Prekvapenie víkendu podľa údajov: AC Miláno, Liverpool alebo Legia budú mať problémy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa údajov: AC Miláno, Liverpool alebo Legia budú mať problémy

Stefano Pioli má pred súbojom s Turínom plné ruky práce.
Stefano Pioli má pred súbojom s Turínom plné ruky práce.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore vám preto bude každý piatok prinášať v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

AC Miláno - FC Turín, piatok 20:45

Domáci tím čaká na ligový triumf už päť zápasov. V dôležitých súbojoch proti AS Rím, Laziu a Interu dokázali hráči "Rossoneri" získať iba jediný bod a nedokázali vyhrať ani proti Lecce a Sassuolu, tímom zo spodnej časti tabuľky. Navyše 14 inkasovaných gólov nebolo výsledkom náhody, ale veľkého počtu šancí z nebezpečných priestorov.

Na začiatku januára malo AC podľa matematických modelov stále druhú najlepšiu obranu v lige, ktorá bola z hľadiska kvality inkasovaných gólov niekde na úrovni Neapolu a Interu. Menej nebezpečných šancí súperovi dovolil iba AS Rím.

Toto je dobrý príklad toho, ako majú zranenia kľúčových hráčov a s tým spojené zlé brankárske výkony obrovský vplyv na hru tímu. Zdravotné problémy vyradili stopéra Tomoriho z posledných troch zápasov a na listine zranených sa k nemu pridal aj defenzívny záložník Bennacer. A keďže je na dohľad dôležité semifinále Ligy majstrov proti Tottenhamu, podľa trénera Pioliho ani jeden z nich proti Turínu opäť nenastúpi.

Dlhodobým problémom je absencia brankára Mikea Maignana, jednej z kľúčových postáv titulovej sezóny. Kým v ňom malo Miláno najlepšieho brankára v Serii A, v jeho náhradníkovi Tatarusanovi naopak toho najhoršieho. Podľa matematických modelov dostal rumunský veterán o päť gólov viac, ako by podľa kvality súperových striel mal. Čo sa týka odohratých minút, nikto iný v Serii A na tom nie je tak zle ako on.

AC kvôli tomu kleslo na šieste miesto, jeho terajší súper je len o jednu priečku za ním (ale o osem bodov). Turín je na hranici ligového priemeru, čo sa týka kvality vytvorených šancí, a má šiestu najlepšiu obranu v lige. Nad touto úrovňou sa pohybuje slušne chytajúci Vanja Milinkovič-Savič.

Navyše si zverenci Ivana Juricu dokážu vytvárať nebezpečné šance zo štandardných situácií, z ktorých Miláno inkasovalo už deväť gólov, čo je rovnaký počet ako posledné Cremonese. Najväčšou hrozbou pre obranu AC je v tomto smere stopér Alessandro Buongiorno, ktorý sa pravidelne dostáva do šancí.

Liverpool – Everton, pondelok 21:00

Súčasné 10. miesto Liverpoolu v tabuľke Premier League je výsledkom dlhého zoznamu faktorov. Patrí medzi ne únava alebo zranenia kľúčových hráčov, nedostatok posíl v strede poľa, nevydarené taktické zmeny, chyby v obrane a do veľkej miery aj smola.

To všetko malo zďaleka najväčší vplyv na defenzívu tímu, ktorá je piata najhoršia v Premier League, približne na úrovni Bournemouthu, Leicesteru alebo Crystal Palace. Kým Arsenal a Manchester City v priemere svojim súperom dovolia dať 0.8 gólu na zápas, Liverpool v súčasnosti 1,5. Situácia je ešte horšia po opätovnom rozohratí súťaže v decembri, teda počas posledných šiestich zápasov. V tomto období žiadny iný tím nedovolil svojim súperom viac šancí ako "The Reds".

Žreb bol k zverencom Jürgena Kloppa relatívne láskavý, keďže postupne čelili Aston Ville, Leicesteru, Brentfordu, Brightonu, Chelsea a naposledy Wolverhamptonu. Podľa matematických modelov mali inkasovať 10-krát, s čím ani Alisson v bráne veľa neurobí. V skutočnosti padlo deväť z týchto gólov.

Poradie podľa počtu povolených očakávaných gólov na zápas v posledných šiestich dueloch Premier League
Poradie podľa počtu povolených očakávaných gólov na zápas v posledných šiestich dueloch Premier LeagueFlashscore

Hoci Liverpool nemá také problémy na druhej strane ihriska a dostáva sa do šancí s podobnou frekvenciou ako Manchester City, tím s najlepším útokom v Premier League, ofenzívni hráči majú obdobie, keď spaľujú jednu šancu za druhou. Salah a Nuňéz od decembra spoločne trafili sieť iba raz, pričom zvnútra šestnástky vyslali 25 striel na bránu! Podľa kvality týchto šancí mali skórovať päťkrát.

Everton je síce jedným z najzraniteľnejších defenzívnych tímov v lige, ale s novým trénerom Seanom Dychom v minulom kole udržal Arsenal v úctyhodnej vzdialenosti od svojej brány a môže sa spoľahnúť aj na Jordana Pickforda, jedného z najlepších brankárov aktuálneho ročníka.

Hostia navyše slušne zahrávajú štandardné situácie (z ktorých najviac hrozia Tarkowski, Onana a Calwert-Lewin), ktoré Liverpool bráni prinajlepšom priemerne a pravdepodobne bude stále bez zraneného dirigenta týchto situácií Van Dijka. Everton naposledy uspel na Anfielde takmer na deň presne pred dvomi rokmi. Nielen preto, že ide o derby, v ktorom sa zvyčajne môže stať čokoľvek, je v jeho silách zopakovať to aj teraz.

Legia Varšava – MKS Cracovia, nedeľa 17:30

Legia sa v Poľsku stále snaží získať titul, pričom jej súperi majú na dosah postup do konferenčnej Európskej ligy. Aktuálne šiesta Cracovia by mala byť podľa matematickej metriky očakávaných bodov dokonca na 5. mieste, čo predurčuje najmä veľmi dobrá obrana.

Tabuľka poľskej ligy
Tabuľka poľskej ligyFlashscore

Mužstvo je štvrté najlepšie v Ekstraklase z hľadiska kvality strelených gólov a iba vedúci tím Raków Częstochowa (13/19) je lepší z hľadiska strelených gólov (14 v 19 zápasoch, z toho päť z pokutových kopov). Tím veľmi dobre bráni stredové priestory vo vlastnej zálohe a k dobrej defenzíve prispieva aj brankár Niemczycki, ktorý je jedným z najlepších brankárov v lige. Z hľadiska údajov podáva podobné výkony ako Bosniak Kovačevič z Rakówa.

V obrane je na tom Legia podobne, ale iba 20-ročný brankár Kacper ešte nedosahuje kvality Niemczyckého. Čo sa týka počtu a kvality vytvorených šancí, majú oba tímy takmer identické čísla a to isté platí aj o zahrávaní a bránení štandardných situácií.