Oslava 33. narodenín podľa Sagana: Oznámil posledný rok medzi profesionálmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oslava 33. narodenín podľa Sagana: Oznámil posledný rok medzi profesionálmi
Sagan dospel k zásadnému rozhodnutiu.
Sagan dospel k zásadnému rozhodnutiu.
Profimedia
Trojnásobný majster sveta z rokov 2015 až 2017 oslávil vo štvrtok 26. januára už 33. narodeniny. Pre cyklistov je to vek, pri ktorom sa čoraz častejšie hovorí o ich konci. Peter Sagan nenechal nič na náhodu a typicky svojsky - bez okolkov - oznámil na svojom Instagrame, že medzi profesionálmi jazdí na cestnom bicykli poslednú sezónu.

Do profesionálneho pelotónu vletel žilinský rodák ako víchor. V 19-rokoch dostal príležitosť v drese talianskeho celku Liquigas. Kluboví lekári tvrdili, že dovtedy nevideli teenagera s takou kapacitou a fyzickou silou. Sagan začal prakticky okamžite víťaziť. Premiérovo dal o sebe vedieť na pretekoch Paríž-Nice, na ktorých v roku 2010 vyhral dve etapy.

O dva roky na to už debutoval na štarte najprestížnejších a najväčších pretekov na svete - Tour de France. V priebehu jedenástich rokov sa radoval z dvanástich etapových triumfov. Sedemkrát si na seba obliekol zelený dres. 

"Rozhodol som sa, že vám na svoje narodeniny niečo poviem. Nebude to program či akési myšlienky. Jednoducho nastal čas. Zaslúžite si, aby ste o tom vedeli. Je to môj posledný rok medzi profesionálmi. Budúci zostanem určite s tímom TotalEnergies, ale budem sa sústrediť na to, aby som sa kvalifikoval s horským bicyklom do Paríža 2024," začal Sagan rozprávať vo videu na svojom Instagrame. 

Žilinčan si olympijské preteky vyskúšal už v Riu 2016. Pre technické problémy s defektmi ich nedokončil. V juniorskom veku ovládol v Taliansku (2008) svetový šampionát v cross-country. Stalo sa tak predtým, ako prešiel k cestnej cyklistike. Od budúcej sezóny sa tak vráti ku koreňom. 

"Je to rozhodnutie, ktoré som urobil pred časom. Nejde o žiadnu rozlúčku. Ešte to so mnou chvíľu musíte vydržať. Užijeme si spolu zábavu," uzavrel Peter Sagan

Okrem Liquigasu pretekal za Tinkoff-Saxo a Bora-Hansgrohe. Momentálne pôsobí druhú sezónu vo francúskom tíme TotalEnegies. Medzi jeho najväčšie úspechy sa okrem troch svetových titulov radia štyri triumfy na Vuelta a Espaňa či dve z Giro d´Italia.

Počas kariéry si podmanil podujatie Okolo Kalifornie, kde vyhral dokopy sedemnásť etáp. Z monumentov sú pamätné jeho víťazstvá na Paríž-Roubaix (2018) a dva roky predtým po skvelom sóle triumf Okolo Flámska. 

Aktuálne sa Sagan nachádza v Argentíne, kde rozbieha nový ročník. V štyroch etapách neskončil mimo najlepšiu desiatku. Vo štvrtej preťal cieľovú pásku na druhej priečke za víťazom Fernandom Gaviriom.