Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nevymeniteľný bol vymenený skoro za nič. Chychrun by mohol debutovať proti Kaneovi

Stane sa Chychrun v Ottawe ešte lepším hráčom a zažije aj tímový úspech?
Stane sa Chychrun v Ottawe ešte lepším hráčom a zažije aj tímový úspech?Profimedia
Obranca Jakob Chychrun (24) bol vymenený. Celé to trvalo viac ako dva roky. Znie to možno až trochu neuveriteľne, pretože ťahanice okolo jeho odchodu z Arizony dlho viedlo Toronto, následne sa zapojili aj ďalšie tímy, no uspela až Ottawa, pričom konečná protihodnota sa ani nezdá tak vysoká.

Hlavne ak si uvedomíme, prečo padli predošlé výmeny. Coyotes podľa zámorských médií dlhodobo požadovali od záujemcov veľmi veľa. Pred niekoľkými týždňami stratilo záujem Los Angeles Kings, aj keď obchod bol nádejne rozbehnutý. Bodom zlomu sa stal mladý obranca Brandt Clarke. Toho sa "králi" nechceli vzdať.

Podľa informácií sa "kojoti" pokúšali zahrnúť aj centra Quintona Byfielda, avšak obaja vysoko draftovaní mladíci sú budúcnosťou organizácie z "mesta anjelov". Chychrun nehral od 10. februára, kedy sa ho Arizona rozhodla posadiť na tribúnu ako zdravého náhradníka, aby sa nezranil.

"Až kým sa niečo nestane, nebude hrať," povedal generálny manažér a narážal na možnú výmenu. Na ľade v súťažnom stretnutí nebol v podstate tri týždne. Debutovať bude môcť v noci zo štvrtku na piatok, kedy sa Ottawa predstaví doma proti NY Rangers. Môže z toho byť mikrosúboj Jakob Chychrun - Patrick Kane, dvoch najväčších "rýb" prestupovej uzávierky, pričom obaja by odohrali prvé stretnutie v novom pôsobisku.

Počas rokovaní Arizona znova skúsila získať mladých hráčov, zaujímal ju hlavne Ridly Greig, ale Senators to odmietli a Coyotes nakoniec súhlasili s tým, že získajú "iba" draftové voľby. Konkrétne tri. Jednu v 1. kole draftu NHL 2023, pričom tento výber je chránený, ak by bol v TOP 5. Vtedy by Arizone pripadla prvokolová voľba o rok neskôr. 

Organizácia z Mohavskej púšte má istotu výberu v 2. kole 2026 a v prípade, že Ottawa postúpi do finále konferencie, tak druhokolová voľba 2024 sa zmení na prvé kolo. Naozaj je to veľmi málo za to, ako sa táto sága okolo Američana naťahovala a koľko pôvodne žiadal jeho už bývalý zamestnávateľ.

Rodák z floridského mesta Boca Raton má okrem nesporných kvalít obrovskú výhodu, ktorou je jeho zmluva. Aj preto bol tak žiadaný. Tá totiž platí až do konca ročníka 2024/25, teda na záver tejto sezóny a ďalšie dve. Priemerne má hodnotu iba 4,6 milióna dolárov.

"Sens" majú smerom do budúcnosti veľmi kvalitný tím a vyriešili aj defenzívu, kde im chýbal práve jeden hviezdny bek. Kvarteto Thomas Chabot, Jakob Chychrun, Arťom Zub a Jake Sanderson má všetky predpoklady na to, aby sa zaradilo medzi najlepšie obrany v NHL. Navyše kanadská organizácia už teraz bojuje o účasť vo vyraďovačke, aktuálne sa nachádza päť bodov za Pittsburghom, ktorý je na druhej divokej karte.

"Obranca, po ktorom sme túžili, Jakob je veľký a hrá impozantne. Veľmi dobre bráni, zároveň je nesmierne technicky vyspelý. Svoju tvrdú strelu využíva výborne, mieri presne a je efektívny pri prechodovej fáze. Takisto nebezpečný v útočnom pásme," teší sa generálny manažér Senators Pierre Dorion.

"Prejavil záujem prestúpiť do klubu, ktorý by bol kandidátom na play-off. Pokúšali sme sa o to výmenou. Mali sme obrovský rešpekt k hráčovi a jeho želaniam. Zároveň som sa museli uistiť, že to bude pre klub to najlepšie riešenie. Jakob dostane šancu hrať v Ottawe, možnosť viesť tento tím a pomôcť mu dostať sa do play-off. Bude to veľká výzva, no on je skvelou posilou," vyjadril sa generálny manažér Coyotes Bill Armstrong.

Chychrun bol súčasťou organizácie Coyotes od draftu v roku 2016, keď po ňom klub siahol z celkového 16. miesta. Okamžite sa uchytil v prvom tíme a klub ho nikdy neposlal na farmu. Počas siedmich sezón si iba raz zahral v play-off, v deviatich dueloch dal jeden gól. 

Za Arizonu odohral celkovo 373 zápasov v základnej časti, v ktorých si do štatistík pripísal 60 gólov a 110 asistencií. V sezóne 2020/2021 bol s 18 gólmi najlepší strelec spomedzi ligových obrancov. V prebiehajúcom ročníku 2022/2023 odohral 36 zápasov, v ktorých nazbieral sedem gólov a 21 asistencií.