Ružomberok s najnižším vekovým priemerom posíl na Slovensku, všimli si ho i vo svete

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ružomberok s najnižším vekovým priemerom posíl na Slovensku, všimli si ho i vo svete
Ružomberok má jasne nastavenú filozofiu.
Ružomberok má jasne nastavenú filozofiu.Profimedia
Portál CIES Football Observatory priniesol zaujímavý zoznam takmer 800 klubov zo 48 líg sveta na základe priemerného veku hráčov prvých tímov podpísaných počas posledných desiatich prestupových období (od júla 2019). Celkovo najnižšiu hranicu zaznamenali Rakúšania z RB Salzburg (20,93 r.), zatiaľ čo najvyššiu namerali katarskému klubu Al-Gharafa SC (30,27 r.). V top desiatke sa umiestnil aj slovenský zástupca z Ružomberka.

Ďalší člen rodiny Red Bull, Bragantino, je na druhom mieste (21,72 r.). Tretia priečka patrí Baskom z Athleticu Bilbao (21,90), ktorí v porovnaní s inými mužstvami neprivádzajú posily tak často, väčšina ich hráčov pochádza priamo z mládežníckej akadémie. V prvej desiatke sú aj slovinský NK Bravo, dva ukrajinské kluby (Šachtar Doneck a Dynamo Kyjev), dva belgické (Genk a Cercle Brugge), jeden švédsky (Elfsborg) a 9. pozícia patrí Ružomberku (22,61).

Vedenie nikéligového celku je známe svojou filozofiou, ktorá je zameraná na slovenských futbalistov, v kádri s vekovým priemerom 24,9 však nájdeme aj dvoch Čechov - Šimona GabrielaJana Hladíka. V mužstve pôsobia len traja hráči nad 30 rokov (Ján Maslo, Štefan Gerec a práve Hladík).

Zoznam takisto uvádza priemerný vek hráčov podpísaných počas predchádzajúceho päťročného obdobia (júl 2014 až jún 2019), čo umožňuje porovnávanie. Medzi klubmi, ktoré najviac omladili svoje kádre, sú na prvých troch miestach Athletic Club (-4,11 roka), RB Bragantino (-4,07) a Brighton (-3,37). Na opačnom konci rebríčka nájdeme tímy, ktoré sa rozhodli pre skúsenejšie posily, najmä Fluminense (+2,95 roka), Olympique Lyonnais (+2,39) a Inter Miláno (+2,32). Celý rebríček nájdete tu.