Michniewicz nabádal hráčov, aby sa vyhýbali žltým kartám

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Michniewicz nabádal hráčov, aby sa vyhýbali žltým kartám

Michniewicz nabádal hráčov, aby sa vyhýbali žltým kartám
Michniewicz nabádal hráčov, aby sa vyhýbali žltým kartámProfimedia
Tréner poľskej reprezentácie Czeslaw Michniewicz (52) nariadil svojim hráčom, aby sa v záverečnom súboji skupiny C proti Argentíne vyhli zbytočným zákrokom za žltú kartu. O ich ďalšom osude mohlo rozhodnúť pravidlo fair play.

Napriek pokynom boli jeho zverenci v meraní síl s Argentínou prakticky bezzubí. Prehrali 0:2, ale skóre mohlo byť aj vyššie. Mužstvo podržal brankár Wojciech Szczesny. Poliaci skončili v skupine druhí. Nazbierali štyri body a do osemfinále postúpili na základe lepšieho skóre.

"Nepovedal som hráčom, aby uhýbali zo súbojov, ale zdôraznil som im, aby sa vyhli hlúpym faulom," uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii Michniewicz

Pred stretnutím myslel na všetko. Aj na tresty pre lavičku za prílišné emócie. "Áno, rozprávali sme sa o tom. Až po stretnutí s delegátom duelu sme sa dozvedeli, že karty udelené hráčom na striedačke sa nezapočítavajú do pravidla fair play. Každopádne, mali sme obavu, aby niekto nevyskočil po rozhodcovi. V tom prípade sme nemuseli postúpiť ďalej. Všetkých som požiadal, aby neprovokovali, neťahali protihráčov za dres a nehádali sa s rozhodcom," ojasnil 52-ročný kormidelník Poľska.

O lepšie skóre bojovali na diaľku s Mexikom, ktoré porazilo Saudskú Arábiu. Ak by ale Saudi v nadstavenom čase neskórovali, napriek tomu by do ďalšej fázy postúpilo Poľsko. Pomohlo by im k tomu pravidlo fair play. Poliaci sa do osemfinále prebojovali prvýkrát po 36 rokoch.

Spomínané pravidlo rozhodovalo v histórii svetových šampionátov iba raz. Pred štyrmi rokmi v Rusku mali Japonci so Senegalom rovnaký počet gólov i skóre. Plusové fair play body posunuli ďalej Japonsko.

Dve futbalové ikony pokračujú

Zápas bol sledovaný aj pre súboj najlepších svetových útočníkov. Na jednej strane Lionel Messi, na druhej Robert Lewandowski. Argentínčan nepremenil pokutový kop. Poliak sa k slovu nedostal. Pre oboch sú to, s najväčšou pravdepodobnosťou, posledné majstrovstvá sveta v kariére. 

"Robert mal motiváciu, na ihrisku bol odhodlaný, ale veľmi sme mu vpredu nepomohli. Neponúkli sme mu príležitosť, aby mohol skórovať," nadviazal Michniewicz, ktorý sa už musí sústrediť na osemfinálový duel proti Francúzsku.