Bedard ukončil základnú časť s viac ako 70 gólmi a 143 bodmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bedard ukončil základnú časť s viac ako 70 gólmi a 143 bodmi

Vyvrcholí úžasná sezóna Bedarda úspešným play-off?
Vyvrcholí úžasná sezóna Bedarda úspešným play-off?Profimedia
Kanadský generačný talent Connor Bedard (17) ukončil základnú časť WHL ako najproduktívnejší hráč súťaže so ziskom 143 bodov za 71 gólov a 72 asistencií, pričom mu na to stačilo iba 57 stretnutí. To činí priemer 2,51 bodu na jeden zápas.

Pred dovŕšením osemnástich rokov boli lepší len Rob Brown (173 bodov) a Ken Yaremchuk (157 bodov), ktorí odohrali viac duelov. Prvý menovaný 69 (priemer 2,51 bodu na zápas) a druhý 72 duelov (2,18). Spomínaný Brown drží celkový rekord súťaže s neuveriteľnými 212 bodmi (76+136) ešte zo sezóny 1986/87. Vtedy mal osemnásť rokov. Tento útočník sa neskôr dostal do NHL, kde zažil aj 115 bodovú sezónu za Pittsburgh.

Regina Pats, ktorej je Bedard kapitánom, sa umiestnila na konečnom šiestom mieste Východnej konferencie. V osemfinále play-off narazí na druhý tím východu Saskatoon Blades. Ako jeden zo štyroch účastníkov WHL sa dostal nad hranicu sto získaných bodov. Séria sa začína v noci z piatka na sobotu.

Bedard odohral v Regine svoj tretí ročník, z toho druhý kompletný a v oboch sa dostal aspoň na stovku kanadských bodov. Práve toľko ich zaknihoval v predošlej sezóne (51+52). Čo sa týka aktuálneho vydania, musíme pripočítať ešte aj 23 bodov (9+14) v siedmich dueloch na zlatých MSJ. Pre Bedarda to bolo už druhé víťazstvo na juniorskom šampionáte. Ako kapitán doviedol "javorové listy" k titulu aj na MS do 18 rokov.

Rodák zo severného Vancouveru má pritom lepšie čísla, ak ho porovnáme aj s Connorom McDavidom. Súčasný kapitán Edmontonu Oilers ako 17-ročný vo svojej preddraftovej sezóne nazbieral 120 bodov (44+76) v pozícii kapitána Erie Otters vo WHL. Následne zažil neuveriteľné play-off. Na 21 gólov a 28 asistencií potreboval iba 20 vystúpení, no ani tak sa z titulu netešil.

Bedard bude jasnou jednotkou nadchádzajúceho draftu NHL. Generačný talent má všetky predpoklady na to, aby sa stal legendou najlepšej ligy sveta. Otázne nateraz ostáva, ktorý tím ho získa. Draftová lotéria sa uskutoční 8. mája 2023. 

V minulosti si kluby na drafte vyberali podľa poradia v tabuľke od posledného po prvého. NHL to pred rokmi zmenila, aby mužstvá schválne nevypúšťali zápasy v snahe umiestniť sa čo najnižšie a tým pádom zvýšili svoje šance na čo najvyššiu voľbu počas draftu.

Stále ale platí, že posledný tím základnej časti má najvyššiu percentuálnu šancu vyhrať lotériu a draftovať z prvého miesta. Najhoršie pritom môže skončiť tretí. Do lotérie sú zapojené iba mužstvá nepostupujúce do play-off. Samotný draft bude 28. a 29. júna 2023.