Míľnik zmiešaných pocitov. Sabalenková je prvou neutrálnou víťazkou Grand Slamu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Míľnik zmiešaných pocitov. Sabalenková je prvou neutrálnou víťazkou Grand Slamu

Víťazka predviedla razantný výkon.
Víťazka predviedla razantný výkon. TASR
Aryna Sabalenková (24) sa vďaka odvahe, odhodlaniu a hromovému forhendu dostala nad geopolitické nepokoje a na Australian Open sa stala prvou hráčkou, ktorá získala grandslamový titul ako neutrálna tenistka.

Bieloruska v sobotňajšom finále v Rod Laver Arene zdolala wimbledonskú šampiónku Jelenu Rybakinovú, pričom mala zákaz reprezentovať pod vlajkou svojej rodnej vlasti. Ruskí a bieloruskí hráči v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu súťažia na turnajoch ATP a WTA fakticky "bez štátnej príslušnosti".

Ak by Rybakinová v roku 2018 nezmenila príslušnosť na kazašskú, rodáčka z Moskvy by tiež súťažila ako neutrálna. Azda prvýkrát v histórii sa v Rod Laver Arene odohral zápas o titul bez toho, aby fanúšikovia na terasách mávali národnou vlajkou víťazky. Organizátori to považovali za narúšanie poriadku a po sťažnosti ukrajinského veľvyslanectva v Austrálii zakázali fanúšikom priniesť do Melbourne Parku v druhý deň turnaja ruské a bieloruské vlajky.

Sabalenková nebude mať pri svojom mene na trofeji pre víťazku, Daphne Akhurst Memorial Cup, nápis "Belarus". Mohlo sa zdať, že sú to len detaily, hráčka radostne oslavovala so svojím tímom v lóži a jej nálada sa mierne zhoršila, keď dostala otázku, či jej to, že je neutrálnou hráčkou, niečo vzalo z jej triumfu.

"Myslím, že každý stále vie, že som bieloruská hráčka. To je všetko," povedala novinárom na rovinu. Sabalenkovej a ďalším bieloruským a ruským hráčom vlani zakázali účasť na Wimbledone, čo bolo polarizujúce rozhodnutie, ktoré vyvolalo vysoké pokuty zo strany mužskej ATP a ženskej WTA tour a tiež odobratie bodov do grandslamového rebríčka.

Vzhľadom na pokračujúci konflikt na Ukrajine bude musieť Wimbledon čoskoro rozhodnúť, či by mal zákaz pre hráčov zostať v platnosti. Na otázku, či jej chýbajúci Wimbledon urobil víťazstvo na Australian Open sladším, Sabalenková odpovedala nezáväzne.

"Chcem povedať, že vynechanie Wimbledonu bolo pre mňa naozaj ťažké. Bol to pre mňa náročný moment. Ale potom som hrala na US Open. Teraz to nie je o Wimbledone. Je to len o tvrdej práci, ktorú som odviedla," uviedla.

Bieloruská tenisová federácia pohotovo zablahoželala druhej tenistke krajiny, ktorá vyhrala grandslamový turnaj po dvojnásobnej šampiónke Australian Open Viktorii Azarenkovej.