Pohľad dát: Kórea bude hroziť zo vzduchu, v tíme má silné individuality

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pohľad dát: Kórea bude hroziť zo vzduchu, v tíme má silné individuality

Pohľad dát: Kórea bude hroziť zo vzduchu, v tíme má silné individuality
Pohľad dát: Kórea bude hroziť zo vzduchu, v tíme má silné individualityProfimedia
To, že sa v osemfinále MS v Katare objavia hneď tri tímy z ázijskej časti kvalifikácie, čakal asi málokto, no stalo sa to realitou.

Austrália dokázala postúpiť zo skupiny, kde bolo Francúzsko či Dánsko. Južná Kórea nechala za sebou Uruguaj a išla ďalej spoločne s Portugalskom. Japonci extrémne ťažkú skupinu pred Španielskom a Nemeckom dokonca vyhrali.

Po sobotnom vyradení Austrálie majú šancu preniknúť medzi osem najlepších ešte dva ázijské tímy. Zatiaľ čo Japonsko nie je proti Chorvátsku bez šance, tak Južná Kórea by šokovala svet, keby sa dostala cez Brazíliu, jedného z najväčších adeptov na víťazstvo svetového šampionátu.

Analýza expertov z 11Hacks ukazuje, že Kórea si vytvára najvyšší počet šancí z krídelných priestorov, pričom je veľmi nebezpečná predovšetkým zľava. Jedným z najdôležitejších mužov vo výbere trénera Paula Benta je ľavý obranca Kim Jin-Su. Patrí k najčastejšie centrujúcim hráčom katarských MS.

V jednom zápase pošle týmto spôsobom do šestnástky súpera priemerne päť centrov. Rovnako ako Borna Sosa či Antonee Robinson. Aktívnejším bol iba nemecký bek David Raum, ktorý sa stal jedným z mála svetlých zjavov v nemeckom tíme.

Centrované lopty v podaní Jin-Sua sú navyše veľmi presné, čím vytvára strelecké príležitosti. V metrike očakávaných asistencií sú medzi krajnými obrancami lepší iba Dest, Meunier a Raum. Ani jeden z nich už svoje štatistiky vylepšiť nemôže.

Brazília si musí dávať veľký pozor aj na štandardné situácie. Dátová metrika očakávaných gólov totiž ukazuje, že z rohových a priamych kopov si väčšie možnosti na turnaji vytvorilo iba deväť ďalších tímov.

Ich exekúciu v kórejskom tíme má na starosti hlavne Son Heung-Min, ktorého dopĺňa Lee Kang-In. Na strane príjemcov vyniká tri mená - Kim Min-Jae, Kim Young-Gwon a Cho Gue-Sung. Práve táto trojica sa dostáva do zakončení najčastejšie.

Opora z Neapolu budí rešpekt

Južná Kórea má ôsmu najvyššiu celkovú úspešnosť hlavičkových súbojov. Ešte viac vyniká, ak sa pozrieme na úspešnosť defenzívnych vzdušných súbojov, v ktorých je ázijský tím šiesty najlepší. V ofenzívnych súbojoch je to desiata pozícia.

Vo finálnej tretine ihriska hráči trénera Benta skvele čítajú hru. V týchto priestoroch majú dokonca najvyššiu úspešnosť pri zbieraní odrazených lôpt. Brazília naopak vyzerá vo vzduchu zraniteľne. Má napríklad najnižšiu úspešnosť defenzívnych hlavičiek na MS v Katare.

Sympatické výsledky nazbierala Kórea takisto v niekoľkých ďalších dátových metrikách. Ak na útočnej polovici ihriska stratí loptu, získa ju do desiatich sekúnd naspäť až v štvrtine všetkých prípadov, čo je šiesty najlepší výsledok turnaja. Brazílčania sa držia o jednu pozíciu nad svojim osemfinálovým súperom.

Úspešnosť zisku lopty po jej strate.
Úspešnosť zisku lopty po jej strate.Opta by Stats Perform

Kórejčania vedia zahroziť aj z brejkov. Zatiaľ ich na turnaji zaznamenali v priemere štyri na zápas, čo ich radí na šieste miesto za Nemecko, Francúzsko, Portugalsko, Brazíliu a Irán.

Ak by sme mali vyzdvihnúť jednu individualitu, určite by to bol Kim Min-Jae. Stopér talianskeho Neapola vyhrá až 85,71 percent svojich hlavičkových súbojov, získa veľký počet lôpt a zatiaľ ani raz nefauloval! Okrem toho je výborný v rozohrávke a dokonale potvrdzuje výkony z klubovej scény.

Dokáže Južná Kórea po Portugalsku poraziť ďalšieho veľkého favorita?

Prehľad zápasu Brazília - Južná Kórea + audiokomentár