Proti Portugalcom skóroval iba Karhan, tenisový sviatok vrcholí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Proti Portugalcom skóroval iba Karhan, tenisový sviatok vrcholí

Gauffová chce na US Open prepísať históriu.
Gauffová chce na US Open prepísať históriu.Profimedia
Najbližšie dni prinesú niekoľko vzrušujúcich športových momentov. Flashscore Správy prinášajú v pravidelnej rubrike víkendové tipy zápasov či podujatí, ktoré by si fanúšik nemal nechať ujsť.

EHC Red Bull Mníchov – HC Košice (piatok, 19:30)

Po dvoch stretoch so švajčiarskymi protivníkmi čaká Košičanov v Lige majstrov nemecký vyzývateľ. Úradujúci majster slovenskej extraligy sa v predchádzajúcich dueloch prezentoval sympatickými výkonmi a len málo chýbalo, aby "oceliari" v prestížnej súťaži bodovali.

Na ľade Bielu podľahli hostiteľovi 1:3, v domácom súboji so Ženevou prehrali o jediný gól. Mníchovčania majú za sebou merania síl s českými súpermi – s Vítkovicami neuspeli po nájazdoch, no z ľadu šampióna z Třinca si odniesli víťazstvo. Bavori sa chystajú na prvé domáce predstavenie a pre východniarov budú ďalším ťažkým orieškom.

Kľúčový faktor

Dôležitým dielom do skladačky prípadného košického triumfu bude okrem nevýhody prostredia aj to, ako si "oceliari" poradia s presilovými hrami. Recept ukázali Vítkovice, ktoré proti Nemcom využili dve zo štyroch početných výhod a na konci sa tešili z výhry.

Naopak, Třinec nepremenil na presný zásah ani jeden zo šiestich mníchovským trestov. V tomto smere si Košičania počínali pomerne slušne – úspešne sa bránili proti všetkým šiestim presilovkám súperov a jednu zo svojich piatich pretavili na gól.

Forma oboch tímov pred vzájomným stretom
Forma oboch tímov pred vzájomným stretomFlashscore

Slovensko - Portugalsko (piatok, 20:45)

Zápas roka pre futbalových fanúšikov na Slovensku. Súboj s favoritom kvalifikačnej skupiny J veľa napovie o postupovom rébuse na majstrovstvá Európy. Oba tímy okupujú prvé dve priečky v tabuľke, Portugalci majú dvanásť bodov, Slováci o dva menej a piatkového súpera ešte nikdy nezdolali. 

V štyroch doterajších vzájomných stretnutiach sa zrodila jedna remíza, trikrát sa radovali Portugalci. Jediným Slovákom, ktorý proti protivníkovi zvučného mena dokázal skórovať, bol v roku 2005 Miroslav Karhan.

Hra slovenskej reprezentácie pod vedením Francesca Calzonu síce oko diváka príliš neteší, no taliansky kormidelník pravidelne zbiera body. Slová chvály mu adresoval aj jeho kolega na lavičke Portugalska Roberto Martínez.

"Slovensko má veľmi dobrý tím, vážim si prácu Francesca Calzonu. Je silné najmä v hre bez lopty, vtedy napádajú a nenechajú hráčov tak. Septembrový asociačný termín býva veľmi zložitý, pretože hráči sú v nových kluboch a každý má inú minutáž. Všetci však vieme, aký dôležitý je tento súboj a čo nás čaká," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Portugalci sa môžu pochváliť impozantným skóre 14:0. Slovenský outsider tak bude mať na ihrisku plné ruky práce. "Je jasné, že mužstvo, ktoré dokáže toľkokrát skórovať, má vysokú kvalitu. To neznamená, že majú len výbornú ofenzívu. Sú kvalitní na všetkých postoch. Vieme, že majú silu, ale pre nás je to dôležitý zápas. Chceme sa pozerať na seba. Nemôžeme hrať s nimi 1 na 1, musíme hrať ako tím, nemôžeme hrať na individuality. Začíname od 0:0, našim cieľom je uhrať pozitívny výsledok," povedal Calzona.

Kľúčový faktor

Zastavia Slováci hviezdneho Cristiana Ronalda? Hoci má rodák z Madeiry už 38 rokov, stále je najväčšou hrozbou v portugalskom drese a darí sa mu aj v saudskoarabskej lige. Vo farbách Al-Nassru nedávno zaknihoval hetrick a dal jasne najavo, že ešte nepatrí do starého železa. Fenomenálny zakončovateľ však na trávniku dokáže pôsobiť nervóznym dojmom, najmä ak sa mu nedarí. Cestou pre domáci výber by tak mohol byť mentálny aspekt spojený s taktikou "otráviť" mu pohyb po trávniku.

Vzájomné zápasy Slovenska s Portugalskom.
Vzájomné zápasy Slovenska s Portugalskom.Flashscore

Coco Gauffová - Aryna Sabalenková (sobota, 22:00)

Finále ženského pavúka na US Open obstarajú dva protiklady. Americká tínedžerka Coco Gauffová bojuje s tlakom verejnosti. Spojené štáty skrátka potrebujú hráča či hráčku v úplnej tenisovej špičke, čo v poslednom období nebývalo zvykom, hoci Jessica Pegulová mala občas svetlé chvíľky. Gauffová prakticky od začiatku kariéry musí sledovať, ako ju porovnávajú s legendárnou Serenou Williamsovou. V sobotu bude mať šancu napísať vlastný príbeh.

Aryna Sabalenková prežíva pomerne pokojný turnaj. Na Roland Garros sa odmietala rozprávať s médiami pre "toxické otázky spôsobujúce jej zlý psychický stav". Verejnosť totiž zaujímal jej vzťah s bieloruským diktátorom Alexandrom Lukašenkom. V časoch, keď tento muž zatváral protestujúcich obyvateľov krajiny do väzenia, údajne podpísala list na podporu režimu.

Počas Wimbledonu tak vtedajšia svetová dvojka na tlačovej konferencii odsúdila vojnu na Ukrajine a prezradila, že Lukašenka "momentálne nepodporuje". Následne sa mohla začať koncentrovať na tenis.

Kľúčový faktor

Úspech vo svete tenisu závisí do veľkej miery od mentálneho nastavenia športovca. Z hľadiska psychiky sa zdá, že obe finalistky sú v dobrom rozpoložení. Gauffová sa môže pochváliť oslnivou formou, má šancu vyhrať svoj prvý Grand Slam a zvíťazila už v jedenástom stretnutí v rade. Na US Open sa navyše môže oprieť o masívnu podporu z tribún.

Sabalenková je novou svetovou jednotkou vôbec po prvýkrát v kariére. Veľký úspech by chcela okoreniť titulom z prestížneho turnaja. Bieloruska navyše v semifinále predviedla fantastický obrat a po tom, ako jej Madison Keysová nadelila "kanára", dokázala duel otočiť, čo v minulosti nebývalo zvykom. Sabalenková bola doteraz známa svojou labilitou v dôležitých stretnutiach, v pamäti máme jej výbuch v semifinále French Open proti Karolíne Muchovej, kde stratila víťazný zápas. Finále by teda mohli rozhodnúť detaily.

Posledné vzájomné stretnutia oboch finalistiek.
Posledné vzájomné stretnutia oboch finalistiek.Flashscore

Finále US Open mužov (nedeľa, 22:00)

Papierové predpoklady k finálovému zloženiu sa zatiaľ potvrdzujú a všetko smeruje k tomu, že New York uvidí reprízu boja o titul z Wimbledonu. Podmienené je to ale úspechom Alcaraza i Djokoviča v semifinále. Narušiť plány tenisového osudu budú chcieť domáci Ben SheltonDanill Medvedev. V dueli o postup vyzve Rus španielskeho mladíka, Američana čaká srbský velikán.

Prví dvaja hráči rebríčka ATP ale ukazujú, že v poslednom období sú o niečo vyššie ako ich konkurencia. O trofej z amerického Grand Slamu by tak mali zabojovať širokou športovou verejnosťou favorizovaní protagonisti. Šport je však nevyspytateľný.

Kľúčový faktor

Nech už finálový duel obstará ktokoľvek, každý z tenistov si bude musieť poradiť so značnou dávkou podstatnej ťarchy. Najviac uvoľnený by mohol byť v tejto bitke Novak Djokovič, ktorého bude poháňať vidina vyrovnania rekordu Margaret Courtovej s 24 grandslamovými trofejami i opätovný zisk postu svetovej jednotky.

Rovnakú motiváciu bude mať aj Alcaraz, ktorý by si výhrou vo finále upevnil svoju doterajšiu pozíciu a potvrdil by svoj nesmierny potenciál. Úplne inú situáciu by v súboji o titul zažíval Ben Shelton. Momentálne 47. hráč sveta nemá na konte žiadnu singlovú trofej, divy by s ním však mohlo urobiť domáce prostredie a atmosféra. Daniila Medvedeva by dopredu hnala túžba po ďalšom triumfe na US Open. Ruský tenista dokázal celé podujatie ovládnuť v roku 2021, čo je doposiaľ jeho jediný grandslamový úspech. Všetci štyria však budú do istej miery ovplyvnení rovnakým faktorom, a to prirodzeným športovým tlakom.