Prekvapenie víkendu: Nástrahy v boji o rumunský titul, Líšeň čelí testu v Opave

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu: Nástrahy v boji o rumunský titul, Líšeň čelí testu v Opave
FCSB bude pravdepodobne chýbať kľúčový záložník Malcom Edjouma.
FCSB bude pravdepodobne chýbať kľúčový záložník Malcom Edjouma.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

FCSB - Sepsi, pondelok 20:00

Pri pohľade na tabuľku rumunskej ligy by malo ísť o jednoznačnú záležitosť. FCSB delia od prvého miesta a lídra Farulu Constanta len tri body, zatiaľ čo Sepsi je na dne šesťčlennej majstrovskej skupiny s 13-bodovou stratou. Zároveň však ide o tím, ktorý mal v aktuálnej sezóne obrovskú dávku smoly, čo nemôže trvať večne.

Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá zohľadňuje kvalitu vytvorených a povolených šancí a následne počíta pravdepodobnosť, s akou tím vyhrá, prehrá alebo remizuje zápas, by malo ísť dokonca o aktuálneho lídra tabuľky.

Sepsi malo získať o neuveriteľných 17 bodov viac, ako v skutočnosti zaknihovalo - 12 po základnej časti a päť v doterajšom priebehu majstrovskej skupiny.

Kvalitnejší útok má v celej sezóne len jeho pondelkový súper z Bukurešti. Tím vedený Talianom Cristianom Bergodim nazbieral 46 xG, z ktorých strelil 44 gólov, čo nie je až taký veľký rozdiel, aby sa jeho súčasné postavenie v tabuľke dalo zvaliť na prehnanú neschopnosť ofenzívnych hráčov v zakončení.

Ofenzívny radar Malcoma Edjouma
Ofenzívny radar Malcoma Edjouma11Hacks / Flashscore

Vo finálnej tretine ihriska má navyše Sepsi množstvo rôznych stratégií v závislosti od súpera, proti ktorému práve stojí. A hoci je FCSB smerom dopredu veľmi schopné, smerom dozadu patrí medzi priemernejšie tímy v lige. Vzhľadom na to, že v honbe za titulom zúfalo potrebujú vyhrať, by sa outsiderovi mal otvoriť priestor na útočné výpady.

V čo najväčšej miere budú chcieť využiť dobre zvládnuté diagonálne prihrávky zo stredového priestoru pred šestnástkou a medzipriestory, z ktorých FCSB dlhodobo dovoľujú súperom dostať sa do vysokého počtu šancí.

Sepsi má najlepšiu obranu v lige s priemerom 0,77 xG na zápas a FCSB bude dosť možno pre svalové zranenie chýbať kľúčový stredopoliar Malcom Edjouma. Urastený Francúz patrí nielen medzi najlepšie brániacich stredopoliarov ligy, ale má aj obrovský ofenzívny potenciál pre svoj tím.

Má skvelý cit pre výber miesta v pokutovom území, výbornú finálnu prihrávku a veľmi ťažko sa bráni. Bilancia deviatich gólov a troch asistencií za 1 800 minút hry určite nie je náhodná, a ak bude chýbať v zápase, FCSB to bude mať proti Sepsi o niečo ťažšie.

Líšeň - Opava, sobota 17:00

Predpovedať stratu druhej Líšni, ktorá sa doma stretne so štrnástou Opavou, sa môže zdať na prvý pohľad odvážne. Druhá česká liga je však mimoriadne nepredvídateľná súťaž, v ktorej veci často nie sú také, ako sa zdajú. Dobrým príkladom z aktuálnej sezóny je Dukla Praha.

Napriek angažovaniu skúseného trénera Petra Radu sa na jeseň zaplietla do boja o zostup, no situácia nekorešpondovala s jej výkonmi v útoku a obrane. Podľa vtedajších metrík očakávaných bodov mali byť štvrtí. A skutočne. Na jar mužstvo rýchlo stúpa v tabuľke a od pozícií zaručujúcich play-off ho delí len jeden bod.

Tabuľka očakávaných bodov v českej 2. lige
Tabuľka očakávaných bodov v českej 2. lige11Hacks / Flashscore

Opava je teraz v podobnej pozícii, v akej bola kedysi Dukla. Aj ona by mala byť o 10 priečok vyššie, čo sa týka kvality vytvorených a povolených šancí. Postihlo ju to ale v situácii, keď do konca ligy zostáva už len päť kôl a proti sebe má veľmi ťažkého súpera.

Nie však neporaziteľného. Čaká nás súboj dvoch najlepších obrán ligy a veľmi schopných útokov. Ten opavský je dokonca tretí najlepší za Duklou a Vlašimou, Líšeň je v tomto smere štvrtá. Opava s novým trénerom Miroslavom Brožkom pri kormidle v minulom kole porazila favorizovanú Karvinú. Dokáže teraz prekvapiť ďalšieho favorita?

Farul Constanta - Rapid Bukurešť, sobota 20:30

Líder Ligy 1 Farul Constanta stratil v poslednom zápase na pôde Sepsi tesný náskok 1:0 v nadstavenom čase a v poslednej minúte stratil šancu odskočiť do päťbodového trháku.

V situácii, keď sú FCSB aj CFR Kluž stále na dostrel prvej priečky, sa Farul doma stretne s nevyspytateľným Rapidom - tímom, ktorý FCSB a Kluž v posledných dvoch kolách porazili.

Farul sa momentálne nenachádza v príliš pôsobivej forme. Z posledných piatich zápasov vyhral len dvakrát, čo nie je až také prekvapujúce vzhľadom na to, aká vyrovnaná je rumunská liga. V tabuľke očakávaných bodov je Rapid dokonca o štyri body nad svojím najbližším súperom.

Zápas, ktorý podľa dátových modelov nemá jasného favorita, môžu rozhodnúť aj výkony brankárov. Tí sú v aktuálnej sezóne devízou oboch tímov, no Rapid z toho ťaží o niečo viac. Mihai Aioani je pre Farulu veľmi spoľahlivý, zatiaľ čo Rapid už mnohokrát podržal Horatiu Moldovan.

Ten vylepšil svoje už tak dobré výkony z minulej sezóny a spolu s Karlom Leticom a Catalinom Stratonom patrí v súčasnosti k najlepším brankárom v lige. Ak by na jeho mieste stál priemerný brankár z Ligy 1, Rapid by podľa dátových modelov získal približne o osem bodov menej. A proti Farulu bude mať Moldavčan šancu potvrdiť svoje schopnosti.