Vegas vsadilo všetko na jednu kartu. Výrazne prekročilo platový strop, pravidlá neporušilo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vegas vsadilo všetko na jednu kartu. Výrazne prekročilo platový strop, pravidlá neporušilo
Získajú Vegas druhýkrát v rade Stanley Cup?
Získajú Vegas druhýkrát v rade Stanley Cup?Profimedia
Hovorí sa, že čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas. V tomto prípade to však neplatí, pretože Golden Knights stavili všetko na jednu kartu, roztočili ruletu a chcú celému svetu ukázať, čoho sú schopní.

Tohtoročná uzávierka prestupov bola nesmierne zaujímavá a z veľkej časti za to môže práve Vegas. Do jeho kádra najskôr pribudol útočník Anthony Mantha, ktorý napriek horším predošlým ročníkom chytil dych a v drese Washingtonu strelil 20 gólov, pričom pridal 14 asistencií. Jeho skúsenosti sa určite môžu hodiť.

Capitals si navyše ponechali polovicu z jeho kontraktu, ktorý činí 5,7 milióna dolárov, zmluva mu končí po tomto ročníku. Následne Vegas siahlo aj po obrancovi. Noah Hanifin z Calgary sa zdá byť perfektnou voľbou. Nesmierne kvalitný bek zamieril do svojho tretieho tímu v NHL.

Počas úvodných dvoch stretnutí v novom pôsobisku už nazbieral dva body, pričom má nábeh na životnú sezónu. Zatiaľ bolo jeho maximom 45 bodov. Flames ho pustili v rámci výpredaja, ktorý podnikli. Do kanadskej organizácie putovala okrem iného voľba v prvom kole draftu, ale dôležitá je iná vec.

Golden Knights majú zapísaných iba 1,237 milióna dolárov, keďže zvyšnú časť platu pokrývajú iné tímy. Polovicu z 4,95-miliónovej zmluvy si ponechalo Calgary a ďalšiu štvrtinu na seba zobrala Philadelphia. Aj jemu končí zmluva po tejto sezóne. Vegas si však najväčšiu bombu nechalo na záver.

Hanifin je jednou z výrazných posíl Vegas.
Hanifin je jednou z výrazných posíl Vegas.Profimedia

Doslova v posledných sekundách do jeho kádra pribudol český útočník Tomáš Hertl. Nečakal to takmer nikto. Rytieri síce chceli hviezdneho Guentzela a keď to nevyšlo, tak sa skôr spomínali iní hráči, ktorí reálne boli na trhu, no nastalo obrovské prekvapenie. Ďalšie sa zrodilo, keď na svetlo sveta vyšli detailly výmeny.

Je pravda, že San Jose obdržalo výber v prvom kole draftu 2025, takisto talentovaného Edstroma, ktorého si Vegas vybralo minulý rok z 32. miesta, ale okrem Hertla získali tiež zaujímavé veci. Dve voľby v tretích kolách draftu, ale predovšetkým si Sharks ponechali až 17 % zo zmluvy českého hokejistu.

Až do konca ročníka 2029/30 bude Vegas platiť rodákovi z Prahy iba 6,75 milióna z kontraktu vo výške 8,137. Sila Vegas neskutočne vzrástla. V bránke sú spoľahliví Hill a Thompson. Defenzívu vystužil Hanifin, pričom už takto v nej figurujú Pietrangelo, Theodore, Martinez, Whitecloud, Hague či McNabb.

Útočné formácie sú dychb erúce. Hoci kapitán Mark Stone a Hertl by mali byť k dispozícii až pred play-off, respektíve počas neho, ide o obrovskú silu. S nimi by mali byť Golden Knights na nezastavenie, keďže o góly sa starajú Eichel, Marchessault, Karlsson, Stephenson, Barbašev, Roy a po novom i Mantha.

LTIR - listina dlhodobo zranených hráčov

Ako je možné, že Vegas môže mať toľko kvalitných hráčov bez toho, aby porušilo pravidlá? Platový strop NHL je síce stanovený na hranicu 83,5 milióna dolárov, no Golden Knights majú vo svojom kádri hráčov, ktorým spolu vyplácajú neuveriteľných takmer 98 miliónov eur. Hranicu tak prekročili o 14,5 milióna dolárov, ale aj tak to robia podľa pravidiel.

Existuje totiž listina dlhodobo zranených hráčov. Na tú môže každý tím NHL zapísať hokejistu, ktorý nemôže pre zdravotné problémy nastúpiť aspoň 24 dní v sezóne po sebe a zároveň to musí byť minimlne desať zápasov. V tom prípade sa jeho plat odráta a uvoľní sa miesto pod platovým stropom.

Konečná čiastka vznikne matematickým výpočtom v podobe hráčovho platu, od ktorého sa odpočíta voľný priestor pod platovým stropom. O túto sumu sa potom "navýši" platový strop pre daný tím. Je to technika, ktorú prvý raz použilo Chicago v roku 2015 a pokračovala v nej Tampa Bay pri ziskoch dvoch Stanleyho pohárov po sebe.

Lightning mali v roku 2021 dokonca osemnásť miliónov nad platovým stropom. Mnohí tento ťah kritizujú najmä pre to, že po základnej časti sa všetko mení. Akonáhle sa skončí a začne sa play-off, už sa neriešia platové stropy a nastúpiť môžu všetci hráči bez ohľadu na to, koľko dokopy zarábajú.

To je dôvod, prečo sa niektoré tímy snažia posilniť za každú cenu a zároveň, prečo sú tak veľmi kritizované. Vegas na LTIR zapísali kapitána Marka Stonea, ktorý poberá 9,5 milióna dolárov ročne a brankára Robina Lehnera, jeho zmluva obsahuje päť miliónov. K nim sa ešte pridal William Carrier (1,4 mil. dolárov). 

Dokopy ich plat činí 15,9 milióna dolárov a na LTIR to uvoľnilo desať miliónov. Švédsky gólman však podľa všetkého ani v tejto sezóne do hry nezasiahne, zatiaľ čo kapitán Stone by mal naskočiť do play-off. Rovnakú situáciu zažil aj pred rokom a potom dvíhal nad hlavu Stanley Cup.

Existuje len súčasnosť

Pri zisku veľkých rýb Vegas nemá problém obetovať vysoké draftové voľby alebo talentovaných mladíkov. Dá sa povedať, že tento klub žije iba pre súčasnosť a čo najrýchlejší úspech. Už v prvej sezóne po príchode do ligy došiel celok z Nevady až do finále, kde nakoniec prehral, ale dlhodobo sa pohybuje v záverečných fázach play-off.

Minulý rok Stanley Cup Golden Knights už vyhrali. Teraz sa snažia o to isté. Preto v trejde Hertla bola zahrnutá voľba v 1. kole draftu 2025 a takisto útočník Edstrom. Túto taktiku preferujú v "meste hriechu" už dlhodobo. Za hotových hráčov boli v minulosti vymenení prakticky všetci mladíci z prvého kola draftu.

Najznámejším menom je súčasný líder Montrealu Nick Suzuki. Spomedzi volieb v úvodnom kole ostáva súčasťou Golden Knights len Brendan Brisson (2020). Výber v 1. kole tohtoročného draftu si Vegas ponechali, a tak si niekoho s najväčšou pravdepodobnosťou vyberú, no ako dlho ostane v klube, je otázne.

Túto taktiku pritom preferuje naozaj málokto. Generálni manažéri sa jej svojím spôsobom obávajú, pretože môže byť veľmi zradná smerom do budúcnosti. Kelly McCrimmon je však iný a stavil všetko na jednu kartu. Ruleta sa roztočila. Vegas idú all-in.