Pohľad dát: Ofenzíva Brazílie bude na pleciach skvelých čísel Neymara

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pohľad dát: Ofenzíva Brazílie bude na pleciach skvelých čísel Neymara
Neymar bude najväčšou hviezdou Brazílie na MS v Katare.
Neymar bude najväčšou hviezdou Brazílie na MS v Katare.Profimedia
Písať o brazílskej ofenzívnej sile sa dá v podstate do nekonečna. Po dlhšom čase má päťnásobný majster sveta výborne poskladaný káder na každom poste, ale oči fanúšikov sa budú upierať hlavne na Neymara (30) a jeho útočných kolegov.

Pre lepšie predstavenie toho, s akou ľahkosťou brazílska "desiatka" preniká do blízkosti súperovej bránky, si pomôžeme porovnaním s práve prebiehajúcim ročníkom Premier League, ktorý z ofenzívneho pohľadu dominuje najviac.

Liverpool si drží priemer 1,9 očakávaného gólu na zápas a Manchester City s Arsenalom sú na zhodnej hodnote 1,85. Brazília v tomto kalendárnom roku odohrala osem zápasov, v ktorých nastrieľala priemerne 3,11 gólov na stretnutie.

Zásadnou postavou ofenzívy Brazílie je Neymar. Vždy ho je plné ihrisko. Primárne plní pozíciu "desiatky" v rozostavení 4-2-3-1, z ktorého sa pri útočení stáva systém 4-2-4 s Neymarom vedľa Richarlisona.

Často si zbieha hlbšie, aby si prebral loptu od stopérov alebo si nabieha do krajných priestorov, kde ho prihrávkami hľadajú krajní obrancovia. Týmto štýlom tréner Tite najlepšie využije jeho schopnosť zakončovať a tvoriť.

V prebiehajúcej sezóne je Neymar najdominantnejším krídlom Ligue 1. Žiadny iný hráč svojím spoluhráčom nevytvoril nebezpečnejšie strelecké príležitosti. V každom zápase má 38-percentnú šancu na gólovú prihrávku, čo je o trinásť percent viac ako druhý v poradí Franck Honorat z Brestu.

V počte prihrávok za obrannú líniu vedie s takmer šiestimi na jeden duel. Druhý Adam Ounas ich zaznamenal len 3,5 na zápas.

Zároveň má Neymar až 40-percentnú šancu na strelenie gólu. Znova je to najviac z celej súťaže. Na druhom mieste sú s 37 % zhodne Karl Toko Ekambi (Lyon) a Martin Terrier (Rennes).

Hviezdny Brazílčan je najaktívnejším strelcom a premieňa najvyššie percento svojich striel. Ak Neymar vystrelí na bránku, skóruje v 35 % prípadov. Opäť je pekné porovnať to. Aby sa v tejto metrike dostal medzi desať najlepších percent zo všetkých hráčov sveta, stačilo by mu skórovať v 25 percentách prípadov. Túto hranicu teda prekročil o desať percent.

Schopnosť tvoriť a premieňať šance je jedným z hlavných znakov Titeho brazílskeho tímu. Podobnou silou disponujú takisto Vinícius Júnior, Raphinha, Gabriel Martinelli, Richarlison, ale aj Gabriel Jesus, ktorý je jednou z najkreatívnejších "deviatok" na svete.