. Pridajte sa, tipujte a predveďte svoje znalosti o najlepšej hokejovej súťaži sveta. V hre je veľa skvelých cien pre fanúšikov NHL. Viac o súťaži sa dočítate tu.

Najproduktívnejší hráč

Tentoraz to bola slušná bodová žatva, ktorú v cieľovej rovinke ovládol Connor McDavid z Edmontonu. Jeho Oilers síce prehrali dva zo štyroch zápasov, ale kanadský kapitán robil všetko pre to, aby to bolo inak.

Strelil iba jeden gól, ale pri ďalších desiatich asistoval a podieľal sa na jedenástich zo sedemnástich zásahov klubu. Päť bodov získaných v presilovkách bolo zároveň najlepším ligovým výkonom týždňa.

Brankár týždňa

Jednotka Thatcher Demko má zranené koleno, ale náhradný brankár Casey DeSmith zachraňuje Vancouver, jedno z prekvapení sezóny. Postupne zastavil Buffalo, Montreal a Calgary, pričom z 58 striel pustil len päť a udržal si priemer 1,67 gólu na zápas. K 70. víťazstvu v kariére mu chýba už iba jedno.

Slovák týždňa

Aktuálne ťahá sedemzápasovú sériu s aspoň jedným bodom. Juraj Slafkovský v uplynulom týždni nazbieral tri body za gól a dve asistencie. Jeho Montreal vyhral iba raz - proti Tatarovmu Seattlu (5:1). Okrem toho nestačil na Vancouvers (1:4) či Edmonton (2:3 pp). Slovenský hokejista v každom z trojice duelov strávil na ľade viac ako 17 minút. Nazbieral tiež dve plusky.

Nočnou asistenciou Suzukimu dosiahol košický rodák v tejto sezóne 39. bod, ktorým sa vyrovnal v rámci tínedžerov v klubovej histórii prvému Mariovi Tremblayovi (1974/75). Na jeho prekonanie, kým dosiahne 20. narodeniny, má ešte dva duely.

Highlight týždňa

Nespokojnosť sa dá vyjadriť rôznymi spôsobmi a tréner Philadelphie Flyers John Tortorella sa rozhodne ničoho nebojí. Jeho tím sa nečakane drží na pozícii zaručujúcej play-off, no aj napriek tomu sa tento svojrázny stratég rozhodol, že jeho kapitán Sean Couturier bude zdravý náhradník.

Majster sveta z Prahy 2015 nakoniec vynechal dva zápasy (víťazstvo a prehru) a vrátil sa v sobotňajšom zápase proti Bostonu. "Nie je príjemné počuť, že ste zdravým náhradníkom, ale už je to v poriadku. Vlastne to tak bolo celý čas," povedal útočník pre The Athletic.

Nie každému sa trénerovo rozhodnutie páčilo, napríklad Brandon Dubinsky, bývalá opora Columbusu v čase, keď klub viedol ostrieľaný kouč, sa do neho poriadne oprel. "Čo keby ste namiesto vyradenia kapitána a jedného z najlepších hráčov dali tomu istému chlapíkovi dvadsať minút na ľade a nechali ho hrať?" X napísal na sociálnych sieťach.

Štatistika týždňa

Keď Pavel Bure v sezóne 2000/2001 prekonal na Floride druhýkrát za sebou hranicu 50 gólov, fanúšikovia Panthers, pravdepodobne, nečakali, že sa podobného úspechu dočkajú až o 23 rokov neskôr. Sam Reinhart v nedeľu prekonal túto métu a stal sa druhým hráčom v histórii klubu, ktorému sa to podarilo.

Zach Hyman z Edmontonu s ním držal krok. Dvaja 50-góloví strelci v jednom hracom dni? Naposledy sa to podarilo Jaromírovi Jágrovi a Joeovi Sakicovi 4. apríla 2001.

Zo sociálnych sietí

So silnými rastiete! To sa ukázalo na tréningu Chicaga, kde veterán a jeden z lídrov tímu Nick Foligno trénoval 19-ročného mladého obrancu Kevina Korchinského. A po skončení ho nezabudol pochváliť. Tak to má vyzerať. 

Fotografia týždňa

Ani brankár Jordan Binnington, ani útočník Jake Neighbours nedokázali v sobotu zabrániť Brockovi Faberovi z Minnesoty skórovať. Mladý bek je jedným z najlepších nováčikov sezóny a dokonca sa hovorí, že práve on si prevezme Calderovu trofej. "Connor Bedard je, samozrejme, superhviezda, ale Faber by mal vyhrať. Skúste ma presvedčiť o opaku," napísal na sociálnej sieti X bývalý obranca Jason Demers.

Faber dáva siedmy gól v sezóne.
Faber dáva siedmy gól v sezóne.Profimedia

Pohľad Ladislava Šmída

"Nashville prekonal v týždni klubový rekord v počte zápasov, v ktorých bodoval (16) a momentálne ich má na konte dokonca 17. Neviem, či to niekto očakával. Tipoval som ich skôr na akýsi pokojný stred tabuľky, ťažko povedať, či vôbec na pozície play-off. Ale keď to funguje - tak to jednoducho ide. Nedávno som čítal rozhovor s generálnym manažérom Barrym Trotzom a on sám okolo uzávierky prestupov nevedel, či bude kupovať, alebo predávať. Stretol sa s tímom a hráčom povedal, že je to hlavne na nich. Ak ukážu odhodlanie dostať sa do play-off, privedie posily. To sa aj stalo.

Teraz sú Predators jedným z najlepších tímov v lige so špičkovým brankárom Juusom Sarosom. Hlavnou hviezdou je však jednoznačne obranca a kapitán Roman Josi. Viem, že keď príde reč na obrancov, v NHL sa veľa hovorí o Caleovi Makarovi alebo Quinnovi Hughesovi a na Josiho sa akosi zabúda. Pritom patrí jednoznačne medzi troch najlepších v celej lige. Zbiera množstvo bodov a každý zápas odohrá plno minút. Nie je prekvapením, že je najvyťaženejším hráčom tímu. Navyše je to líder na ľade aj mimo neho.

Klub momentálne drží prvú divokú kartu. Čo sa stane vo vyraďovacej fáze, je ťažké predpovedať. Nedá sa nespomenúť si na St. Louis Blues, ktorí boli pred niekoľkými rokmi na odpis a nakoniec v roku 2019 získali Stanleyho pohár."