Tenisová lúpež v Estorile. Garín zahral do outu, rozhodca mu aj tak daroval dôležitý bod

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tenisová lúpež v Estorile. Garín zahral do outu, rozhodca mu aj tak daroval dôležitý bod

Borges sa u rozhodcu spravodlivosti nedočkal.
Borges sa u rozhodcu spravodlivosti nedočkal. Profimedia
Na antukovom turnaji ATP 250 v portugalskom Estorile sa odohrala lúpež za bieleho dňa. Veľkú nevôľu spustilo nepochopiteľné rozhodnutie hlavného arbitra Christiana Raska, ktorý prisúdil bod čilskému tenistovi Cristianovi Garínovi (27) napriek tomu, že zahral loptičku do outu. Bolo to vo chvíli, keď mal domáci Nuno Borges (27) premeniť brejkbal a v druhom sete ísť do vedenia 4:2.

Garín - Borges 6:2, 7:6

Bývalý 17. hráč svetového rebríčka Cristian Garín, ktorý je momentálne aj pre zdravotné problémy v druhej stovke ATP, čelil počas celého zápasu šiestim brejkbalom. Všetkým v dlhom geme za stavu 6:2 a 2:3. Odvrátil ich, hoci jeden len vďaka nepochopiteľnej chybe rozhodcu.

Čo sa stalo?

Garín vrátil súperov return na hranici základnej čiary, pravdepodobne do outu. Avšak čiarový aj umpireový rozhodca mlčali a pokračovalo sa ďalej. Nuno Borges loptičku vrátil do kurtu a v tej chvíli sa z publika ozvalo "out". Garín výmenu zakončil, lenže pokus o víťazný úder sa mu nepodaril a loptička z jeho rakety dopadla mimo ihriska. Tentoraz úplne bez pochybností.

Nasledovať mala jedna z dvoch situácií. Buď fiftín pre Borgesa, ktorý by zaznamenal premiérový brejk a v druhom dejstve by sa ujal vedenia 4:2, alebo diskutabilné opakovanie výmeny pre narušenie vonkajšími vplyvmi.

Garín okamžite poukazoval na to, že bol pri údere vyrušený a dánsky rozhodca Rask mu bez akýchkoľvek veľkých rozpakov prisúdil bod. Fiftín daroval tenistovi, ktorý minimálne jeden z posledných dvoch úderov trafil do outu.

To sa následne a úplne pochopiteľne vôbec nepáčilo domácemu Borgesovi a nechal si zavolať supervízora. Bezvýsledne vysvetľoval, že on žiadnu chybu neurobil a že výkrik bol z publika a zlý úder zahral súper. "Chybu urobil on, ja žiadnu," márne sa rozčuľoval.

Bod zostal Garínovi a znovu sa ukázalo, aké zbytočne je volanie supervízora na kurt. Zriedkakedy totiž zmení rozhodnutie umpireového arbitra, hoci je mylné.

Garín: Som na seba pyšný

Garín si svoj servis nakoniec udržal a hoci sa musel vysporiadať s veľkou nenávisťou publika, ktoré mu neodpustilo nepriznanie si chyby, po viac ako dvoch hodinách boja zvíťazil 6:2, 7:6 a prvýkrát od apríla 2022 (Houston) postúpil do semifinále turnaja ATP. V ňom v sobotu podľahol Hubertovi Hurkaczovi. Nepríjemný pocit však ostáva.

"On prerušil výmenu, zastavil som tiež. Neviem, či je to len môj názor, alebo by sme si to mali ešte znova prehrať. Je potrebné to skontrolovať. Neskôr to urobím. Atmosféra potom bola šialená a som na seba pyšný, ako som sa s tým popasoval. Počas duelu to bolo dosť nepríjemné," povedal 27-ročný Čiľan ešte pred prehrou s poľským tenistom.

Lúpež, podvodník Garín

"Neskutočná lúpež...," napísal na platformu X portugalský novinár José Morgado. "Vyhoďte toho rozhodcu. Hanba Garínovi, že sa nepriznal. Najhoršie rozhodnutie, ktoré som za poslednú dobu v tenise videl," reagoval fanúšik na sociálnych sieťach.

"Rozhodca je hrozný. Ďalší z tých, čo chcel strhnúť pozornosť na svoju stranu. Doslova zmenil zápas. Garín je podvodník," doplnil ďalší.