Holandsko - USA z pohľadu dát. Recept na Oranjes? Radšej nenechať vystreliť Gakpa...

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holandsko - USA z pohľadu dát. Recept na Oranjes? Radšej nenechať vystreliť Gakpa...

Holandsko - USA z pohľadu dát. Recept na Oranjes? Radšej nenechať vystreliť Gakpa...
Holandsko - USA z pohľadu dát. Recept na Oranjes? Radšej nenechať vystreliť Gakpa...Profimedia
Američania sa v osemfinále stretnú s Holandskom i s rozbehnutým strelcom Codym Gakpom (23), ktorý doposiaľ skóroval v každom zápase na šampionáte. Ako sa mu bude dariť proti mladému zámorskému tímu?

Hoci sa to pred turnajom neočakávalo, o účasti Američanov v osemfinále turnaja rozhodla najmä ich dobrá obrana, ktorá zatiaľ dovolila súperom v priemere iba 0,66 gólu na zápas. Inými slovami, hráči USA dovolili svojim súperom len málo nebezpečných šancí.

Holanďania sa po prvý raz poriadne rozstrieľali až v zápase proti Kataru, keď tréner Louis van Gaal mohol do základnej zostavy zaradiť uzdraveného Memphisa Depaya. Opäť ale ako v časoch núteného experimentovania so zostavou, najväčšiu ofenzívnu hviezdu Oranjes nahradil niekto iný. Na nešťastie pre USA je to niekto, kto dokáže zakončovať z nenápadných pozícií.

Gakpo je na šampionáte nevídane produktívny. Skóroval vo všetkých troch po sebe idúcich zápasoch, čo by nebolo až také nezvyčajné, keby na tri zásahy nepotreboval iba štyri strely.

Červená = strela, ružová = gól, krúžok = strela nohou, štvorček= strela hlavou
Červená = strela, ružová = gól, krúžok = strela nohou, štvorček= strela hlavou11Hacks / Livesport

Práve skvelú kopaciu techniku dlhodobo potvrdzuje aj v drese PSV Eindhoven. Z krídla sa pravidelne dostáva do centrálnych pozícií vhodných na strelu, no dokáže pravidelne skórovať aj z uhla alebo spoza šestnástky.

V dostatočne výpovednej vzorke takmer 7000 odohraných minút a 216 striel dosiahol 28,42 očakávaných gólov (xG), pričom v skutočnosti skóroval 36-krát. To znamená, že strieľa lepšie ako priemerný hráč na svojej pozícii.

V kombinácii s jeho schopnosťou pravidelne sa dostávať do dobrých priestorov na zakončenie je to ideálny scenár - v aktuálnej sezóne Eredivisie je hráčom s najvyšším priemerom xG na zápas.

Svoju techniku využíva aj ako tvorca hry. Z hľadiska očakávaných asistencií má v Holandsku väčší prínos len Dušan Tadič z Ajaxu. Pred odchodom do Kataru stihol Gakpo zaznamenať nielen deväť gólov, ale aj 12 gólových asistencií.

Výška? Výhoda, nie prekážka

Počas svojho pôsobenia v PSV má Gakpo na konte už 36 gólov, pričom len 10 z nich pochádza zo štandardných situácií (najmä z rohových kopov, ktoré dokáže zahrávať z oboch strán). Z 26 asistencií, ktoré si pripísal, ich 17 prišlo z ľavého krídla.

Hoci meria 189 centimetrov a patrí tak k vyšším krídelníkom, neuberá mu to na dynamike a rýchlosti. Okrem toho dobre vidí priestory, do ktorých môže vbehnúť, čo hojne využíva.

Individuálne štatistiky Codyho Gakpa
Individuálne štatistiky Codyho Gakpa11Hacks / Livesport

Podľa pokročilých matematických modelov, ktoré vyhodnocujú, do akej miery nábehy hráča zvyšujú šance jeho tímu na skórovanie, je Gakpo najlepším hráčom v Eredivisie. Je tiež jedným z najčastejšie faulovaných krídelníkov - v priemere je zastavený 2,2-krát za zápas. Svoju výšku dokáže využiť aj v hlavičkových súbojoch, v ktorých má šiestu najvyššiu úspešnosť spomedzi krídelníkov.

Medzery v obrane USA sa Holandsku nebudú hľadať ľahko a Gakpova schopnosť udrieť z úctyhodnej vzdialenosti od bránky by sa mohla opäť hodiť. Jednu istotu turnaja už jeho prípad priniesol. Zatiaľ čo PSV v lete stále odmietal prestup svojej hviezdy do slávnejšieho klubu, v novom roku sa to zdá byť nevyhnutné...