Rozrastie sa F1 o ďalšie mestské preteky? Thajsko by rado hostilo VC v uliciach Bangkoku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rozrastie sa F1 o ďalšie mestské preteky? Thajsko by rado hostilo VC v uliciach Bangkoku
Alexander Albon z Williamsu je jediným súčasným jazdcom F1 z Thajska.
Alexander Albon z Williamsu je jediným súčasným jazdcom F1 z Thajska.AFP
Fanúšikovia Formuly 1 by mohli vidieť Maxa Verstappena (26) a Lewisa Hamiltona (39), ako sa preháňajú po uliciach Bangkoku, keďže Thajsko by rado hostilo preteky kráľovnej motošportu.

Premiér Srettha Thavisin v pondelok prijal šéfa F1 Stefana Domenicaliho, aby predstavil vládnu víziu, podľa ktorej by sa veľká cena mala konať v rozľahlom a dopravou preplnenom thajskom hlavnom meste.

Nebol oznámený žiadny časový rámec ani podrobné plány, ale thajskí predstavitelia pre miestne médiá uviedli, že si preteky vedia predstaviť na mestskom okruhu, pravdepodobne v historickom centre mesta.

"Thajsko má kapacity na to, aby sa Formula 1 konala v Bangkoku," napísal Srettha na X po stretnutí s Domenicalim.

"Ak sa to podarí, som presvedčený, že naša krajina prinesie ľuďom pôsobivé spomienky, pretože máme správny potenciál, kapacity a disponujeme pohostinnosťou Thajčanov," doplnil.

Sretthova vláda chce presadzovať iniciatívu "mäkkej sily" na zvýšenie prestíže Thajska. Účasť v kalendári F1 by povzbudila cestovný ruch, pretože ekonomika kráľovstva závislá od návštevníkov sa spamätáva z pandémie koronavírusu. Formula 1 by medzitým rada hostila viac pouličných pretekov.

"V podstate, ak bude F1 v Thajsku, chceme, aby sa pretekalo na cestách... V súčasnosti na tejto záležitosti pracujeme," povedal hovorca vlády Chai Watcharong pre miestne médiá. Narážal na to, že tradičnému pretekárskemu okruhu ako je, napríklad, Silverstone, by sa chcela ázijská krajina vyhnúť a napodobniť, mimo iného, mestskú trať v Singapure či Baku. 

Jediným Thajčanom v súčasnom poli F1 a zároveň iba druhým jazdcom z krajiny v histórii, je Alex Albon. V 50. rokoch absolvoval 19 veľkých cien aj člen thajskej kráľovskej rodiny princ Birabongse Bhanudej, neskorší účastík štyroch olympijských hier v jachtingu.