Ikony odchádzajú po 16 rokoch, adepti na Stanley Cup vymieňajú naplno. A čo ďalší?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ikony odchádzajú po 16 rokoch, adepti na Stanley Cup vymieňajú naplno. A čo ďalší?

Patrick Kane sa prvýkrát v kariére sťahuje.
Patrick Kane sa prvýkrát v kariére sťahuje.Profimedia
Uzávierka prestupov v NHL sa blíži, nastane už v piatok 3. marca o 21:00 stredoeurópskeho času. Prakticky všetci ašpiranti na Stanley Cup nelenia a posilňujú svoje tímy. Utorková noc bola v zámorí poriadne divoká.

Ofenzíva Rangers vzbudzuje rešpekt

Najväčšia výmena tohto roka sa podľa očakávaní uskutočnila. Legendárny Patrick Kane po šestnástich rokoch opúšťa Chicago Blackhawks, s ktorým vyhral trikrát Stanleyho pohár. Zamieril do NY Rangers. "Jazdci" vsadili všetko na jednu kartu, pretože už skôr získali aj Vladimira Tarasenka a to znamená, že sa razom zaradili na pozíciu najväčšieho favorita na celkové prvenstvo.

Kane odohral v prebiehajúcej sezóne 2022/2023 54 zápasov, v ktorých dosiahol 16 gólov a 29 asistencií. V základnej časti NHL doteraz odohral 1161 zápasov, v ktorých strelil 446 gólov a pridal 779 asistencií.

Bol súčasťou organizácie Blackhawks od roku 2007, keď ho klub získal ako celkovú jednotku draftu. Od úvodu svojho pôsobenia napĺňal vysoké očakávania. Od začiatku si získal miesto v prvom tíme, klub ho nikdy neposlal na farmu a po nováčikovskej sezóne 2007/2008, v ktorej nazbieral 72 kanadských bodov (21+52), dostal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika súťaže.

Do NHL vstúpil v rovnakom roku ako trojka draftu 2006 Jonathan Toews, s ktorým vytvorili v Chicagu ofenzívny základ úspešného mužstva, ktoré v rokoch 2010, 2013 a 2015 triumfovalo v Stanleyho pohári. Vo všetkých troch prípadoch pri tom bol aj slovenský útočník Marián Hossa, po jednom z týchto triumfov zažili aj Tomáš Kopecký a Michal Handzuš.

Pamätný je najmä jeho víťazný gól v predĺžení šiesteho finálového zápasu v roku 2010 proti Philadelphii, ktorý musel odobriť až videorozhodca. Zároveň ním ukončil čakanie Mariána Hossu na triumf v Stanleyho pohári, po tom, čo v dvoch predošlých sezónach prehral vo finále.

Kane patrí k najúspešnejším hráčom svojej éry. Popri troch prvenstvách v Stanleyho pohári získal aj viacero individuálnych cien. Najprestížnejšiu Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL dostal v roku 2016. V rovnakom roku získal aj trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti a trofej Teda Lidsayho pre najužitočnejšieho hráča súťaže na základe hlasovania hráčskej asociácie.

Po triumfe v Stanleyho pohári v roku 2013 dostal cenu Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off. Dvakrát prekonal stobodovú hranicu, trikrát sa dostal do prvého All star tímu súťaže.

Ofenzívna sila organizácie z Mannhattanu je momentálne priam neuveriteľná, veď keď sa pozrieme na jednotlivé mená, tak vzbudzujú enormný rešpekt. Okrem spomínanej dvojice to sú Mika Zibanejad, Chris Kreider, Vincent Trocheck a hlavne Artemi Panarin, s ktorým Kane tvoril údernú dvojicu už v minulosti pri "jastraboch".

Zabudnúť nemôžeme na ďalších hlavne mladých útočníkov. Trio Filip Chytil, Kaapo Kakko a Alexis Lafreniére patrí do prvej desiatky tímového bodovania, tú uzatvára skúsenejší Barclay Goodrow. Rovnako kvalitne je poskladaná defenzíva. Adam Fox patrí medzi najlepších bekov súťaže, výrazne podporuje aj útok, nakoľko nazbieral 56 bodov.

Spoľahlivého kapitána Jacoba Troubu potom dopĺňajú Ryan Lindgren a čoraz lepšie hrajúci mladíci Braden Schneider i K'Andre Miller, ktorí už navyše majú skúsenosti z minuloročného dlhého play-off. V ňom Rangers dokráčali do finále konferencie. O brankárskom poste sa v podstate ani nemusíme baviť. Hviezdny Igor Šesťorkin je obrovskou oporou a chrbát mu kryje Jaroslav Halák.

Newyorčania majú všetky predpoklady na to, aby dokráčali až k zisku Stanley Cupu, no či sa to podarí sa rozhodne na ľade. Ak si však všetko sadne ako má, môže byť z toho historický rok.

Toronto vymieňa rad radom

Ani po príchode mien ako Ryan O'Reilly či Jake McCabe to pre Maple Leafs neskončilo. Generálny manažér Kyle Dubas sa vyjadril, že chce dať tímu čo najväčšiu šancu vyhrať. Toronto čaká už poriadne dlho, ako večnosť sa zdajú aj "každoročné" vypadnutia v prvom kole play-off. Pri tomto mužstve naozaj platí, že buď teraz, alebo nikdy. Kvôli uzávierke prestupov a aktivite s jej blížiacim sa koncom je kanadský celok pod ešte väčším tlakom.

"Javorové listy" sa totiž v snahe vybudovať čo najlepší káder vzdali množstva prvokolových volieb, od roku 2019 do 2025 im ostala iba jedna v roku 2024. Preto Dubas zatiahol aj týmto smerom a za mladého beka Rasmusa Sandina získal jeden prvokolový výber v nadchádzajúcom drafte. Ten pôvodne patril Bostonu.

Zároveň s ním dorazil skúsený obranca Erik Gustafsson, následne z Vancouveru prišiel Luke Schenn. Obaja majú nízky plat a dobrú formu. Predovšetkým druhý menovaný bol veľmi žiadaný, vracia sa do tímu, ktorý ho draftoval. Medzitým dvakrát vyhral Stanley Cup s Tampou Bay.

Hĺbka kádra v Toronte je priam neuveriteľná, napríklad v defenzíve má tím v podstate trinásť hokejistov na úrovni NHL. Rovnako tak útočné rady doplnili Sam Lafferty a Noel Acciari, hráči vhodní do nižších formácií na "neviditeľnú", ale nesmierne dôležitú robotu. Aj preto sa Pierre Engvall porúčal na Long Island.

Quick po 16 rokoch opúšťa LA Kings

Keď sa povie Los Angeles Kings, tak väčšina fanúšikov si vybaví dve mená - Anže Kopitar a Jonathan Quick. Americký gólman patril svojho času k najlepším na svete, bol základným stavebným kameňom pri ziskoch Stanley Cupov v rokoch 2012 a 2014, no podobne ako pri Kaneovi sa každý príbeh raz skončí. Už nebol takou istotou, dosahoval priam katastrofálne čísla a keďže "králi" znova mieria čo najvyššie, potrebovali zlepšiť aj pozíciu v bránkovisku.

Výmenou Quicka si uvoľnili 5,8 milióna dolárov pod platovým stropom. Síce obetovali voľbu v prvom kole blížiaceho sa draftu, jedného z najkvalitnejších v histórií, no získali momentálne spoľahlivejšieho gólmana Joonasa Korpisala s oveľa nižšou zmluvou a pridali jedného z najžiadanejších bekov Vladislava Gavrikova.

Quick je po Patrickovi Kaneovi, ktorý zamieril v utorok z Chicaga do NY Rangers, ďalšia významná osobnosť a klubová ikona meniaca dres pred uzávierkou. Prvýkrát v histórii štyroch najvýznamnejších zámorských profesionálnych líg (MLB, NBA, NFL, NHL) sa uskutočnila v jednu sezónu a v jeden deň výmena dvoch hráčov, ktorí odohrali za jeden klub 15 a viac sezón.

Carolina, Edmonton či Minnesota v závetrí

Napriek tomu, že nie tak dávno museli Wild vyplatiť zo zmluvy dvojicu Ryan Suter - Zach Parise, čím sa ich platový strop znížil o závratných štrnásť miliónov dolárov, ostáva Minnesota medzi tímami s veľkou šancou nielen postúpiť do play-off, ale aj zamútiť vody. Preto posilnila ofenzívu. Marcus Johansson prišiel z Washingtonu a Gustav Nyquist doposiaľ nastupoval za Columbus. Síce je aktuálne zranený, avšak najnovšie správy hovoria o tom, že bude posudzovaný na týždennej báze a mohol by stihnúť záver základnej časti.

Carolina sa dlhodobo snažila priviesť veľkú rybu na krídelnú pozíciu. Síce má voľných až desať miliónov, no Kane aj Meier sa rozhodli inak. Preto Hurricanes skúsia šťastie s trápiacim sa talentom. Jesse Puljujärvi je veľmi šikovný hokejista, svoj potenciál v Edmontone nedokázal naplniť. Za dosť malú protihodnotu to v Raleigh risknú, pričom sa naďalej pozerajú po posilnení. Spomína sa hlavne Max Domi. Ten Carolinu doplnil aj rok dozadu pred uzávierkou.

Spomínaný Puljujärvi obnoví spoluprácu s krajanom Sebastianom Ahom, ktorý je lídrom tímu. Spoločne v roku 2016 získali pre Fínsko zlato na MSJ, dokopy nazbierali počas šampionátu 31 bodov.

Edmonton dlhodobo hľadal vhodného obrancu. Chcel Erika Karlssona, kvôli vysokému platu 11,5 milióna dolárov dohoda so San Jose neprišla, a tak sa zrodila iná výmena. Oilers pritom poslali do Nashvillu celkom dosť. Tyson Barrie nemá zlý ročník, veď nazbieral cez 40 bodov. Spoločne s ním odchádza aj voľba v 1. kole draftu či mladík Reid Schaefer, toho si "olejári" vybral takisto z vysokej pozície.

Protihodnou je Mattias Ekholm, skúsený švédsky bek, o ktorého bol tiež záujem hlavne kvôli jeho nesporným defenzívnym kvalitám. Čosi chystá i Pittsburgh stále bojujúci o účasť vo vyraďovacej fáze. Na waiver listinu zapísal dvojicu Mark Friedman - Brock McGinn. Druhý menovaný pritom poberá 2,75 milióna dolárov a "tučniaci" si tak robia priestor pod platovým stropom.

Že by prišiel Jakob Chychrun, "nevymeniteľný" obranca Arizony? V zámorí sa hovorí o záujme Penguins, takisto aj o ďalších mužstvách. Len doplníme, že Erik Karlsson aj Jonathan Toews, o ktorých sa tiež hovorilo s možným odchodom, s najväčšou pravdepodobnosťou neodídu.

Rozdelenie platov hviezd

Vzhľadom na vysoké platy jednotlivých vymenených hráčov si nemohli tímy ako Rangers či Maple Leafs dovoliť zaťažiť svoje konto celou sumou, preto sledujeme výmeny medzi tromi tímami, v ktorých si väčšinou bývalý zamestnávateľ ponechú polovicu, tretia strana za draftovú voľbu zoberie na seba štvrtinu a posledných 25% sa zapíše novému mužstvu. Tak sa stalo pri všetkých hviezdach ako Kane, Meier či O'Reilly. Iné kontrakty sa rozdelili medzi bývalý a súčasný klub na polovicu.

Patrick Kane

Blackhawks: 5,25 mil. $ (50 %), Coyotes: 2,625 mil. $ (25 %), Rangers: 2,625 mil. $ (25 %)

Vladimir Tarasenko

Blues: 3,75 mil. $ (50 %), Rangers: 3,75 mil. $ (50 %)

Ryan O'Reilly

Blues: 3,75 mil. $ (50 %), Wild: 1,875 mil. $ (25 %), Maple Leafs: 1,875 mil. $ (25 %)

Timo Meier

Sharks: 3 mil. $ (50 %), Devils: 3 mil. $ (50 %)

Gustav Nyquist

Wild: 2,75 mil. $ (50%), Blue Jackets: 2,75 mil. $ (50%)

Jake McCabe

Blackhawks: 2 mil. $ (50 %), Maple Leafs: 2 mil. $ (50 %)

Dmitrij Orlov

Wild: 1,275 mil. $ (50 %), Capitals: 1,275 mil. $ (25 %), Bruins: 1,275 mil. $ (25 %)

Jevgenij Dadonov

Canadiens: 2,5 mil. $ (50 %), Stars: 2,5 mil. $ (50 %)

Ďalší kandidáti na výmenu: Brock Boeser (Vancouver), James van Riemsdyk (Philadelphia), Jakob Chychrun (Arizona), Nick Bjugstad (Arizona), Shayne Gostbisbere (Arizona), Tyler Bertuzzi (Detroit), Max Domi (Chicago), John Klingberg (Anaheim), Matt Dumba (Minnesota), Cam Talbot (Ottawa), James Reimer (San Jose), Joel Edmundson (Montreal)