Mercedes odhalil strieborný šíp W15. Wolff chce pre Hamiltonovu rozlúčku rýchle auto

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Mercedes odhalil strieborný šíp W15. Wolff chce pre Hamiltonovu rozlúčku rýchle auto
Mecedes predstavil nový monopost.
Mecedes predstavil nový monopost.AFP
Tímy zo sveta F1 pokračujú v predstavovaní monopostov pre sezónu 2024. Výnimkou nie je ani Mercedes, ktorý bol ďalším na rade, keď predstavil svoj model W15. Ten bude pre Lewisa Hamiltona (39) posledným v doterajších farbách, keďže od ďalšieho roka bude jazdiť za Ferrari.

Anglicko-nemecká značka sa chce po dvoch neúspešných rokoch s jediným pretekovým víťazstvom, a to Georgea Russella v Brazílii v roku 2022, znovu objaviť ako šampión F1. K prelomeniu dominancie Red Bullu bude potrebný poriadny zvrat. Tím sa čiastočne vrátil ku klasickej farbe "strieborných šípov", ktorú vidno najmä na vrchnej časti a kokpite, zatiaľ čo zvyšok vozidla zostáva čierny.

Technickým riaditeľom je opäť James Allison, tvorca najúspešnejších vozidiel hybridnej éry F1. "Došlo nielen k aerodynamickej zmene, ale aj k mnohým mechanickým, aby bolo auto rýchlejšie a pre jazdcov predvídateľnejšie. Uvidíme v Bahrajne, či sa nám to podarilo," povedal šéf tímu Toto Wolff.

Motivovaného a sebavedomého Hamiltona čaká posledná sezóna v tíme Mercedes. Sedemnásobný majster sveta pri prezentácii vozidla po prvýkrát od oficiálneho potvrdenia prestupu do Ferrari povedal: "Posledných niekoľko týždňov bolo vzrušujúcich, je neskutočné byť tu. Cieľom celej zimnej prípravy je dostať tím späť tam, kde bol."

Skúsený Brit pokračoval slovami: "Poučenie z posledných dvoch rokov nám pomohlo nájsť náš smer. Ešte nás čaká veľa práce, ale na všetky výzvy, ktoré nám prídu do cesty, budeme reagovať s otvorenou mysľou a budeme tvrdo pracovať."

Wolff, ktorý bol na prezentácii prítomný po boku Hamiltona, dodal: "Bola to veľmi rušná zima. Bude to naša posledná sezóna s Lewisom, takže chceme priniesť rýchle auto."

"Prišiel som sem v roku 2013, teraz tu začínam svoj dvanásty rok. Je privilégiom pracovať s touto skupinou ľudí. Keď vidíte prácu, ktorú robia cez zimu a to, ako na začiatku roka vznikne nové auto, je to tá najvzrušujúcejšia časť sezóny," uviedol Hamilton, ktorý už dva roky nevyhral ani jediné podujatie.

Brit a jeho kolega George Russell si počas tréningového testu na Silverstone prvýkrát vyskúšali nové vozidlo. "Musíme byť usilovní, maximalizovať testovanie a aj jedno kolo, ktoré dnes s Georgeom možno odjazdíme v daždi, nám dá predstavu o tom, čo môžeme očakávať," uzavrel.