Las Vegas videlo 18. triumf Verstappena v sezóne: Užil som si, rád si to zopakujem o rok

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Las Vegas videlo 18. triumf Verstappena v sezóne: Užil som si, rád si to zopakujem o rok

Aj Las Vegas sa stalo korisťou Verstappena.
Aj Las Vegas sa stalo korisťou Verstappena.Profimedia
Max Verstappen (26) z tímu Red Bull zvíťazil aj na Veľkej cene Las Vegas, šlo o predposledné 21. preteky sezóny F1. Na druhom mieste prišiel do cieľa Charles Leclerc (26) na Ferrari, ktorý sa v poslednom kole dostal pred napokon tretieho v poradí Sergia Péreza (33). Ten mal napriek nezvládnutému záveru dôvod na spokojnosť, keďže v celkovom hodnotení dosiahol istotu druhej priečky.

Istý trojnásobný majster sveta dosiahol 18. víťazstvo v sezóne, 53. v kariére a šieste po sebe. Verstappen, ktorý odštartoval z druhého miesta, krátko po úvode vytlačil Leclerca mimo trate a dostal sa na líderskú pozíciu. Za nimi došlo k viacerým menším kolíziám a v ich dôsledku bol aktivovaný virtuálny safety car.

Vo štvrtom kole sa preteky skončili pre Norrisa, ktorý v zákrute stratil kontrolu nad monopostom a vrazil do bariéry. Na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo, po reštarte sa Verstappen držal na čele. Za incident s Leclercom dostal 5-sekundovú penalizáciu, ktorú si neskôr odpykal v boxoch. V 16. kole si Monačan vzal späť požičané a dostal sa pred holandského oponenta. Ten mal v 25. kole menšiu kolíziu s Russellom, no obaja pokračovali.

Na trať opäť vyšiel safety car a jeho prítomnosť viacerí využili na návštevu boxov. Na výjazde z nich takmer kolidovali Stroll s Verstappenom. Po 30. kole bol na čele Leclerc, ale doplatil na nie ideálne zahriate pneumatík a v 32. kole ho predbehol Pérez. Jeho líderská pozícia však nemala dlhé trvanie a Charles ho o tri kolá neskôr prekvapil efektným manévrom.

Mexičan krátko na to stratil pozíciu po ataku tímového kolegu, ktorý mal rýchlosť a dostal aj pred Leclerca. Holanďan si bez problémov postrážil prvenstvo a v závere to vyzeralo na double Red Bullu. Mladší z dvojice jazdcvo Ferrari si však v poslednom kole zopakoval manéver na mexického protivníka a zabezpečil si cenné druhé. miesto. Do konca sezóny ostávajú už len preteky v Abú Zabí, ktoré sú na programe 26. novembra.

Hlasy (zdroj: Sport 2):

Max Verstappen, víťaz: "Absolvoval som viacero súbojov, bola to zábava. Škoda incidentu s Russellom, no našťastie to nebolo nič vážne, hoci ovládanie monopostu už potom nebolo ideálne. Užil som si tieto preteky a dúfam, že aj fanúšikovia. Rád si to zopakujem aj o rok. Dnes sa viackrát potvrdil efekt systému DRS."

Charles Leclerc, 2. miesto: "Veľmi som si užil dnešné pretekanie. Ospravedlňujem sa našim priaznivcom za 2. miesto, ale je to maximum, čo sme dnes mohli dosiahnuť. Boli sme silní, mali sme rýchlosť a musíme byť spokojní s druhou priečkou."

Sergio Pérez, 3. miesto: "Po úvodnej kolízii som mal poškodený monopost. Potom som predbiehal jedného pretekára za druhým a pomohol mi aj safety car. V závere som mal náskok pred Leclercom, no jednoducho som nečakal jeho manéver."