Pohľad dát: Sofyan Amrabat, kľúčový strojca historického úspechu Maroka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pohľad dát: Sofyan Amrabat, kľúčový strojca historického úspechu Maroka
Sofyan Amrabat sa vyprofiloval na hráča, ktorého by chcel každý tréner.
Sofyan Amrabat sa vyprofiloval na hráča, ktorého by chcel každý tréner.
Profimedia
Vývoj MS 2022 chcel, aby Chorvátsko a Maroko odohrali proti sebe ako svoj prvý, tak aj posledný zápas na šampionáte. Zatiaľ čo v skupine sa o víťazovi nerozhodlo, teraz sa tak v boji o tretie miesto musí stať.

Nebola to futbalová krása. Chorváti síce mali viditeľnú územnú prevahu a častejšie sa pohybovali v poslednej tretine ihriska, ale oba tímy zahodili zhodne po jednej veľkej šanci a rozišli sa bez gólov. Z pohľadu metriky očakávaných gólov, ktorá hodnotí práve kvalitu vytvorených streleckých príležitostí, sa konečná bilancia zastavila na 0,81:0,47 v prospech Chorvátska.

Akcie "Vatrenov" vtedy s veľkou istotou rozbíjal defenzívny záložník Sofyan Amrabat, pričom ďalší priebeh turnaja ukázal, že práve on je spoločne s Achrafom Hakimim hlavným strojcom historicky prvej semifinálovej účasti afrického tímu na Mundiale.

V pokročilej dátovej metrike, ktorá vyhodnocuje, v akom nebezpečnom priestore ihriska hráč zastavuje svoje nábehy, driblingy a prihrávky súpera, je Amrabat druhým najlepším defenzívnym záložníkom na turnaji. Až za ním sa zoradili Casemiro, Rúben Neves, Thomas Partey alebo Marcelo Brozovič.

Jediným mužom, ktorý má v strede poľa väčší defenzívny vplyv na hru svojho tímu, je Francúz Adrien Rabiot. V semifinále proti Maroku kvôli viróze nehral.

V súbojoch telo na telo je na turnaji Amrabat dominantný a radí sa do úzkej skupiny hráčov, ktorých úspešnosť sa pohybuje okolo 70 percent. Spoločne s ním to sú Partey, Kimmich, Rice a Paqueta.

Dôležité je zdôrazniť, že marocký objav si tak vysokú úspešnosť udržuje napriek tomu, že v porovnaní s vyššie uvedeným kvartetom podstúpi výrazne vyšší objem súbojov. V ich počte je počas zápasu aktívnejší iba Brozovič.

S loptou na nohe sa Amrabat, aj vzhľadom k defenzívnemu štýlu Maroka, v Katare príliš často neukazuje. Medzi všetkými defenzívnymi záložníkmi, ktorí nastúpili aspoň na 270 minút, má najmenší priemerný počet prihrávok na zápas. Konkrétne to je 31.

Neves za zápas rozdal priemerne 83 pasov, Brozovič 74 a napríklad Enzo Fernández ich zaznamená 72. V absolútnych číslach to znamená, že iba osem prihrávok zahrá Amrabat smerom dopredu.

To, že je na lopte málo výrazný je ale dôsledkom povinností, ktoré mu tréner Walid Regragui zveril. V drese talianskej Fiorentiny totiž ukazuje, že je veľmi užitočný aj v rozohrávke. Spoločne s Rolandom Mandragorom tvorí dvojicu, ktorá svojimi prihrávkami z vlastnej tretiny a stredu ihriska pravidelne zakladá veľmi nebezpečné situácie.

Napriek tomu, že mužstvu z Florencie patrí až desiate miesto, s kvalitou rozohrávky od stredových hráčov problém nemá, pretože lepší sú v tomto ohľade iba Danilo Cataldi z Lazia a Ismael Bennacer hrajúci za AC Miláno.

Veľmi aktívny je Amrabat aj v poslednej tretine ihriska. Aj keď nezahráva štandardné situácie, pošle do šestnástky priemerne tri prihrávky na zápas, čo je výborný výsledok. Navyše žiadny iný defenzívny záložník v Serii A nedostane loptu do súperovej tretiny ihriska tak často ako on.

Pre Fiorentinu je však najväčším prínosom vďaka svojim nábehom s loptou. Žiadna iná "šestka" v lige ich za zápas nespraví viac a ani do takej miery nezvyšuje šance svojho tímu na strelenie gólu.

Mimochodom, tento bojovník prišiel do Kataru s veľkými bolesťami chrbta a hrať je schopný iba vďaka injekciám, ktoré ju dokážu utlmiť. Chcete ešte iný dôkaz toho, ako veľmi bude chcieť Maroko získať bronz?