Neapol je po žrebe blízko k finále Ligy majstrov, na spadnutie historická účasť Slováka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Neapol je po žrebe blízko k finále Ligy majstrov, na spadnutie historická účasť Slováka
Dokáže Neapol dokráčať až do finále Ligy majstrov?
Dokáže Neapol dokráčať až do finále Ligy majstrov?TASR
Piatkový žreb štvrťfinále Ligy majstrov spojil nielen štyri dvojice, ale rozhodol aj o ceste do finále. Dá sa povedať, že na jednej strane ostali najväčšie značky, na druhej zasa tímy, ktoré sa chcú postarať o prekvapenie.

Real Madrid totiž nastúpi proti Chelsea a na Manchester City čaká Bayern. Dvaja víťazi si to proti sebe rozdajú o jednu finálovú miestenku. Na druhú dosiahne niekto z kvarteta Neapol, Inter, AC alebo Benfica. Aktuálny líder Serie A narazí na "Rossoneri", zatiaľ čo "Nerazzurri" sa pokúsia potvrdiť pozíciu mierneho favorita s momentálne prvým tímom portugalskej súťaže.

Aj keď najväčšiu pozornosť bude rozhodne pútať prvá "vetva", druhá môže byť paradoxne ešte zaujímavejšia. Neapol hrá krásny futbal a podporovaný skvelými individualitami mieri za prvým titulom od roku 1990. Zároveň sa premiérovo dostal do štvrťfinále Ligy majstrov, pričom tam to skončiť nemusí. Široká futbalová verejnosť vníma "Partenopei" ako "čierneho koňa" tohto ročníka milionárskej súťaže a mnohí ho vidia vo finále, s čím sa nedá nesúhlasiť.

Vyhral základnú skupinu a v osemfinále proti Frankfurtu neinkasoval ani raz. Celkovo sa postaral o 25 presných zásahov, čo je jasne najviac v tejto sezóne Ligy majstrov. V piatich z ôsmich odohratých stretnutí Neapol udržal čisté konto, pričom sa mu to podarilo v štyroch prípadoch po sebe a naposledy inkasoval pred 387 minútami.

Zverenci trénera Luciana Spallettiho teraz majú pred sebou ligového súpera. Počas prvého vzájomného stretnutia tohto ročníka ho v septembri na San Sire porazili 2:1 a duel zároveň ukázal, že to nie je len o najväčších menách. Presadili sa totiž Politano so Simeonom. Syn legendárneho trénera je jedným zo štyroch členov kádra, ktorí skórovali v Champions League štyrikrát. Vedľa neho a Osimhena ide o Raspadoriho so Zielinskim.

Nigérijský útočník Osimhen žiari. Celkovo sa postaral o 23 gólov a pridal päť asistencií. Potreboval 28 zápasov. "Máme káder na to, aby sme mohli vyhrať Ligu majstrov. Samozrejme, musíme ísť krok po kroku, ale sme na správnej ceste a vedie nás skvelý tréner. Cítime slušnú šancu uspieť," vyjadril sa africký kanonier. Pep Guardiola oznáčil Neapol za aktuálne najlepší tím v Európe.

Proti milánskemu AC narazí za šestnásť dní až trikrát, pretože 2. apríla je naplánované ligové zápolenie, následne 11. a 18. apríla sa hrá najprestížnejšia klubová súťaž. Potom je tu ešte jeden dôležitý faktor. Neapol má totiž na čele Serie A dvanásť kôl pred koncom až osemnásťbodový náskok a aj keď stále nie nič isté, tento luxus môže pretaviť na prípadné "šetrenie" opôr, aby boli čo najlepšie fyzicky pripravené na najdôležitejšie stretnutia.

Tím spod Vezuvu je vo štvrťfinále určite favoritom a v prípade postupu to bude aj v rámci semifinále, kde jeho prípadný súper vzíde z dvojice Inter - Benfica. Aktuálne druhý tím talianskej súťaže vyradil Porto, keď s odretým ušami a s prispením konštrukcie brány ustál záver odvety. Vzájomné stretnutie proti Neapolu na začiatku januára gólom Džeka vyhral 1:0. Bola to prvá ligová a druhá súťažná prehra "Partenopei" v prebiehajúcom ročníku. Tretia prišla začiatkom marca s Laziom.

Neapol len šesťkrát inkasoval v jednom dueli dva góly a ešte ani raz tri alebo viac. V posledných desiatich zápasoch si až osemkrát udržal čisté konto, inkasoval iba dvakrát. Fakty jasne svedčia o tom, že cestu do Istanbulu majú futbalisti zo štadióna Diega Armanda Maradonu vo vlastných rukách. A že by z toho bolo double? Predbiehame, no bola by to neuveriteľne nádherná rozprávka s hollywoodským koncom.

Zároveň je potrebné poznamenať, že až dvaja slovenskí hráči sa môžu zapísať do histórie. Stanislav Lobotka patrí k neodmysliteľným súčastiam Neapolu a Milan Škriniar je lídrom defenzívy Interu. Ak by jeden z týchto tímov postúpil do finále, videli by sme prvého Slováka v poslednom stretnutí sezóny. V histórii Ligy majstrov sa to ešte žiadnemu nepodarilo.