Desať rokov od nehody Schumachera: Mlčanie trvá, syn v F1 neuspel a Nemci prišli o preteky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Desať rokov od nehody Schumachera: Mlčanie trvá, syn v F1 neuspel a Nemci prišli o preteky
Michael Schumacher vo farbách Ferrari.
Michael Schumacher vo farbách Ferrari.Profimedia
Už je to 10 rokov, čo nielen svet športu zasiahla hrozivá správa o nehode slávneho nemeckého pilota Michaela Schumachera (54). Sedemnásobný majster sveta Formuly 1 utrpel vážny úraz hlavy pri lyžovaní a pred nemocnicou vo francúzskom Grenobli na niekoľko dní zaparkovali svoje prenosové vozidlá štáby televíznych spoločností z celého sveta.

Do konca roku 2013 zostávali tri dni, Michael Schumacher mal čoskoro osláviť svoje 45. narodeniny a trávil čas vo francúzskom lyžiarskom stredisku Méribel, avšak pri jazde so skupinou priateľov narazil na mieste medzi zjazdovkami do jedného z kameňov, ktorý mimo vyznačenú trasu vyčnieval zo snehu. Podľa svedkov nemeckých médií vyšiel mimo značenú zjazdovku preto, aby pomohol kamarátovej dcére, ktorá sa dostala do hlbokého snehu. Bohužiaľ, po páde sám utrpel fatálne zranenie. Napriek tomu, že mal prilbu aj chránič krku, si privodil poranenie mozgu.

Horská záchranná služba na miesto nešťastia dorazila štyri minúty po nehode a Schumacher bol v tom čase ešte pri vedomí. Podľa lekárov bol však zmätený a dezorientovaný. Vrtuľník s motoristickým šampiónom najskôr mieril do nemocnice v neďalekom Moutiers, ešte za letu však zmenil cieľ a dopravil pretekára na kliniku do Grenoblu. Tam Schumacher podstúpil dve operácie mozgu, po ktorých však zostal v umelom spánku a ohrození života.

Križovatka zjazdoviek Sauliere a Chamois v Meribeli, miesto nehody Michaela Schumachera
Križovatka zjazdoviek Sauliere a Chamois v Meribeli, miesto nehody Michaela SchumacheraProfimedia

10 rokov mlčania

Jeho rodina si dala záležať na tom, aby do médií neunikali žiadne podrobnosti o jeho zdravotnom stave. Nastalo 10 rokov mlčania a len z času na čas sa objavila nejaká strohá informácia, ktorá však len utvrdila pocit o tom, že sa zdravotný stav legendy nezlepšuje.

"Život niekedy nie je spravodlivý. Cnie sa mi po Michaelovi z tých starých čias. Moderná medicína ponúka mnoho možností, ale platí, že nič už nie je ako predtým," pripustil nedávno v rozhovore pre Daily Mail brat slávneho pretekára Ralf.

Schumacherovo sídlo pri Ženevskom jazere sa počas rokov premenilo na malú kliniku, kde sa o jediného pacienta má starať až 15 lekárov, masérov a asistentov, aby mu mohli poskytnúť najlepšiu starostlivosť 24 hodín denne. Najnovším svedectvom je priblíženie jednej z terapií, keď má Schumacher v rámci starostlivosti a rehabilitácie počúvať zvuk zo simulátora vozidla Mercedes AMG, v ktorom jazdil v posledných troch rokoch svojej kariéry v F1.

Hamilton ho iba vyrovnal

Nemecký pilot sa stal legendou sveta F1 vďaka siedmim titulom. Prvé dva získal ako jazdec stajne Benetton v rokoch 1994 a 1995. Ďalších päť potom vo farbách talianskej značky Ferrari v medziobdobí rokov 2000 až 2004. Za svoju kariéru, ktorá s trojročnou prestávkou trvala viac ako dve dekády (1991 až 2012), absolvoval celkom 308 pretekov, z ktorých 91 vyhral.

Hoci F1 pozná od jeho víťaznej éry sedem nových šampiónov, vyrovnať rekord nemeckej ikony v podobe siedmich titulov majstra sveta sa zatiaľ podarilo len Lewisovi Hamiltonovi. Ani jemu, ani Sebastianovi Vettelovi, ktorého vďaka podobnej kariérnej ceste prezývajú "Baby Schumi", sa však nepodarilo získať päť titulov majstra sveta v rade. Momentálne vládne v F1 Max Verstappen a možno by pri svojej súčasnej suverenite mohol v nasledujúcich rokoch Schumacherov počin prekonať.

Vedľa Michaela zažil úspešné roky v seriáli aj jeho mladší brat Ralf, ktorý počas 11 sezón vyhral šesť pretekov. Nedávno to jednu chvíľu vyzeralo, že sa meno Schumacher do veľkého sveta F1 úspešne vráti. Šancu Michaelovmu synovi dala stajňa Haas. Lenže počas dvoch sezón, v ktorých išiel 43 pretekov, sa Mick nedostal ani raz na stupne víťazov a najlepšie sa umiestnil na šiestej priečke.

Jeho angažmán v americkej stajni sa na konci roka 2022 skončil. "Som veľmi sklamaný. Nebola to hladká cesta, ale neustále som sa zlepšoval a som presvedčený, že do F1 patrím," reagoval jazdec na svojom na Twitteri. V minulej sezóne robil Schumacher junior testovacieho jazdca stajni Mercedes.

Nemecko cíti následky

Jeho otec sa zrejme motoristickým fanúšikom už nikdy neukáže, no zostane legendou. Rodina už niekoľkokrát dala najavo, že nemá záujem zverejňovať akékoľvek správy o zdravotnom stave. "Vždy nám išlo o ochranu súkromia," tvrdí mediálny právnik Schumacherovej rodiny Felix Damm. "Ani záverečná lekárska správa o Michaelovom zdravotnom stave by nebola tým správnym spôsobom, museli by sme ju neustále aktualizovať," dodáva.

Zostávajú teda len domnienky. Všeobecne sa predpokladá, že Schumacher sa stále zdržiava vo svojej vile pri Ženevskom jazere a nemôže komunikovať. "Dal by som čokoľvek za to, aby som mohol hovoriť s otcom," povedal pred rokom syn Mick.

Čo sa so Schumacherovým odchodom zmenilo, je ústup Nemecka zo sveta F1. Kedysi obrovská motoristická veľmoc má v súčasnosti v poli pilotov jediného zástupcu v osobe Nica Hülkenberga a zástavu sa ďalej snaží držať len stajňa Mercedes. V kalendári už niekoľko rokov chýbajú preteky na slávnom Nürburgringu (naposledy 2020 ako Grand Prix Eifelu) aj Hockenheime. Veľká cena Nemecka sa šla naposledy v roku 2019. To by sa v ére "Schumiho" stať nemohlo…