Šprint Veľkej ceny USA ovládol čerstvý šampión, Hamilton znížil stratu na Péreza

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šprint Veľkej ceny USA ovládol čerstvý šampión, Hamilton znížil stratu na Péreza

Verstappen dominoval v ďalšom šprinte.
Verstappen dominoval v ďalšom šprinte.Profimedia
Už istý trojnásobný šampión Max Verstappen (26) vyhral šprintové preteky Veľkej ceny USA. Holandský jazdec Red Bullu porazil na okruhu v Austine Lewisa Hamiltona (38) z Mercedesu o viac ako deväť sekúnd. Tretí skončil Charles Leclerc (26) z Ferrari, ktorý zaostal o takmer 18 sekúnd.

Verstappen ovládol tretí z piatich tohtoročných šprintov. Pred USA triumfoval aj v Rakúsku a Belgicku. Rodák z Hasseltu, ktorý si na predchádzajúcej Veľkej cene Kataru zabezpečil tretí titul za sebou, vedie svetový šampionát so 441 bodmi, čo je o 213 viac ako má na druhom mieste jeho tímový kolega Sergio Pérez.

Holanďan zažil ťažšie chvíle len na štarte, kde musel tvrdo odrážať Leclercov útok. Vedenie si však udržal a Monačan v neskorších zákrutách prišiel aj o druhé miesto, keď sa pred neho dostal Hamilton.

"Po štarte to bolo dosť tesné, ale našťastie je v nájazde do prvej zákruty dostatok priestoru. Rozhodne mi to pomohlo. Potom som už mohol jazdiť svoje vlastné preteky," povedal víťaz pre televízne kamery.

Hamilton sa počas niekoľkých kôl držal na úrovni jednej sekundy od Verstappena, ale nedokázal zaútočiť. Čerstvý majster sveta mu neskôr začal utekať a do cieľa prišiel s istým náskokom. Brit získal sedem bodov, vďaka čomu sa v priebežnom poradí svetového šampionátu priblížil k druhému Pérezovi na rozdiel 27 bodov.

"Bola to zábava. Mal som dobrý štart a v prvom kole to bol pekný súboj s Charlesom. Potom som sa snažil priblížiť aj k Maxovi, ale ich rýchlosť je momentálne jednoznačná," povedal Hamilton.

Verstappen sa pokúsi potvrdiť svoju dominanciu aj v hlavných pretekoch, v ktorých bude útočiť na svoje 50. víťazstvo v F1 a 15. v tomto roku. Tým by vyrovnal svoj rekordný výkon z minulej sezóny. Do pretekov však odštartuje zo šiesteho miesta po tom, čo v kvalifikácii porušil limity trate a stewardi mu vymazali najrýchlejší čas. Leclerc bude štartovať z pole position.