Najstaršia tenisová jednotka. Djokovič prekonal legendárneho Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najstaršia tenisová jednotka. Djokovič prekonal legendárneho Federera
Novak Djokovič sa stal najstarším číslom jeden v tenisovej histórii.
Novak Djokovič sa stal najstarším číslom jeden v tenisovej histórii.Profimedia
Srbský tenista Novak Djokovič sa stal najstaršou svetovou jednotkou v histórii. Vo veku 36 rokov a 321 dní prekonal rekord Švajčiara Rogera Federera (42) a vstúpil do 420. týždňa na čele rebríčka ATP. Opäť tak zlepšil svoje vlastné historické maximum, rekordný počin Steffi Grafovej (54) (377 týždňov) pokoril už minulý rok vo februári.

Majiteľ 24 grandslamových titulov prvýkrát zasadol na tenisový trón 4. júla 2011 vo veku 24 rokov. Obaja jeho najväčší rivali Federer a Rafael Nadal sa stali svetovými jednotkami vo veku dvadsaťdva rokov, ale Djokovič je na vrchole najstabilnejší. Švajčiarsky rival, ktorému patrí medzi mužmi druhé miesto, strávil na vrchole rebríčka 310 týždňov.

Djokovič v aktuálnom rankingu vedie pred Talianom Jannikom Sinnerom. Tretí je Španiel Carlos Alcaraz, ktorý sa zasa v septembri 2022 vo veku 19 rokov stal najmladšou jednotkou v histórii.

Djokovič stále vládne tenisovému rebríčku.
Djokovič stále vládne tenisovému rebríčku.Flashscore

Najlepším slovenským tenistom je stále Lukáš Klein, no z kariérneho maxima (116) klesol na 118. miesto. Naopak, o päť miest si polepšil Alex Molčan a je 158. Jozef Kovalík figuruje na 179. priečke.

V ženskej súťaži naďalej dominuje Iga Swiateková z Poľska. Slovenskou jednotkou je Anna Karolína Schmiedlová, ktorá si polepšila o jedno miesto a aktuálne jej patrí 68. pozícia. Na 117. mieste je Rebecca Šramková a najvýraznejší skok urobila Viktória Kužmová, až o 29 priečok na 146. pozíciu. Rebríčkom stúpa aj Renáta Jamrichová, ktorá sa nedávno tešila z prvého seniorského triumfu v Egypte (684.). Miesto vylepšila o 59 políčok.

Rebríček WTA.
Rebríček WTA.Flashscore