Pohľadom dát: Robert Lewandowski je stále skvelý, ale Poľsko sám neutiahne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pohľadom dát: Robert Lewandowski je stále skvelý, ale Poľsko sám neutiahne
Pohľadom dát: Robert Lewandowski je stále skvelý, ale Poľsko sám neutiahne
Pohľadom dát: Robert Lewandowski je stále skvelý, ale Poľsko sám neutiahneProfimedia
K poľskému národnému tímu majú dátoví analytici z českej spoločnosti 11Hacks veľmi blízko. S jeho súčasným trénerom Czesławom Michniewiczom (52) sa veľmi dobre poznajú zo vzájomnej spolupráce v Legii Varšava.

Po odchode z poľskej dvadsaťjednotky viedol klub ako hlavný tréner od septembra 2020 do októbra 2021.

"Prístup Michniewicza pred ťažkými zápasmi bol vždy rovnaký - zameriaval sa na defenzívu. Ideálne neinkasovať a eliminovať silné stránky súpera. Nemal ale vypracovaný plán, ako sa presadiť v ofenzíve. Spoliehal sa na individuality," hovorí šéf spoločnosti Jakub Dobiáš.

Dáta ukazujú, že to isté platí aj pre hru Poľska. Partii okolo Roberta Lewandowského sa síce proti priemerným tímom ofenzívne darí, ale s tými z elitnej kategórie si šance vytvárajú len sporadicky. Navyše, často svojho súpera púšťajú do nebezpečných streleckých pozícií, z ktorých inkasujú vysoký počet gólov. 

Stredová formácia Poliakov nemá dostatočnú kvalitu na to, aby dokázala kontrolovať tempo hry. V súčte oboch odohratých stretnutí držali loptu na svojich kopačkách iba 37,87 % času. Horšie je na tom iba Ghana, Kostarika a Irán. Španielsko dominuje so 70,85 %, Argentína je na 67,53 % a Portugalsko na 65,55 %.

Štatistika držania lopty na základe klubov.
Štatistika držania lopty na základe klubov.Opta by Stats Perform

Okrem toho majú v priemere druhý najnižší počet prihrávok na jedno držanie lopty hneď za Iránom. Preto sa skôr než kombinačne, snaží Poľsko o kontrolu pressingom. Ale aj tu je problém - žiadny z jeho útočníkov nemá takú dynamiku, aby v priebehu duelu dokázal opakovane napádať. V Katare je Michniewiczov výber v pressingu aktívny. Napáda zhruba každú deviatu prihrávku súpera, čo je spomedzi účastníkov šampionátu nadpriemerné číslo. Efektivita je ale veľmi zlá.

V prípade, že stratia loptu na súperovej polovici, zvládnu ju získať naspäť do 10 sekúnd len v 16,53 % prípadoch. Ide o siedmy najhorší výkon. Ich ofenzívny plán je založený predovšetkým na centroch, z ktorých v kvalifikácii strelili najviac gólov (11) v rámci všetkých postupujúcich na záverečný turnaj. Keď sa rozprávame o centroch, je potrebné sa pozrieť tiež na schopnosť zbierať odrazené lopty.

Štatistika spomínaných štandardných situácií v rámci porovnania klubov.
Štatistika spomínaných štandardných situácií v rámci porovnania klubov.Opta by Stats Perform

A v tej sa Poliaci na turnaji radia k najhorší tímom. Úspešnosť ich získavania majú a) najhoršiu v obrannej tretine, b) štvrtú najhoršiu v strede poľa, c) druhú najhoršiu v útočnej tretine. Opäť sa dostávame k otázke individuálnej kvality, ktorá ale vo väčšine prípadov leží na pleciach Roberta Lewandowského a Piotra Zielińského. Možno k ním pripradiť ešte náhradníka Arkadiusza Milika. V silnej konkurencii na tak dezorganizované mužstvo je to málo. Nedá sa povedať, že by Lewandowski nerobil pre postup svojho národného tímu maximum.

Proti Saudskej Arábii prihral na jeden gól, ďalší sám dal a jednu zo svojich celkovo piatich striel poslal do bránkovej konštrukcie. Saudi predviedli sympatický výkon, ale vďaka Lewandowského výkonu sa pri víťazstve 2:0 zastavilo xG na hodnote 2,69 oproti 1,24 (+0,76 penalta). Útočník Barcelony je aj v 34-rokoch bez debaty jedným z najlepších na pozícii číslo 9.

Lewandowski bol pri víťazstve so Saudi kľúčovou postavou tímu.
Lewandowski bol pri víťazstve so Saudi kľúčovou postavou tímu.Opta by Stats Perform

Žiadny iný hráč okrem Benzemu si v španielskej La Lige nevytvára kvalitnejšie strelecké príležitosti. Nikto nemá vyššie primerné xG na jednu strelu. Vyššie percento pokusov zatiaľ premieňa iba Borja Iglesias z Betisu. Aj tak ale existujú limity toho, kam až môže tím na turnaji dôjsť, keď sa do takejto miery spolieha na individuálne výkony jediného futbalistu.

Obe mužstvá majú o čo hrať, pretože stopercentnú istotu postupu získajú iba v prípade víťazstva. Je ale málo pravdepodobné, že by práve dnes Argentína dopustila druhé prekvapenie šampionátu.