Kansas sa stal víťazom Super Bowlu, Mahomes zlomil kliatbu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kansas sa stal víťazom Super Bowlu, Mahomes zlomil kliatbu

Mahomes (v strede) doviedol Kansas k výhre v Super Bowle.
Mahomes (v strede) doviedol Kansas k výhre v Super Bowle.Profimedia
Kansas City Chiefs v Super Bowle porazil Philadelphiu Eagles a získal svoju tretiu trofej Vincea Lombardiho v histórii organizácie.

Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs 35:38 (7:7, 17:7, 3:7, 8:17)

Aj keď úvodný drive zápasu nezačala Philadelphia ideálne, dokázala skórovať. Gainwell sa ešte tešil predčasne, keďže mu chýbalo niekoľko centimetrov, ale následne Jalen Hurts predviedol úspešný quarterback sneak a stal sa prvým hráčom svojej pozície v histórii NFL, ktorý skóroval touchdown v troch dueloch play-off po sebe.

Po takmer piatich minútach pridal Elliott extra point a bolo jasné, že Eagles sa budú snažiť nechávať ofenzíve súpera čo najmenej času. Kansas odpovedal okamžite. Výborný beh Pacheca priniesol 24 yardov a následná prihrávka na tradičnej trase Mahomes - Kelce touchdown, ktorý Butker potvrdil.

Kicker Chiefs sa ale pomýlil na konci úvodnej štvrtiny a field gólom nedostal svoj tím premiérovo do vedenia. Mrzieť ho to mohlo o to viac, že hneď z prvej hry druhej štvrtiny zachytil A. J. Brown krásnu prihrávku Hurtsa na dĺžke 45 yardov.

O niekoľko minút neskôr rozohrávač Philadelphie spravil chybu, stratil loptu a po fumble ju doniesol do end zóny Bolton. Butker napravil predošlé zaváhenie, vyrovnal na priebežných 14:14. Hurts si vrátil sebavedomie behom pre prvý down a keď na polovici ihriska hrali Eagles aj štvrtý down, práve on po vlastnej osi získal 28 yardov.

Aby toho v tomto drive nebolo málo, rovnaký quarterback si pripísal aj svoj druhý touchdown v zápase a vrátil Philadelphiu do vedenia. Stal sa prvým rozohrávačom od roku 1985, ktorý v Super Bowle skóroval dvakrát. Po extra bode Elliotta bol rozdiel znova sedembodový.

Mahomes sa v druhej pätnásťminútovke dostal na ihrisko až v jej úplnom závere. Plán Eagles držať ho čo najdlhšie na sideline vychádzal. MVP tejto sezóny tam vydržal iba tri downy a navyše inkasoval zásah na už skôr zranený pravý členok. Krívajúc odišiel z ihriska. Do prestávky vstupovala v oveľa lepšom rozpoložení Philadelphia a to aj preto, že Elliott field gólom upravil na 24:14.

Kansas išiel v druhom polčase na loptu, skúsil to viacerými behovými pokusmi, s čím mala najlepšia defenzíva NFL problém a viedlo to k úspechu. Po desiatich hrách skóroval Pacheco, ktorý spoločne s McKinnonom robili prievan. Nepomýlil sa ani Butker. Na druhej strane premenil field gól Ellliott.

Do poslednej štvrtiny vstupovali hráči Chiefs so šesťbodovým mankom, ale boli na lopte. Mahomes našiel na pravej strane úplne voľného Toneyho a ten krátkym behom vyrovnal, pričom Butker prvýkrát v zápase poslal svoj tím do vedenia - 27:28.

Na Hurtsa vzápätí vytvorila defenzíva Kansasu veľký tlak, quarterback na tretí down iba zahadzoval a Toney pri následnom punte Eagles dostal loptu až päť yardov pred end zónu. Po touchdowne Moorea a extra bode Butkera víťaz konferencie AFC razom viedol 35:27 a to išiel do prestávky s desaťbodovým mankom.

Philadelphia dokázala odpovedať. Hurts najskôr krásnym pasom na ľavú stranu našiel Smitha, ten dostal loptu pred end zónu. Rozohrávač Eagles ďalším quarterback sneakom skóroval už svoj tretí touchdown, vyrovnal rekord Davisa, nikto to v Super Bowle nedokázal viackrát. Vyšlo aj dvojbodové potvrdenie - 35:35. Dráma a skvelý futbal pokračovali.

Tesne pred two-minute warning sa Mahomes rozbehol otvoreným stredom pre 26 yardov. Kansas v závere hral s časom, chcel doviesť duel do víťazného konca tak, aby už nedal priestor Philadelphii.

Po držaní Bradberryho mal Kansas prvý down na desiatich yardoch necelé dve minúty pred koncom, takže McKinnon po deväťyardovom behu zakľakol tesne pred end zónou a následne to urobil aj Mahomes.

Philadelphia si vybrala všetky timeouty. Mahomes zakľakol takisto tretí down. Butkerovi ostalo na časomiere jedenásť sekúnd, on sa nepomýlil - 35:38.

Kansas tretíkrát v histórii vyhral Super Bowl. Patrick Mahomes "zlomil kliatbu". Prvýkrát od roku 1999 vyhral trofej Vincea Lombardiho hráč, ktorý obdržal aj cenu pre MVP sezóny. Tento futbalista sa zároveň stal aj MVP Super Bowlu.

Dokopy v Arizone tímy zaznamenali 73 bodov. Rekord stále drží zápas z roku 1995, v ktorom sa predstavili San Francisco 49ers a San Diego Chargers a postarali sa o 75 bodov (49:26).