Jeden z vrcholov skupinovej fázy bude prehliadkou talentu nastupujúcej generácie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Jeden z vrcholov skupinovej fázy bude prehliadkou talentu nastupujúcej generácie
Jeden z vrcholov skupinovej fázy bude prehliadkou talentu nastupujúcej generácie
Jeden z vrcholov skupinovej fázy bude prehliadkou talentu nastupujúcej generácieProfimedia
Španielsko sa po šesťdesiatich rokoch stalo prvou európskou krajinou na šampionáte, ktorá do základnej zostavy postavila dvojicu teenagerov. V strede poľa nastúpili Gavi (18) s Pedrim (20) - dvaja poslední víťazi ankety Golden Boy pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov.

Pedri s Gavim medzi špičkou 

Ich seniorské kariéry sú síce stále v úplných začiatkoch, ale už teraz sa o nich hovorí ako o hráčoch, ktorí v budúcnosti dosiahnu status legendy. Rovnako ako pred nimi Xavi, Xabi Alonso, Andrés Iniesta či Sergio Busquets.

Obaja plnia v Barcelone i v národnom tíme Španielska pozíciu osmičky. Obaja sú trochu odlišní. Pedri = prehľad a technika. Gavi = energia a pohyb. To je ale príliš veľké zjednodušenie.

Rozdiely sú medzi nimi vidieť najmä v rozohrávke, ktorá je dominantou pre Pedriho. V práve prebiehajúcom ročníku španielskej La Ligy je iba jeden futbalista, ktorý počas zápasu nazbiera vyšší počet prienikových prihrávok. Ide o stredopoliara Atlética Rodriga de Paula.

Pedri je expertom na pozorovanie priestoru a svojimi dobre načasovanými nábehmi pomáha Barcelone dostať loptu do lepších pozícií, čím výrazne zvyšuje šancu na vytvorenie gólovej príležitosti. Jediným hráčom pod 27 rokov, ktorý má túto schopnosť ešte o niečo výraznejšiu, je Pedriho o päť rokov starší spoluhráč Frenkie de Jong. Ideálnejšie podmienky pre ďalší futbalový vývoj futbalistu už možno v profesionálnom futbale nenájdete.

Porovnanie prienikových prihrávok z pohľadu Pedriho.
Porovnanie prienikových prihrávok z pohľadu Pedriho.Flashscore

Spoluhráči môžu Pedrimu veriť aj vo chvíli, keď sa na ihrisku dostane do náročnej situácie. Napriek tomu neustále hľadá voľný priestor, kreatívne riešenie alebo príležitosť pre dlhú prihrávku. Loptu stratí málokedy.

Príkladom spomínanej situácie je tretia minúta zápasu s Kostarikou, keď si Pedri našiel v strede poľa odrazenú loptu, naviedol ju o pár metrov bližšie smerom k súperovej bráne. Keďže nemal priestor na pokračovanie, pred napádajúcim protihráčom zmenil smer a prihral voľnému Jordimu Albovi. Jediným ďalším hráčom La Ligy, ktorý sa môže Pedrimu v tomto ohľade približiť je... Gavi.

Narozdiel od Pedriho sa prihrávkami v strede poľa príliš nezdržuje a najčastejšie hľadá priestor, kadiaľ by mohol loptu vyviesť do poslednej tretiny ihriska.

Gaviho štatistika vytvárania šancí v poslednej tretine ihriska.
Gaviho štatistika vytvárania šancí v poslednej tretine ihriska.Flashscore

Až tam začne svojim spoluhráčom ponúkať prihrávky, ktorými im vytvára výhodnejšie pozície, či sa so svojím pohybom ďalej sám ponúka ako možnosť, aby pomohol vytvoriť ešte nebezpečnejšiu šancu.

Ak by sme sa v 11Hacks zamerali na prínos hráčových prihrávok v poslednej tretine ihriska podľa toho, do akej miery nimi zvyšuje šance tímu na skórovanie, vychádza nám Gavi ako druhý najlepší hráč La Ligy za už tradičným Rodrigom de Paulom. V metrike očakávaných asistenciách, ktorá hodnotí kvalitu prihrávok vedúcich k priamej strele na bránu, je Gavi najlepším v celej súťaži. Žiadna iná osmička nemá lepšiu úspešnosť prihrávok do súperovej šestnástky, dokonca ani Frenkie de Jong.

Na tomto mieste sa musíme opäť na chvíľu zastaviť a uvedomiť si, že Gavi má stále iba 18 rokov. Plnoletosť dosiahol v auguste.

Nemecko má Musialu

O rok a pol je starší nemecký klenot Jamal Musiala. Jeden z ôsmich hráčov, ktorých trhová hodnota podľa Transfermarkt dosiahla hranicu 100 miliónov eur.

Musiala je z pozície desiatky lídrom "kanadského bodovania" Bundesligy - za 1 032 minút hry stihol nazbierať deväť gólov a pridať šesť asistencií. Druhý je so 14 zásahmi frankfurtský Randal Kolo Muani a tretia priečka patrí Marcusovi Thuramovi z Mönchengladbachu (13). Svojou streleckou predispozíciou, schopnosťou dostávať sa do dobrých pozícií pre zakončenie a aktivitou v pokutovom území súpera, by sa nestratil ani medzi najlepšími ligovými deviatkami.

Musialove štatistiky.
Musialove štatistiky.Flashscore

Podľa metriky očakávaných gólov má v každom zápase 57 % šancu na strelenie gólu. Do lepších pozícií sa dostávajú iba Sadio Mané, Serge Gnaby a Marcus Thuram. Teda hráči, ktorí hrajú vyššie. Aj keď najčastejšie operuje v oboch medzipriestoroch, jediným hráčom v celej Bundeslige, ktorý v priebehu duelu zaznamená najviac dotykov s loptou v šestnástke súpera, je Sadio Mané.

Zatiaľ sa v tomto území, navyše, ukazuje ako skvelý zakončovateľ - za celý čas svojho pôsobenia v Bundeslige vystrelil na bránu 95-krát a pri 14,73 očakávaných góloch sa trafil v devätnástich prípadoch. Žiari tiež v dôležitých kreatívnych ukazovateľoch. Napríklad v metrike očakávaných asistencií sa radí medzi top desiatku najúspešnejšách hráčov celej súťaže.

Kým Španieli sa na ostro sledovaný súboj naladili vysokou výhrou 7:0 proti Kostarike, Nemci museli prehĺtnuť úvodnú prehru 1:2 s Japonskom. Zlyhali v koncovke a na víťazstvo im nestačilo ani xG v priemere 2,46 proti 1,39 (bez penalty), 25 striel na bránu (najviac z úvodných zápolení) a 15 pokusov zo súperovho pokutového územia. Japonsko, naopak, premenilo dve z troch veľkých šancí a odsúdilo Nemecko do nezávideniahodnej situácie.