Vegas nakupuje, Calgary robí výpredaj. Schyľuje sa k najväčšej výmene roka?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vegas nakupuje, Calgary robí výpredaj. Schyľuje sa k najväčšej výmene roka?
Opustí Guentzel svoj súčasný klub?
Opustí Guentzel svoj súčasný klub?Profimedia
Prestupová uzávierka v NHL je už v piatok o 21:00 stredoeurópskeho času. Trh sa rozbehol naplno a sledovať môžeme zaujímavé výmeny, ktoré zďaleka nekončia. Kluby majú pred sebou posledné hodiny, tie sa snažia maximálne využiť.

Vegas nakupuje naplno

Vegas robí všetko pre to, aby obhájilo Stanley Cup. Aj keď sa mnohým nepáčia ich machinácie, zatiaľ všetko ide v rámci pravidiel napriek tomu, že momentálne platy hráčov presahujú 90 miliónov, pričom strop je 83,5 milióna dolárov. Golden Knights majú aktuálne na listine dlhodobo zranených hráčov zapísaných takmer osem miliónov vrátane kapitána Marka Stonea, ktorý by podľa zámorských médií mal mať po sezóne.

Aktuálny majster si takto výrazne pomáha a svojím spôsobom umelo navyšuje platový strop, ktorý však v play-off neplatí. V ňom budú môcť nastúpiť všetci na súpiske, hoci strop bude prevyšovať hranicu 83,5 milióna dolárov. Do Vegas prišli dve veľmi zaujímavé mená. Najskôr útočník Anthony Mantha.

Ten po niekoľkých slabších sezónach počas aktuálnej strelil za Washington už 20 gólov a pridal 14 asistencií. Za voľby v druhom a štvrtom kole ho rytieri získali pomerne lacno, navyše si Capitals ponechali polovicu z jeho 5,7-miliónového platu. Dokonca len 1,235 milióna dolárov sa zapíše z kontraktu obrancu Noaha Hanifina.

Jeden z najžiadanejších hráčov pred uzávierkou prestupov dorazil z Calgary. Vegas síce obetovalo voľbu v 1. kole draftu 2025 či talentovaného Miromanova, no musí byť spokojné. Polovicu z takmer päťmiliónového kontraktu si ponechajú Flames a ďalších 25 % na seba zobrala Philadelphia.

Vegas už takto získalo dve veľmi zaujímavé mená, ale je dosť možné, že tým sa to stále nekončí. Dá sa očakávať, že generálny manažér Kelly McCrimmon bude v zostávajúcich hodinách hľadať ďalšie cesty na posilnenie kádra.

Výpredaj v Calgary pokračuje

Calgary rozhodne nezíska Stanley Cup, preto sa rozhodlo vzdať svojich hviezd v prospech budúcnosti. Už skôr Elias Lindholm odišiel do Vancouveru, následne sa Chris Tanev stal hráčom Dallasu a teraz bol Noah Hanifin vymenený do Vegas. Flames každopádne na oplátku obdržali nesmierne zaujímavý potenciál.

Okrem talentovaných obrancov Miromanova, Brzustewicza, Grušikova či Jurma totiž získali od Canucks a Golden Knights po jednej voľbe v prvých kolách draftov 2024 a 2025. Stars im poslali výber v druhom kole 2024. Tento aj budúci rok tak majú v prvom kole zhodne po dve voľby. Zatiaľ...

Edmonton získal, čo chcel

Edmonton síce tlačí topánka v podobe nevýhodného kontraktu brankára Campbella, ale aj tak môže ísť veľmi ďaleko a reálne pomýšľať na Stanley Cup. Preto svoje mužstvo doplnil o dvoch skúsených veteránov. Z Anaheimu prišli útočníci Adam Henrique a Sam Carrick. Oilers za nich okrem iného obetovali voľbu v 1. kole draftu 2024.

Získali však kvalitu a možno rozhodujúce skúsenosti v snahe ísť čo najďalej a zlomiť kliatbu kanadských klubov, ktoré nezískali Stanley Cup od roku 1993. Momentálne disponuje Edmonton v ofenzíve značnou kvalitou a skúsenosťami. Bude to však stačiť na to, aby McDavid a spol. dokráčali až na úplný vrchol?

Výmena roka na spadnutie

Minulý rok to bol Erik Karlsson, ktorého trejd do Pittsburghu bol označený ako výmena roka, tentoraz by sa ním mal stať Jake Guentzel. Americký útočník je na odchode práve z Penguins, pričom záujem má viacero klubov. Najviac Vancouver, ktorý nie je spokojný s výkonmi Lindholma a rieši výmenu svojej nedávnej akvizície do Bostonu.

Guentzel počas aktuálneho ročníka nazbieral v 50 odohraných zápasov celkovo 52 bodov. Už šiesty rok sa drží na hranici približne bodu na stretnutie, respektíve tesne nad ňou. Končí mu zmluva na šesť miliónov dolárov ročne, pričom s Pittsburghom sa nevie dohodnúť na novom kontrakte. Všetko nasvedčuje jeho odchodu.

Veľmi radi by ho u seba videli aj kluby ako Los Angeles, Carolina alebo Vegas či Edmonton, hoci posledné dva tímy už spravili výmeny a dostali sa v boji o tohto hráča do ťažkej situácie. Tak či onak, výmena by mala byť len otázkou niekoľkých hodín.

Čo ešte zaujalo a čo sa dá očakávať?

Veľkú posilu má aj Florida, kde prišiel útočník Vladimir Tarasenko z Ottawy. Nebol ani drahý, opačným smerom išli dve voľby v tretích kolách draftu. Colorado sa rozhodlo zbaviť obrancu Byrama, za ktorého z Buffala získalo útočníka Mittesltadta. Nahradilo ho Walkerom z Philadelphie, odchodom Johansena si uvoľnilo priestor.

Preto nie je vylúčené, že Avalanche budú aktívnym klubom. Center Alexander Wennberg rozšíril už tak kvalitné rady NY Rangers. Spomedzi najvážnejších kandidátov na výmenu ostáva k dispozícii útočník Anthony Duclair zo San Jose. Krídelník Jason Zucker už bol Arizonou posadený na tribúnu, aby sa nezranil.

Odísť by mohol aj jeho spoluhráč Matt Dumba. Niekoľko dní dozadu sa výrazne špekulovalo o tom, že dres zmení aj jeden z najlepších brankárov súčasnej NHL - Juuse Saros. Nashville má v jeho podobe obrovskú hviezdu, no tá stále čaká na úspech a zdá sa, že v najbližších rokoch sa ho nedočká. Existuje viacero tímov hľadajúcich jednotku.

Ďalšími zaujímavými menami, ktoré sa spomínajú v súvislosti s výmenou, sú aj Jacob Markström, Colton Parayko, Frank Vatrano, Jake Allen, Jordan Eberle, Kyle Okposo a dokonca obranca Jakob Chychrun. Jeho dlhotrvajúci príbeh a snaha opustiť Arizonu boli veľmi dobre známe, no v Ottawe po trejde očakávali tento ročník určite viac.