Suzuka videla double Red Bullu, pódium doplnil Sainz. Domácich fanúšikov potešil Cunoda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Suzuka videla double Red Bullu, pódium doplnil Sainz. Domácich fanúšikov potešil Cunoda
Red Bull opäť demonštroval svoju silu.
Red Bull opäť demonštroval svoju silu.TASR
Max Verstappen (26) vyhral nedeľnú Veľkú cenu Japonska seriálu Formuly 1. Úradujúci majster sveta na Red Bulle zvíťazil pred svojím mexickým tímovým kolegom Sergiom Pérezom (34) a Španielom Carlosom Sainzom (29) na Ferrari. Holanďan si tak upevnil svoje vedenie na čele celkového poradia a doposiaľ vyhral tri zo štyroch pretekov prebiehajúcej sezóny.

Hegemóniu obhajcu titulu prerušil Sainz pred dvoma týždňami v Austrálii. Od začiatku minulej sezóny nevyhral Verstappen len štyri preteky a momentálne má na konte 57 víťazstiev. V Japonsku uspel aj v prechádzajúcich troch rokoch a v nedeľu maximalizoval bodový zisk najrýchlejším kolom. V celkovom poradí vedie o 13 bodov pred Pérezom. Zatiaľ všetky preteky v ročníku videli double - trikrát v podaní Red Bullu, raz pre Ferrari.

Hneď po štarte pretekov spôsobil červenú vlajku Ricciardo, ktorý si na pravej strane nevšimol predbiehajúceho Albona a obaja skončili v bariére. Pevný reštart prišiel viac ako polhodinu po začiatku pretekov a zaobišiel sa bez vážnejších kolízií.

Samotné preteky boli v duchu taktických bitiek a o pozíciách sa rozhodovalo zväčša v boxoch. Prvú várku zastávok začal v 12. kole Norris na McLarene. Štartové pole medzi štvrtým a deviatym miestom bolo v tom čase pokope, no Brit nečakane predbehol druhého Péreza a tretieho Sainza. Tí zostali na stredne tvrdých pneumatikách príliš dlho a nebyť Hamiltona, ktorý na starých hardoch brzdil Norrisa, pilot McLarenu by ohrozil aj Verstappena.

Po odchode oboch Mercedesov k svojim mechanikom sa poradie na predných priečkach stabilizovalo. Alternatívnu stratégiu na jednu zastávku zvolilo Ferrari u Leclerca, ktorý prezul v 27. kole zo stredných na tvrdé pneumatiky.

McLaren zrejme pripravil Norrisa o pódium príliš skorou druhou zastávkou na ďalšie hardy - najprv nestíhal súperom a neskôr ich mal oproti konkurencii oveľa zjazdenejšie. Druhá porcia pit stopov sa javila nepriaznivo pre Sainza, ktorý padol až na siedme miesto. Čerstvosť pneumatík mu však nakoniec vyniesla pódiové umiestnenie. 

Sympatický výkon predviedol domáci Júki Cunoda. Udržal si 10. miesto zo štartu a v krajine vychádzajúceho slnka bodoval ako prvý domáci pilot od roku 2012.

VC Japonska:

1. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 1:54:23,566 h

2. Sergio Pérez (Mex./Red Bull ) +12,535 s

3. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +20,866

4. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +26,522

5. Lando Norris (V. Brit./McLaren) +29,700

Priebežné poradie (po 4 z 24 pretekov):

1. Verstappen 77 b

2. Pérez 64

3. Leclerc 59

4. Sainz 55

5. Norris 37

Pohár konštruktérov:

1. Red Bull 141 b

2. Ferrari 120

3. McLaren 69