Na veľkosti nezáleží. Štyri malé futbalové mestá, ktoré sa preslávili v Európe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Na veľkosti nezáleží. Štyri malé futbalové mestá, ktoré sa preslávili v Európe
Villarreal v roku 2021 vyhral Európsku ligu.
Villarreal v roku 2021 vyhral Európsku ligu. Villarreal CF
Najväčšie tímy na kontinente sídlia väčšinou vo veľkých mestách: Real Madrid, Barcelona, AC Miláno, Inter, Manchester City, Paríž Saint-Germain a Bayern Mníchov. Existujú však aj kluby sídliace v malých mestách, ktoré v Európe dokázali veľké veci. Pozrime sa na štyri z nich.

Villarreal - 51 000 obyvateľov

"Žltá ponorka" je nepochybne najlepším predstaviteľom malomestského futbalu. Od svojho postupu do La Ligy v sezóne 1998/99 nazbierala 24 rokov v elitnej španielskej futbalovej súťaži. V ročníku 2007/08 bola druhá, v sezóne 2004/2005 tretia a následne aj dvakrát štvrtá, ale najväčšie úspechy dosiahol klub v Európe.

Hlavný akcionár klubu Fernando Roig je majiteľom keramickej spoločnosti Pamesa a deviatich percent siete supermarketov Mercadona, ktorú vedie jeho brat Juan.

Jeho úloha je kľúčová pre pochopenie úspechu klubu, pretože okrem toho, že priviedol veľké hviezdy svetového futbalu, ako sú Juan Román Riquelme a Diego Forlán, upevnil klub ako národnú referenciu v mládežníckom aj prvom tíme.

Posledné výsledky Villarrealu.
Posledné výsledky Villarrealu.Flashscore

Do Ligy majstrov vstúpil celok ako veľká voda. V sezóne 2005/06 po vyradení Evertonu v kvalifikácii a postupe zo skupiny s Benficou, Lille a Manchestrom United vyradil Rangers a Inter. V semifinále mu len penalta, ktorú Riquelme nepremenil v druhom zápase, zabránila v tom, aby sa dostal do finále, ktoré vyhral Arsenal. V tom  čase boli v tíme aj hráči ako Juanpi Sorín, Marcos Senna, Diego Forlán, Alessio Tacchinardi a José Mari.

Druhá zlatá éra klubu nastala nedávno. V sezóne 2020/2021 získal Villarreal svoj prvý veľký titul: Európsku ligu. Po tom, ako porazil Salzburg, Dynamo Kyjev, Dinamo Záhreb a v semifinále sa pomstil Arsenalu, vo finále zdolal Manchester United po legendárnom penaltovom rozstrele, ktorý sa skončil 11:10. Raúl Albiol zdvihol trofej nad hlavu s tímom, v ktorom boli aj Pau Torres, Dani Parejo, Manu Trigueros, Carlos Bacca a Gerard Moreno.

Len o rok neskôr sa opäť dostal do semifinále Ligy majstrov. Po tom, čo v osemfinále a štvrťfinále vyradil európskych gigantov ako Juventus a Bayern, skončil na lopate Liverpoolu.

Sassuolo - 40 000 obyvateľov

Sassuolo v súčasnosti vlastní spoločnosť Mapei, ktorá sa zaoberá priemyselnými a stavebnými materiálmi a je známa svojím sponzorstvom cyklistiky v rokoch 1993 až 2002.

Práve v roku 2002 sa Giorgio Squinzi (prezident priemyselnej skupiny, ktorý zomrel v roku 2019) rozhodol prevziať klub a úplne zmeniť jeho históriu bez toho, aby urobil niečo príliš bláznivé a progresívne.

Sassuolo už dlho hrá mimo svojho domova. Keď v roku 2008 postúpilo do Serie B, presťahovalo sa na štadión Alberta Bragliu v Modene. S historickým prienikom do Serie A v ročníku 2012/13 sa sťahovalo na Stadio Citta del Tricolore v Reggio Emilia, ktorý sa teraz volá Mapei Stadium.

Aktuálne postavenie Sassuola v Serii A.
Aktuálne postavenie Sassuola v Serii A.Flashscore

Od svojho postupu do najvyššej talianskej futbalovej súťaže sa klubu podarilo presadiť a v súčasnosti nazbieral 11 sezón po sebe v Serii A. V ročníku 2016/17 sa prvýkrát zúčastnil Európskej ligy. V úvodnom zápase porazil Athletic Bilbao 3:0, potom sa mu nepodarilo prejsť cez skupinovú fázu, v ktorej boli aj Genk a Rapid Viedeň.

Najväčšou hviezdou je Domenico Berardi - najlepší strelec klubovej histórie a kľúčová súčasť talianskej reprezentácie. Klub sa však presadil aj ako skvelý vychovávateľ hráčov, ktorí hrajú za velikánov Serie A a nakoniec sa presadia aj inde. To je prípad Francesca Acerbiho, Stefana Sensiho, Giacoma Raspadoriho a Gianlucu Scamaccu. Sassuolo je momentálne až pätnáste, no nie tak dávno dokázalo počas štyroch dní zdolať Juventus (4:2) a vonku Inter (1:2).

Monako - 38 000 obyvateľov

Hoci je Monako mestský štát známy po celom svete vďaka svojim kasínam, kráľovskej rodine a okruhu Formule 1, má len necelých 40 000 obyvateľov.

Jeho futbalový klub, ktorého 66,67 % vlastní Dimitrij Rybolovlev, má za sebou bohatú históriu. Je osemnásobným majstrom Ligue 1, päťnásobným víťazom Francúzskeho pohára a dvakrát bol blízko k zisku európskeho titulu.

Morientes s Monacom v roku 2003
Morientes s Monacom v roku 2003AFP

V roku 1992 tím, v ktorom hrali Emanuel Petit, Lilian Thuram, Youri Djorkaeff a George Weah, prehral vo finále Pohára víťazov pohárov s Werderom Brémy. V roku 2004 sa po vyradení Manchestru United, Lyonu a Deportiva La Coruňa dostal napriek nepriazni osudu do finále Ligy majstrov. V tom ale prehral s Portom Josého Mourinha. V kádri, ktorý trénoval Didier Deschamps, boli Fernando Morientes, Patrice Evra, Ludovic Giuly a Emmanuel Adebayor.

Počas svojej histórie Monako vychovalo slávnych hráčov ako sú Thierry Henry, David Trezeguet, Kylian Mbappé a Aurélien Tchouaméni.

Mechelen - 86 000 obyvateľov

Mechelen je klub, ktorý v súčasnosti bojuje o prežitie v belgickej Jupiler Pro League, v európskom futbale ale prerazil v 80. rokoch minulého storočia. V sezóne 1987/88 vyhral Pohár víťazov pohárov, keď zdolal Dinamo Bukurešť, Saint Mirren, Dinamo Minsk a Atalantu.

V rozhodujúcom zápase proti Ajaxu priniesol flámskemu klubu slávu gól Pieta Den Boera. Holanďan bol lídrom tímu, v ktorom sa objavili aj Izraelčan Eli Ohana a Michel Preud'homme v bráne.

V nasledujúcej sezóne pridal Mechelen do svojej vitríny s trofejami ďalší kontinentálny titul, keď v dvojzápasovom finále Superpohára zdolal vtedajšieho európskeho šampióna PSV Eindhoven - doma vyhral 3:1, na pôde PSV 1:0.

Aktuálne postavenie Mechelenu v Jupiler Pro League.
Aktuálne postavenie Mechelenu v Jupiler Pro League.Flashscore