Márquez v súboji o pódium spadol. VC Francúzska ovládol Bezzecchi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Márquez v súboji o pódium spadol. VC Francúzska ovládol Bezzecchi

Márquez predviedol skvelý návrat po mesiaci, no napriek tomu spadol.
Márquez predviedol skvelý návrat po mesiaci, no napriek tomu spadol.AFP
Le Mans evokuje veľké historické momenty vo svete motoristického športu. Preteky Moto GP sa na tento zoznam určite pridali. Súboj medzi Marcom Márquezom (30) a Jorgem Martínom (25) o druhé miesto za pôsobivým Bezzecchim (24) sa postaral o vzrušenie Veľkej ceny sužovanej incidentmi.

Márquez štartoval v dobrej nálade a dával to od začiatku najavo. Jazdec Hondy 93 bezchybne vstúpil do pretekov a od začiatku sa ujal vedenia, až kým mu Jack Miller na prekvapujúcej KTM, ktorý vyrážal zo štvrtej pozície, nevyfúkol vedenie v pretekoch. Bagnaia, šampión, bol za nimi tretí. Maverick Viñales sa dostal zo šiesteho miesta na štvrté. Jorge Martín, víťaz šprintových pretekov, mal problémy a klesol na desiate miesto.

Od tohto momentu, 22 kôl pred koncom, sa preteky bláznivo rozbehli. Bagnaia a Viñales, ktorí bojovali o priblíženie sa k vedúcej pozícii, sa dotkli a havarovali. Líder bol mimo bodovaných priečok. Keď sa zdvihli, obaja sa pustili do seba a došlo medzi nimi k pokusu o šarvátku. V tom istom čase vzadu padal Luca Marini a Alex Márquez, ktorý sa k nemu približoval zozadu a nedokázal sa mu vyhnúť. Strhol ho k zemi.

Jazdci sa od seba odpútali. Bezzecchi vyhodil Marca z trate, keď ho predbehol. Márquez sa vyhol havárii pri príliš agresívnom prejazde Taliana. Stewardi ho prinútili vzdať sa pozície na úkor Španiela. Medzitým sa "Martinátor", ktorý sa vrátil vo veľkom štýle a využil pády, dostal na druhé miesto za Millera.

Viaceré pády a veľký súboj medzi Márquezom a Martínom

Súboj medzi prvou štvoricou (Bezzecchi, Miller, Márquez a Martín) bol obrovský. Talian sa ujal vedenia a začal tvrdo tlačiť, aby sa odpútal od svojich troch súperov. Postupne sa mu to podarilo, keď sa k trojčlennej skupine prenasledujúcej jazdca Ducati pridali Zarco, Augusto Fernández a Aleix Espargaró. Joan Mir, bývalý majster sveta, opäť havaroval a bol mimo pretekov. To isté sa o dve kolá neskôr stalo aj jeho bývalému tímovému kolegovi z tímu Suzuki Alexovi Rinsovi.

Márquez vyvinul veľký tlak, aby sa pokúsil dostihnúť neporaziteľného Bezzecchiho. Dokázal stiahnuť pol sekundy zo skupiny prenasledovateľov, ktorú viedol Martín. Zničujúce tempo Taliana sa mu čoraz viac vzďaľovalo a Martín dostihol Marca v boji o druhé miesto. Katalánec a Španiel zviedli skvelý súboj s niekoľkými vzájomnými predbiehaniami, keď Bezzecchi preletel cieľovú pásku s náskokom viac ako troch sekúnd.

"Je to fantastické. Odštartoval som výborne. Snažil som sa držať rytmus. Cítil som sa naozaj dobre," uviedol v cieli víťaz pretekov.

V polovici súboja Jorge predbehol Marca a šesťnásobný majster sveta spadol, keď ho už jazdec Ducati predbehol. Chcel predviesť skvelú šou, čo sa mu aj podarilo, ale koniec nebol taký, aký očakával. "Snažil som sa dostihnúť Marca, ale nechcel som urobiť žiadnu chybu. Nakoniec ju urobil on. S pódiom som spokojný. Tu vo Francúzsku je to pre mňa česť," hlásil domáci pretekár Zarco.

Bezzecchi si odniesol impozantné víťazstvo s Martínom a Zarcom za chrbtom. Augusto Fernández a Aleix Espargaró doplnili prvú päťku v napínavých pretekoch. Bagnaia si drží vedenie o jeden bod pred svojím krajanom Bezzecchim.