Dva týždne, dva povrchy, dva tituly. Collinsová bola na domácich turnajoch výnimočná

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dva týždne, dva povrchy, dva tituly. Collinsová bola na domácich turnajoch výnimočná

Danielle Collinsová získala svoju najcennejšiu antukovú trofej
Danielle Collinsová získala svoju najcennejšiu antukovú trofejProfimedia
Danielle Collinsová (30) dokázala ako prvá od roku 2013 vyhrať dva turnaje počas dvoch týždňov na dvoch rôznych povrchoch. Osem dní po životnom triumfe na hardovej tisícke v Miami ovládla aj antukový podnik WTA 500 v Charlestone, kde výnimočný úspech potvrdila jednoznačnou finálovou výhrou.

Domáca teniska triumfom nad ruskou šampiónkou z roku 2017 Dariou Kasatkinovou zopakovala 11 rokov starý počin slávnej krajanky Sereny Williamsovej. Američanka, ktorá po sezóne ukončí kariéru, zároveň zaznamenala svoju rekordnú sériu 13 výhier v rade.

Kasatkinová - Collinsová 2:6, 1:6

Collinsová v konkurencii svetovej špičky ako jedna z mála obišla nepísané pravidlo o náročnom prechode z tvrdého povrchu na antuku. V sobotu 30. marca ovládla turnaj WTA 1000 na harde v Miami a v nedeľu 7. apríla dobyla antukové dvorce WTA 500 v Charlestone.

Namiesto osláv a odpočinku po najcennejšom prvenstve bez problémov zvládla únavný presun z Floridy do Južnej Karolíny aj bleskový prechod na pomalý povrch av  poslednej sezóne kariéry si užíva svoju životnú formu.

V Charlestone skolila niekdajšiu svetovú dvojku Paulu Badosaovú, bývalé šampiónky Ons Džabúrovú a Sloane Stephensovú, Belgičanku Elise Mertensovú, svetovú sedmičku Mariu Sakkariovú a nakoniec deklasovala aj 11. hráčku sveta Kasatkinovú.

Collinsová od úvodu praktizovala svoju útočnú hru a dostala súperku pod tlak. V prvom sete nastrieľala 19 winnerov a nastavila tempo stretnutia. Nakoniec využila štyri z dvanástich brejkbalov, oponentku zasypala 37 víťaznými údermi a po 77 minútach zvíťazila bez straty podania.

Americká tenistka vyhral s o štyri roky mladšou Ruskou druhý zo štyroch vzájomných duelov a opäť uspela v poslednom stretnutí na turnaji. Pred troma rokmi zvíťazila vo finále v San Jose.

Štatistiky finálového duelu v Charlestone.
Štatistiky finálového duelu v Charlestone.Flashscore

Rodáčka z Floridy vyhrala 26 z 27 posledných setov a stratila v nich dokopy len 69 gemov. Tohtoročnú bilanciu vylepšila na 22:7 (vrátane kvalifikácií 26:7), v počte výhier sa vyrovnala najlepším - Ige Swiatekovej a Jelene Rybakinovej.

V hodnotení roka 2024 jej patrí už 4. miesto zaisťujúce štart na Turnaji majsteriek. Svoju poslednú sezónu, po ktorej ukončí kariéru, by tak mohla ukončiť vo veľkom štýle. Túži totiž po založení rodiny, ktoré jej už niekoľko rokov komplikuje ochorenie reumatoidnej artritídy.

Američanka si počas 19 dní pripísala 13. výhru v rade a prekonala svoju najdlhšiu šnúru bez porážky z leta 2021. Vtedy tiež kraľovala na dvoch povrchoch, len v opačnom poradí, v menšej konkurencii a triumfy od seba delilo 14 dní.

Zatiaľ čo pred troma rokmi cestou za titulmi na antuke v talianskom Palerme (WTA 250) a na domácom harde v San Jose (WTA 500) nečelila hráčke z TOP 10 a päť výhier si zapísala proti tenistkám mimo TOP 100, počas aktuálnej víťaznej série zdolala už tri členky elitnej desiatky a všetkých jej 13 neúspešných vyzývateliek je členkami elitnej stovky - z toho deväť figuruje v TOP 30.

Vyhrať dva turnaje na dvoch rôznych povrchoch počas dvoch týždňov dokázala ako prvá od roku 2013. Naposledy sa to podarilo Rumunke Simone Halepovej na antuke v Norimbergu a na tráve v Hertogenboschi a krátko predtým Serene Williamsovej, ktorá rovnako ako Collinsová dominovala v Miami.

"Keď som vyrastala, Serena bola mojím idolom. Sestry Williamsovej nás všetkých naučili, že nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate, ako vyzeráte alebo koľko peňazí majú vaši rodičia. Ak si nastavíte myseľ a budete tvrdo pracovať, je možné všetko. Otec mi robil trénera, rodičia ma všade vozili a pracovali na dve aj tri zmeny, aby podporili môj sen," povedala Collinsová.

Svoju finálovú bilanciu vylepšila na 4:1, pričom všetky tituly vtesnala do dvoch krátkych období. Po oslavách v roku 2021 (Palermu a San Jose) pridala ďalšie dve trofeje v sezóne 2024 (Miami a Charleston). Jedinú finálovú porážku utrpela na Australian Open 2022. Vo svetovom rebríčku sa bývalá svetová sedmička vráti do elitnej dvadsiatky a posunie sa na 15. priečku.

Kasatkinová pri žiadnej z piatich účasti v Charlestone nechýbala vo štvrťfinále a v roku 2017 ešte ako tínedžerka slávila svoj prvý z aktuálne šiestich triumfov na okruhu WTA. Posledný titul získala ešte v auguste 2022 v kanadskom Granbe, odvtedy vo finále päťkrát v rade prehrala 0:2 na sety, z toho tretíkrát v tejto sezóne.

"Na okruhu mi budeš chýbať, ale po dnešnom zápase si tým už nie som istá," horko sa usmiala Kasatkinová po debakli smerom k svojej premožiteľke.