Na krátkej trati dominoval Gaze. Sagan stratil na obhajcu viac ako minútu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na krátkej trati dominoval Gaze. Sagan stratil na obhajcu viac ako minútu

Aktualizované
Peter Sagan dostal výnimku a na krátkej trati skončil 37.
Peter Sagan dostal výnimku a na krátkej trati skončil 37.Profimedia
Novozélandský horský cyklista Samuel Gaze (27) obhájil na MS v Glasgowe zlatú medailu v cross-country na krátkej trati. Vo štvrtkových pretekoch triumfoval tesne pred Francúzom Victorom Koretzkym (28). Tretí finišoval s dvojsekundovým odstupom Brit Thomas Pidcock (24). Slovenský reprezentant Peter Sagan (33) zaostal za víťazom o minútu a 9 sekúnd a obsadil 37. miesto. Jeho krajan Matej Ulík (skončil na 46. priečke, keď ho z trate odvolali tri kolá pred koncom.

Gaze sa v pretekoch na 11 okruhov s prevýšením 33 metrov držal od úvodu v popredí. V deviatom kole bol tretí, no následne sa predral na čelnú pozíciu, z ktorej ho už nikto nezosadil, aj keď Koretzky mohutne finišoval. Nadviazal tak na zlato z vlaňajších MS v Les Gets.

Sagan štartoval z posledného radu, keďže nemal žiadne body v rebríčku UCI. V 2. kole sa posunul na 29. pozíciu, no v priebehu ďalších dvoch kôl klesol na 44. priečku, ktorú dokázal v závere ešte trochu vylepšiť. Pôvodne sa mal slovenský reprezentant predstaviť na MS až cez víkend, no dostal výnimku a možnosť súťažiť už aj vo štvrtok. Klasické preteky, na ktorých zabojuje Sagan o miestenku v horskej cyklistike na OH 2024 v Paríži, sú na programe v sobotu od 16:30.

Výnimku schválili aj cestnému majstrovi sveta Mathiuovi van der Poelovi, no ten napokon na štart neprišiel. Trojnásobný majster sveta v cestných pretekoch absolvoval svoj prvý štart na tohtoročných MS v horskej cyklistike po trojtýždňovej príprave.

"Odštartovalo sa strašne na plný plyn. Prvé tri kolá to bolo hrozne ťažké a vravel som si, že len vydržať. No musel som si jedno kolo trošku oraziť, a tak som sa trochu prepadol nižšie. Potom som sa zasa začal dostávať do tempa a bolo to už lepšie a lepšie. Je jasné, že po tých rokoch v cestnej cyklistike si musím upraviť tréningy na úplne inú intenzitu," citovala Sagana facebooková stránka Slovenského zväzu cyklistiky.

Horská cyklistika - cross-country

Muži elite - krátka trať: 1. Samuel Gaze (N.Zél.) 20:27 min., 2. Victor Koretzky (Fr.) rovnaký čas ako víťaz, 3. Thomas Pidcock (V.Brit.) +2 s

4. Alan Hatherly (JAR) +4, 5. Sebastian Fini Carstensen (Dán.) +5, 6. Martinš Blums (Lot.) +8, ..., 37. Peter SAGAN +1:09 min., 46. Matej ULÍK (obaja SR) +3 kolá