Prekvapenie víkendu podľa dát: Oberie Malorka aj Betis? Vyrovnaný duel v Montpellieri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Oberie Malorka aj Betis? Vyrovnaný duel v Montpellieri
Dokáže Malorka obrať o body aj Betis?
Dokáže Malorka obrať o body aj Betis? Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Montpellier - Clermont Foot 

V 28. kole francúzskej Ligue 1 privíta Montpellier na svojom trávniku Clermon Foot. Pôjde o súboj trinásteho a dvanásteho tímu ligovej tabuľky. Domáci za svojím protivníkom zaostávajú iba o jeden bod a podľa stávkových kancelárií sú v dueli veľkým favoritom.

Sčasti zrejme aj preto, že v ostatných piatich súbojoch zverenci trénera Michela Der Zakariana, ktorého vedenie klubu angažovalo na začiatku februára, ani raz neprehrali a body stratili iba po remíze so silným Lensom. Hostia, naopak, v posledných piatich kolách vyhrali len raz. Zatiaľ čo Montpellier sa potešil veľmi ľahkému žrebu, Clermontu sa do cesty postavili Lille, Monako, Marseille, Rennes a naposledy Lens. Mužstvá z druhého až šiesteho miesta tabuľky.

Dátová analýza ukazuje, že sa stretnú dva nesmierne vyrovnané celky. Platí to najmä o ich defenzívach. Matematické modely dokonca zdôrazňujú, že na základe kvality povolených šancí mali inkasovať zhodne po 38 gólov. V skutočnosti ale Clermont lovil loptu zo siete iba 30x.

Jedným z dôvodov sú výkony Moryho Diawa, ktorý patrí do elitnej skupiny najlepšie chytajúcich brankárov aktuálneho ročníka. Ak by priemerný gólman Ligue 1 čelil totožným strelám, za jeho chrbtom by skončilo o šesť zásahov viac.

Osa X - chytené góly nad očakávanú hodnotu. Osa Y - chytené góly nad očakávanú hodnotu v priebehu 90 minút
Osa X - chytené góly nad očakávanú hodnotu. Osa Y - chytené góly nad očakávanú hodnotu v priebehu 90 minút11Hacks

V tabuľke očakávaných bodov, čo je metrika kombinujúca kvalitu povolených a inkasovaných šancí, má Montpellier nad svojím nedeľným súperom dvojbodový náskok. Je daný vďaka lepšej ofenzíve. V realite Clermont trpí aj tým, že jeho hráči veľké množstvo dobrých príležitostí zahodili. Majú ale niekoľko zbraní, ktoré by mohli využiť vo svoj prospech.

Jednou z nich sú štandardné situácie. Clermont si vytvára vysoký objem rohových kopov a tiež priamych voľných kopov. V celkovej hodnote xG je lepších iba päť tímov. Montpellier neexceluje v ich bránení - podľa povoleného xG z týchto situácií sú až na 16. priečke a majú podpriemernú úspešnosť defenzívnych hlavičiek.

Vytvorené xG zo štandardných situácií v prebiehajúcej sezóne.
Vytvorené xG zo štandardných situácií v prebiehajúcej sezóne.11Hacks

Montpellieru by okrem toho nemal sedieť spôsob, akým si Clermont vytvára šance. Analýza prihrávok totiž ukazuje, že tie najnebezpečnejšie strely si hostia prirpavujú pomocou centrov zo strany. Majú aj veľký prehľad v situáciách, keď sa dostanú s loptou do pokutového územia a skúšajú nájsť spoluhráčov krátkou prihrávkou. Toto sú presne dva typy pasov, z ktorých Montpellier v tomto ročníku inkasuje najnebezpečnejšie gólové šance.

Real Betis vs Malorka

Desiata Malorka v minulom kole španielskej La Ligy obrala o body štvrtý Real Sociedad a počas nadchádzajúceho víkendu sa o to isté pokúsi proti piatemu Betisu. Mužstvo okolo trénera Javiera Aguirra sa spolieha predovšetkým na pevnú obranu, ktorá v prebiehajúcom ligovom ročníku znesie najprísnejšie kritéria.

Podľa kvality a počtu povolených streleckých príležitostí ide dokonca o štvrtú najlepšiu defenzívu za Barcelonou, Realom Madrid a Bilbaom. A s tým pred štartom sezóny nikto nerátal. 

Povolené očakávané góly, sezóna 22/23
Povolené očakávané góly, sezóna 22/2311Hacks

Zatiaľ čo Betis bude hľadať medzierky proti hlbokému bloku, poriadne si vytrpia. Žiadny iný tím v La Lige nezaznamenáva v zápasoch taký vysoký počet faulov ako práve Malorka. Aj vďaka svojmu nepríjemnému štýlu hry už stihla poraziť oba madridské kluby a dvakrát si na nej vylámal zuby Villarreal.

Podľa metriky očakávaných bodov mimo, pokutových kopov, by malo Malorke patriť ôsme miesto v tabuľke s dvojbodovým náskokom na Betis. Dáta ukazujú, že tím výborne bráni priestory vo vnútri šestnástky. V porovnaní s ligovým priemerom majú v zastavovaní prihrávok a nábehov do týchto priestorov výrazne vyššiu percentuálnu úspešnosť. 

Betis sa preto bude obtiažnejšie dostávať do priestorov pre spätné prihrávky a v menšej miere im budú vychádzať aj priniekové pasy, čo sú dva typy situácií, z ktorých sú v tomto ročníku veľmi nepríjemní.

Nebezpeční sú hlavne z protiútokov, ale i proti tým sa vie pragmaticky hrajúca Malorka ubrániť. Nižšie inkasované xG z protiútokov už má iba jedno mužstvo - Real Madrid...

Zápas by mohli rozhodnúť štandardné situácie. Betis je v ich bránení tretí najhorší v La Lige a Malorke sa po odpykaní kartového trestu vracia kľúčový strelec Vedat Muriqi, ktorý je spoločne so stopérmi Raíllom a Copetom ich najčastejším adresátom.

Puskás vs Újpest

Újpest je tímom, ktorý si v prebiehajúcej sezóne maďarskej OTP Bank Ligy vybral najväčšiu porciu smoly. Podľa modelu očakávaných bodov ich mali získať o desať viac, čo by znamenalo posun na druhé miesto tabuľky za suverénny Ferencváros. 

V realite sa ale nachádza na deviatej priečke, s trojbodovým náskokom na prvú z dvoch zostupových pozícii. Zároveň ho ale delí iba sedem bodov od miest zaručujúcich účasť v predkole Európskej ligy.

Očakávané body v aktuálnom ročníku.
Očakávané body v aktuálnom ročníku.11Hacks

Újpest má z pohľadu dovoleného xG prakticky rovnako kvalitnú obranu ako Ferencváros (a o niečo lepšiu než Puskás), no pri 22 očakávaných inkasovaných gólov dostali 34 reálnych. Brankár Djordje Nikolič síce zatiaľ pustil o niekoľko viac zásahov než koľko hovorí očakávaná hodnota, ale často tiež vyberal loptu spoza svoj chrbát po situáciách, pri ktorých toho príliš urobiť nemohol.

Štvrtý Puskás mal podľa "tabuľky pravdy" nazbierať o dva body menej ako ich víkendový súper a od pohárov ho momentálne delí jediný bod. Z hľadiska vytvorených očakávaných gólov sa oba tímy pohybujú prakticky na rovnakej úrovni a to samé platí pre vsietené zásahy.

Silnou stránkou Újpestu sú štandardky, z ktorých nastrieľali viac gólov len Paksi a Zalaegerszeg. Puskás z nich má druhé najvyššie dovolené xG a druhý najvyšší počet inkasovaných zásahov. Rovnako majú nízku úspešnosť hlavičiek vo všetkých tretinách ihriska.

Stretávajú sa mužstvá, ktoré si za zápas vytvoria priemerne najvyšší počet protiútokov, ale v prospech Újpestu hovorí to, že ich bráni najlepšie v celej lige. Zároveň im hrajú do karát územné slabiny súpera.

Puskás inkasuje veľké množstvo príležitostí zľava (z defenzívneho pohľadu) a Újpest si cez svoju pravú stranu naopak vytvára najkvalitnejšie útoky. Pre slabiny vo vzduchu na Puskás platia centre z hĺbky, čo sú jednou z najefektívnejších prihrávok Újpestu.