Kanadská zlatá rozprávka. Slalom ovládla St. Germainová, Vlhová bez medaily

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kanadská zlatá rozprávka. Slalom ovládla St. Germainová, Vlhová bez medaily

Aktualizované
Petra Vlhová zaostala za bronzom o 16 stotín sekundy.
Petra Vlhová zaostala za bronzom o 16 stotín sekundy.Profimedia
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (27) skončila v slalome na MS vo francúzskom Courchevel/Méribel na piatom mieste. Za senzačnou víťazkou Laurence St. Germainovou (28) z Kanady zaostala v sobotu o 85 stotín sekundy.

Američanka Mikaela Shiffrinová neudržala vedenie po 1. kole a obsadila napokon druhé miesto (+0,57), bronz vybojovala Nemka Lena Dürrová (+0,69).

St. Germainová dosiahla životný úspech, v pretekoch Svetového pohára nikdy nestála na pódiu. Jej najlepší individuálny výsledok v SP je piate miesto v paralelnom slalome v St. Moritzi z roku 2019, v slalome bola najlepšie šiesta v Levi 2020. Dvadsaťosemročná pretekárka vybojovala pre Kanadu druhú zlatú medailu na týchto MS po triumfe Jamesa Crawforda v super-G.

"Toto som nečakala. Je to niečo neuveriteľné," jasala St. Germainová, ktorá na titul zaútočila z tretej pozície po 1. kole. "Je to zvláštne. Bola som skutočne vystresovaná, necítila som sa vôbec dobre. V druhom kole som urobila miernu chybu, no stále som si hovorila ´jazdi ďalej, jazdi ďalej´. A vyšlo to," dodala v rozhovore pre FIS nová majsterka sveta, ktorá získala pre Kanadu slalomové zlato po 63 rokoch. Na ZOH 1960 v Squaw Valley, ktoré boli zároveň alpskými MS, triumfovala v tejto disciplíne jej krajanka Anne Heggtveitová.

Vlhová, ktorá v slalome obhajovala striebro z Cortiny 2021, tak odchádza z Francúzska bez medaily. Vo štvrtkovom obrovskom slalome skončila siedma. V zbierke má naďalej šesť cenných kovov z MS (1-4-1).

"Druhé kolo sa mi išlo trochu lepšie ako prvé. Dnes som odviedla maximum, ale nestačilo to. Taký je šport. Majstrovstvá hodnotím dobre, v obrovskom slalome siedme miesto, v slalome piate. Nie je to zlá pozícia, stále som vpredu, ale chceli sme viac. Bohužiaľ, nevyšlo to. Budeme naďalej pracovať a snažiť sa byť naspäť na špici," uviedla Vlhová po pretekoch.

Shiffrinová síce nedosiahla na titul a musela sa uspokojiť so striebrom, napriek tomu sa zapísala do histórie. Stala sa prvou ženou, ktorá na MS získala šesť medailí v jednej disciplíne. V zbierke má dokopy 14 cenných kovov (7-4-3). V Courchevel/Méribel vybojovala svoju tretiu medailu po zisku striebra v super-G a zlata v obrovskom slalome.

Vlhovej patrila po 1. kole piata priečka. Dvadsaťsedemročná Slovenka, ktorá odštartovala s číslom päť, mala pomalší úvod, postupne na náročnej trati so zatvorenými bránami našla rytmus. Olympijská víťazka z Pekingu predvádzala plynulú jazdu, ale chýbala jej potrebná dynamika a agresivita. V cieli mala na vedúcu Shiffrinovú manko 0,99 s.

Američanka, ktorá v polovici šampionátu ukončila spoluprácu s trénerom Mikeom Dayom, odštartovala preteky s číslom jeden a svojou jazdou bez výrazných zaváhaní nasadila latku vysoko. Líderka SP a už istá víťazka malého glóbusu v tejto disciplíne našla od prvých bránok správne tempo, ktoré dolu vygradovala. Hoci niektoré oblúky nemala čisté a v jej jazde bola rezerva, jej čas už nikto neprekonal.

Priblížiť sa k nej dokázala len Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá bola priebežne druhá so stratou 0,19 s. Nádejné medzičasy mala aj Anna Swennová-Larssonová, Švédka v spodnej časti spadla a vypadla z bojov o medaily.

Do jednej sekundy sa zmestila Dürrová (+0,92) a so štartovým číslom 18 prekvapila St. Germainová, ktorej patrila tretia priečka (+0,61). Druhá Slovenka Petra Hromcová limitovaná chorobou sa tesne zmestila medzi postupovú šesťdesiatku. Dosiahla 60. čas, na líderku mala manko 7,21 s. V druhom kole jej zdravotný stav nedovolil štartovať.

Druhé kolo na zjazdovke Roc de Fer sa vydarilo Nórke Mine Fürstovej Holtmannovej, ktorá z desiatej pozície poskočila až na štvrtú. Vlhová opäť predviedla rytmickú jazdu, ale volila menej riskantnú širšiu stopu. Na druhom medzičase viedla o 0,28 s, no dolu jej chýbala potrebná rýchlosť a v cieli sa zaradila na priebežnú druhú priečku o 14 stotín za Nórku.

Následne ju predbehli tri pretekárky. Holtmannovú tesne prekonala Dürrová, St. Germainová zopakovala fantastický výkon z 1. kola a dostala sa jasne do vedenia. Holdenerová predviedla riskantnú jazdu, ktorá sa jej nevyplatila. V závere mierila na pozíciu líderky, ale po špicari vypadla. Shiffrinová zvolila jazdu na istotu, jej náskok sa postupne skresával a finišovala prekvapujúco za Kanaďankou.

Výsledky slalomu žien na MS:

1. Laurence St. Germainová (Kan.) 1:43,15 min.,

2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,57 s,

3. Lena Dürrová (Nem.) +0,69,

4. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +0,71, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +0,85,

6. Aline Daniothová (Švaj.) +0,97, 7. Sara Hectorová (Švéd.) +1,12, 8. Lara Della Meová (Tal.) +1,19, 9. Ana Buciková (Slovin.) +1,22, 10. Hanna Aronssonová Elfmanová (Švéd.) +1,31,

...Petra HROMCOVÁ (SR) v 1. kole 60., v druhom pre chorobu neštartovala