Messi a spol. s imperatívom bodovať, Poliaci s lepšou východiskovou pozíciou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Messi a spol. s imperatívom bodovať, Poliaci s lepšou východiskovou pozíciou
Messi a spol. s imperatívom bodovať, Poliaci s lepšou východiskovou pozíciou
Messi a spol. s imperatívom bodovať, Poliaci s lepšou východiskovou pozíciouProfimedia
Hoci sa Argentínčanom už podarilo utiecť z povestnej hrobárovej lopaty, stále im hrozí, že ich hrobár chytí. Po prekvapujúcej prehre so Saudskou Arábiou (1:2) a vydretom víťazstve nad Mexikom (2:0) nemajú Juhoameričania stále istotu postupu do vyraďovacích bojov.

Tím okolo Lionela Messiho začal play-off prakticky už o dva zápasy skôr. V poslednom dueli skupiny sa stretnú s aktuálnym lídrom "céčka", Poľskom, a budú bojovať o postup.

Pred začiatkom šampionátu si argentínski fanúšikovia určite predstavovali, ako sa budú po dvoch stretnutiach radovať z postupu. Namiesto toho tím trénera Lionela Scaloniho musí proti Poľsku bojovať o postup do osemfinále.

Argentínčania na začiatku cesty v Katare senzačne podľahli Saudskej Arábii a rýchlo sa dostali pod tlak. Aj proti Mexiku sa dlho trápili, ale po hodine hry ich zachránil Messi, ktorý z 20 metrov napálil loptu presne k ľavej žrdi. Druhý gól Argentíny strelil Enzo Fernández, čím spečatil dôležité víťazstvo, ktoré udržalo La Albiceleste v hre o zostup.

Dôležité je, že napriek kolapsu v prvom zápase majú Argentínčania pokračovanie na turnaji vo svojich rukách. Ak porazia Poľsko, postúpia do vyraďovacej fázy bez ohľadu na výsledok paralelného súboja medzi Mexikom a Saudskou Arábiou. Ak by Messi a spol. s Poľskom iba remizovali, museli by čakať na výsledok druhého zápasu.

Mapa prihrávok Lionela Messiho proti Mexiku.
Mapa prihrávok Lionela Messiho proti Mexiku.Opta by Stats Perform

Ak sa aj toto stretnutie skončilo remízou, Argentína postúpi ďalej. Ak by Saudská Arábia vyhrala pri remíze Juhoameričanov, tím Lionela Scaloniho by sa prekvapujúco zbalil a odišiel domov. Ani v prípade víťazstva Mexika nemajú Argentínčania nič isté. V takom prípade by o ich víťazstve nad zverencami trénera Gerarda Martina rozhodovalo skóre. Stredajšia prehra s Poľskom by poslala celok okolo Messiho domov.

Poľsko čaká na postup 36 rokov

Poliaci sú v pohodlnejšej situácii. V Katare ešte neprehrali, čo ich radí na čelo skupiny C. Za istých okolností by si Biało-Czerwoni mohli dovoliť prehrať, ale zároveň by sa museli spoliehať na to, že Saudská Arábia prehrá a museli by dúfať dúfať v lepšie skóre v porovnaní s Mexikom a saudskými sokmi.

Všetky získané body by Poľsko posunuli do prvého play-off od roku 1986, keď červeno-biely dres obliekal legendárny Zbigniew Boniek.

Výkony tímu pod vedením trénera Czeslawa Michniewicza síce nepatria medzi najvýraznejšie, ale v prípade Poliakov účel svätí prostriedky. Naši severní susedia najprv odohrali s Mexikom partiu bez gólov, aby porazili Saudskú Arábiu 2:0. Jeden z gólov Poľska strelil hviezdny Robert Lewandowski, ktorý vo veku 34 rokov zaznamenal svoj prvý gól na majstrovstvách sveta.

Kľúčovou postavou poľského tímu je brankár Wojciech Szczesny, ktorý na turnaji ešte nedostal gól a proti Saudskej Arábii dokonca zneškodnil pokutový kop. Szczesny by si určite rád predĺžil svoj pobyt na turnaji.

"Momentálne sme na čele skupiny so štyrmi bodmi čo je náš základný cieľ. Čaká nás veľmi náročný zápas proti Argentíne. Dúfame, že postúpime ďalej, máme dobrú pozíciu," povedal brankár talianskeho Juventusu.

Samozrejme, ďalej by sa radi videli aj ambiciózni Argentínčania. "Proti Poľsku to bude ťažké - taká je realita. Nevravím, že sa budeme snažiť vyhrať, ale hovorím, že vyhráme. To je náš cieľ," povedal bez servítky tréner Scaloni, ktorý by mal mať k dispozícii kompletný káder. Pod hrozbou suspendácie nastúpi obranca Gonzalo Montiel.

V poľskom výbere hrozí druhá žltá karta štyrom hráčom. Ohrození sú stopér Jakub Kiwior, pravý obranca Matthew Cash, stredopoliar Przemyslaw Frankowski a útočník Arkadiusz Milik. Otázny je štart stredopoliara Bartosza Bereszynského a stredopoliara Krystiana Bielika, ktorých v posledných dňoch trápia zdravotné problémy. Podľa najnovších informácií sa zdá, že obaja hráči budú na zápas pripravení.

Prehľad zápasu Poľsko - Argentína + audiokomentár (20:00)