Jalen Hurts vs. Patrick Mahomes: Super Bowl prepíše históriu quarterbackov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jalen Hurts vs. Patrick Mahomes: Super Bowl prepíše históriu quarterbackov

Bude sa tešiť Jalen Hurts alebo Patrick Mahomes?
Bude sa tešiť Jalen Hurts alebo Patrick Mahomes?AFP
Už tradične vzbudzuje v Super Bowle obrovskú pozornosť súboj quarterbackov. Patrick Mahomes (27) dostal do posledného zápasu sezóny Kansas City Chiefs a Jalen Hurts (24) stojí za úspechom Philadelphie Eagles.

Prvýkrát v histórii NFL sa stalo, že finálový duel proti sebe postaví dvoch rozohrávačov tmavej pleti. Táto skutočnosť má hlavne v USA veľký význam pri boji proti rasizmu. Obaja majú odlišné štýly hry.

Hurts vyniká fyzickou a atletickou vybavenosťou, dokáže hádzať aj behať. Mahomes srší talentom a aj keď je menej pohyblivý, jeho prihrávky sú miestami čarovné a improvizácia na najvyššej úrovni. V tomto smere NFL takého hráča možno ešte nikdy nemala.

Jalen Hurts si zahrá svoj prvý Super Bowl. V doterajšom priebehu sezóny nazbieral iba behmi 833 yardov a 15 touchdownov. To sú lepšie čísla, ako zaznamenalo mnoho z running backov, takže sa dá očakávať, že ak to bude potrebné, sám quarterback začne zbierať yardy vlastnou osou po zemi. Napriek tomu nezaostáva v passových yardoch, ktorých má na konte až 3976.

Patrick Mahomes je typickejším quarterbackom, no fantastický prehľad a hlavne neuveriteľné prihrávky i spôsob samotných hodov z neho robia nepredvídateľného pre každú defenzívu. Rád sa pohybuje v kapse, pod tlakom nepanikári. Výrazne sa rieši jeho členok, ktorý si zranil v zápase 2. kola play-off, no napriek tomu pokračoval a odohral aj konferenčné finále.

Vyhral už šestnásť zápasov tejto sezóny, rovnako ako Hurts. Nazbieral najvyšší počet nahádzaných yardov (5771) a aj touchdownov (45). Do týchto čísel sa okrem celej základnej časti rátajú aj dve stretnutia vyraďovacej časti. Sám zaznamenal štyri touchdowny. Odkedy je v NFL, vždy sa dostal minimálne do finále konferencie AFC. Čaká ho tretia účasť v Super Bowle. Raz sa tešil, raz smútil.

Ak si porovnáme oboch rozohrávačov z každej stránky, tak z toho vyjde, že Mahomes je proste lepším hráčom. Práve on môže byť tým, kto bude naháňať rekordy Toma Bradyho. Ak sa pozrieme na štatistiky, je na najlepšej ceste zapísať sa do histórie. Možno neprekoná sedemnásobného držiteľa trofeje Vincea Lombardiho, ale určite sa k nemu aspoň výrazne priblíži.

Sezóna NFL vyvrcholí posledným zápasom. Do Super Bowlu sa dostali Kansas City Chiefs a Philadelphia Eagles, ktorí sa proti sebe postavia v noci z nedele na pondelok o 0:30 stredoeurópskeho času.