Shelton korunoval svoj najlepší antukový turnaj triumfom, v Houstone oslávil druhý titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Shelton korunoval svoj najlepší antukový turnaj triumfom, v Houstone oslávil druhý titul
Shelton vyhral americké finále v Houstone.
Shelton vyhral americké finále v Houstone.Profimedia
Ben Shelton (21) druhýkrát v kariére vyhral turnaj ATP. Americký mladík potvrdil rolu nasadenej jednotky na domácej pôde v Houstone, kde vo finále zdolal krajana a obhajcu titulu Francesa Tiafoea (26) a víťazne zakončil svoj najvydarenejší týždeň na antuke.

Shelton - Tiafoe 7:5, 4:6, 6:3

Shelton už mal na konte jeden titul z turnaja ATP (Tokio 2023), zahral si semifinále Grand Slamu (US Open 2023) a stal sa hráčom TOP 15. Na antuke toho ale príliš neodohral. Vrátane podujatí nižšej kategórie na nej nikdy nevyhral viac ako dva zápasy po sebe a mal bilanciu 2:7.

Rázne to zmenil na domácej pôde v Houstone. Vyhral všetky štyri súboje, z toho tri po trojsetovom dueli, prvýkrát si na tomto povrchu zahral štvrťfinále, semifinále aj finále a antukovú bilanciu vylepšil na 6:7.

V nedeľňajšom finále zvládol Američan derby dvoch vysoko nasadených domácich hráčov s Tiafoeom. O päť rokov staršieho krajana dokázal zdolať a po minuloročnom US Open vyhral aj druhý vzájomný stret.

Duel sa niesol v znamení rýchlych gemov na servise, iba sedemkrát sa išlo cez zhodu a len v štyroch hrách bolo možné vidieť brejkbaly. Tri z nich boli premenené. Shelton zaznamenal 11 es, ale aj 8 dvojchýb.

"Si inšpiráciou pre deti, farebných ľudí v našom športe... Vďaka za všetko, čo robíš pre náš šport a ľudí, čo vyzerajú ako ty a ja," povedal Shelton počas slávnostného vyhlásenia na adresu Tiafoea, ktorý sa pred šiestimi rokmi stal prvým Afroameričanom vo finále turnaja ATP.

Shelton si o titul z podujatia ATP zahral druhýkrát v kariére a rovnako ako vlani na jeseň na harde v Tokiu ho pretavil na triumf. Vo svetovom rebríčku sa posunie na 14. miesto a o jednu priečku vylepší svoje maximum.

Tiafoe v Houstone iba druhýkrát v sezóne vyhral dva zápasy po sebe a prvýkrát od minuloročného US Open zdolal troch súperov na jednom turnaji. Získať celkovo 4. titul a prvýkrát obhájiť triumf z predchádzajúcej sezóny však nedokázal. V zbierke má trofej z hardu (Delray Beach 2018), antuky (Houston 2023) aj trávy (Stuttgart 2023). Obaja Američania majú teraz pred sebou dva týždne bez turnajov, na európskej antuke sa predstavia až na Masters v Madride.