Manažér Atlética Madrid Diego Simeone - skutočný velikán na križovatke kariéry

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manažér Atlética Madrid Diego Simeone - skutočný velikán na križovatke kariéry

Horkokrvný tréner dosiahne po derby na míľniky.
Horkokrvný tréner dosiahne po derby na míľniky.Profimedia
José Mourinho, Carlo Ancelotti, Pep Guardiola, Jűrgen Klopp - to sú pravdepodobne prvé mená, ktoré napadnú väčšine futbalových fanúšikov pri otázke o najlepších tréneroch súčasnej éry. V ich tieni však stojí muž, ktorý sa odvážil urobiť to, čo sa ostatným trénerom nepodarí - prevziať priemerný tím, doviesť ho k úspechu a zostať tomuto klubu verný.

Keď sa Diego Simeone posadí v madridskom derby na lavičku Atlética po 39. raz, fanúšikovia ho budú môcť opäť zažiť v obvyklej podobe - plne fyzicky nasadeného, gestikulujúceho a agresívneho. Ale to, čo sa mnohým javí ako osobité značkové vystúpenie alebo rutina pripomínajúca maskota, má zvyčajne za sebou dômyselný herný plán.

V tomto víkendovom TOP zápase sa Argentínčan vyrovná legendárnemu trénerovi Luisovi Aragonésovi s jeho 612. oficiálnym duelom v pozícii trénera Los Colchoneros, pričom prvý viedol 7. januára 2012. Jeho doterajšie štatistiky: 358 víťazstiev, 142 remíz a 111 prehier.

El Cholo v sobotu prekoná aj ďalší rekord. S celkovým počtom 425 stretnutí sa zapíše do histórie španielskej najvyššej súťaže ako rekordér v počte odkoučovaných ligových súbojov.

Zo stredu tabuľky až k titulu

Oveľa dôležitejšie sú však skutočné úspechy počas jeho éry vo vedení. Po triumfe v La Lige v roku 1996 sa Atlético pred Simeoneho príchodom ani raz nedostalo do prvej trojky. Nástupom do funkcie doviedol svoj tím hneď k tretiemu miestu. Nakoniec sa mu podarilo prelomiť dlhoročnú dominanciu klubov FC Barcelona a Real Madrid.

Atlético získalo španielsky titul v roku 2014 a klub z hlavného mesta si tento úspech zopakoval aj v roku 2021. V skutočnosti od sezóny 2012/2013 skončil mimo prvej trojky iba raz.

Pod jeho vedením klub dvakrát vyhral Európsku ligu (2012, 2018) a následne aj Európsky superpohár (2013, 2019), ako aj Copa del Rey (2013) a Španielsky superpohár (2015). Simeone tiež dvakrát doviedol svoj tím do finále Ligy majstrov (2014, 2016). Vo finále v roku 2014 ho po 90 minútach delili len sekundy od víťazstva 1:0, ale úhlavný rival Real Madrid v závere vyrovnal a po predĺžení vyhral 4:1. O dva roky neskôr ho Los Blancos zdolali v rovnakej fáze súťaže až po penaltách.

Aké možnosti má Simeone v budúcnosti?

V medzinárodnej tlači sa napríklad už roky objavujú fámy o jeho možnom vymenovaní za trénera argentínskej reprezentácie. V roku 2019 sa Simeone pre Fox Sports vyjadril, že sa nepovažuje za pripraveného na túto prácu a uprednostňuje každodennú prácu s tímom. Po titule majstrov sveta Albiceleste sa zdá byť ešte nepravdepodobnejšie, že sa Simeone v blízkej budúcnosti stane trénerom Argentíny.

Okrem toho bol 108-násobný reprezentant opakovane spájaný s tímami z Premier League, naposledy s trápiacou sa Chelsea alebo Tottenhamom Hotspur. Blues by pre Simeoneho predstavovali zaujímavý projekt, v ktorom by mal potrebné zdroje a prostredie pre pôsobenie na absolútne elitnej úrovni a naštartovanie novej éry v klube.

Ďalšou možnosťou je Inter Miláno a Seria A všeobecne. Simeone tam pôsobil ako hráč v rokoch 1997 až 2003 a Inter bol považovaný za jeden z jeho najobľúbenejších klubov. Vylúčené však nie je ani zotrvanie v Atléticu. O jeho odchode sa špekuluje už roky, ale El Cholo vždy zostal verný. Nech už ikonický tréner skončí kdekoľvek, svoju prácu bude robiť celým srdcom a dušou, fyzicky naplno, gestikulujúc a agresívne.