Dozvuky VC Brazílie: Verstappen, Norris a ďalší. Šampión prekonal Prostov rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky VC Brazílie: Verstappen, Norris a ďalší. Šampión prekonal Prostov rekord
Verstappen v tejto sezóne vyhral už 17 Veľkých cien.
Verstappen v tejto sezóne vyhral už 17 Veľkých cien.Profimedia
Dvadsiate preteky tohtoročnej sezóny formuly 1 ponúkli drámu na začiatku aj na konci, ale jedno sa nezmenilo - pozícia víťaza a pozícia najvážnejšieho prenasledovateľa. Max Verstappen (26) si pripísal sedemnásty triumf v sezóne a prekonal rekord Alaina Prosta, zatiaľ čo Lando Norris (23) dokázal po skvelom štarte poskočiť na druhé miesto a bol sebavedomým vyzývateľom.

Cieľový náskok ôsmich sekúnd pripomínal Veľkú cenu Veľkej Británie, kde McLaren predstavil veľký balík úprav, a kde si Norris vybojoval svoje druhé 2. miesto v kariére. Odvtedy ich pridal päť a v tabuľke sa priblížil Fernandovi Alonsovi na rozdiel troch bodov. Ten po prvom štarte prišiel o druhú pozíciu, ale po reštarte vynútenom kolíziou Kevina Magnussena a Alexandra Albona si priečku udržal a nakoniec si tesne došiel pre tretie miesto, čím fanúšikom pripomenul, že Aston Martin je stále silou, s ktorou treba počítať.

KRÁĽ VÍKENDU - Fernando Alonso

Na začiatku sezóny hovoril o svojej ambícii vyhrať preteky po desiatich rokoch, lenže séria nevydarených víkendov tento sen zahnala do úzadia. Keď sa teda v Sao Paule konečne podarilo doladiť zmeny zavedené dve podujatia dozadu v Austine, zelené monoposty hýrili rýchlosťou a Alonso si nakoniec odniesol body, ktoré mu zatiaľ stačia na štvrté miesto medzi jazdcami. Pravda, celosvetové divácke hlasovanie vyhral po tretí raz za sebou Lando Norris, ale Alonso si aspoň ukradol pre seba 53 tisícin sekundy pred Segiom Pérezom.

PLUSOVÉ BODY - Sergio Pérez

Treba oceniť aspoň čiastočný úspech Mexičana, ktorý sa (napriek verejne deklarovanej dôvere) stále trápi so svojou budúcnosťou. Hoci Christian Horner a Helmut Marko údajne netrvajú na tom, aby mali aj vicemajstra, Pérez musí zaregistrovať návrat Daniela Ricciarda na výslnie a každý bod na Lewisa Hamiltona sa počíta. Mercedes zažil celkovo najhoršie preteky sezóny a Hamilton nakoniec skončil ôsmy, čo v kombinácii so šprintom znamená 12 bodov k dobru.

POTLESK PUBLIKA - Pierre Gasly

Tak ako naposledy predbiehal Lando Norris, tentoraz zažiaril Pierre Gasly. Alpinu nevyšla zmena v pravidlách pri výjazde z boxovej uličky a jeho jazdci boli potrestaní dvoma miestami na štartovom rošte za blokovanie, takže Gasly nakoniec štartoval z 15. priečky. Vďaka dvom dobrým štartom a predovšetkým zodpovednej práci s pneumatikami skončil siedmy.

SMOLIAR VÍKENDU - Charles Leclerc

Mal štartovať druhý, ale počas zahrievacieho kola narazil do bariéry a po niekoľkých ďalších metroch skončil. Hoci Monacký pilot pôvodne hlásil problémy s hydraulikou, ktoré poslali jeho monopost nekontrolovateľne mimo trať, neskôr sa ukázalo, že na vine bol s najväčšou pravdepodobnosťou softvér alebo elektronika. Vyzeralo to tak, že by sa ešte mohol pokúsiť pokračovať s poškodeným krídlom, ale reštart zjavne nepriniesol žiadne zlepšenie, a tak sa z toho stalo jeho štvrté tohtoročné odstúpenie.

MANÉVER VÍKENDU - Sergio Pérez vs. George Russell

Dve DRS zóny za sebou boli pre mnohých frustrujúcim zážitkom, pretože po získaní pozície na cieľovej rovinke sa okamžite ocitli pod paľbou v nasledujúcej, ale v 14. kole sa Sergio Pérez dokázal dostať pred Georgea Russella a navyše si túto pozíciu "na ostré lakte" udržal. Neskôr sa ukázalo, že Russell v tom čase stratil DRS od tímového kolegu Lewisa Hamiltona, takže jeho strata na "kopci" bola príliš veľká na to, aby sa pokúsil okamžite zaútočiť späť.