S Neuerom alebo bez. Bayern je vo svetovom futbale nekompromisným kráľovstvom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

S Neuerom alebo bez. Bayern je vo svetovom futbale nekompromisným kráľovstvom

Nagelsmann chce vyhrávať aj bez Neuera.
Nagelsmann chce vyhrávať aj bez Neuera.AFP
Rovnako ako PSG, tak aj Bayern Mníchov má v tejto sezóne svoje vlastné problémy. Navyše prichádza obdobie, v ktorom sa rozhodne o tom, či bude ročník 2022/23 úspešný, alebo nie.

Postúpiť chcú oba veľkokluby, no môže len jeden. Úvodné stretnutie sa odohrá už v utorok večer, odveta je na programe 8. marca v Bavorsku.

Je Neuer tŕňom v päte?

Najskôr sa zranil na lyžovačke a následne v niektorých rozhovoroch dosť nešťastne hovoril o tom, ako sa v klube zachádzalo dnes už s bývalým trénerom brankárov Tonim Tapalovičom. Toho Bayern v januári vyhodil. Manuel Neuer ani nepožiadal o povolenie absolvovať tieto rozhovory, preto sa situácia vyostrila.

Atmosfére v tíme nepridali ani tri remízy po sebe, čo sa v Bundeslige nezvykne rekordnému nemeckému šampiónovi stávať. Neskôr sa Oliver Kahn aj Hasan Salihamidžič vyjadrili, že sú z prístupu hráča sklamaní a Lothar Matthäus dokonca povedal, že za týchto okolností je neakceptovateľné, aby bol Neuer naďalej kapitánom.

V konečnom dôsledku treba pochopiť, že ide o vplyv a moc v klube, ktorý však tlačí na zmenu. Aj to bol dôvod, prečo Tapalovič skončil, keďže s Neuerom si "boli až príliš istí" svojimi miestami. Bayern pritom cíti, že kariéra gólmana sa blíži ku koncu a navyše ani tréner Julian Nagelsmann si s ním nerozumie najlepšie.

Problémy vo vnútri klubu

Mladý kouč na nedávnej tlačovke túto otázku odsunul a namiesto toho chválil Sommera. "Jeho výkony sú veľmi dobré. Som spokojný aj s hrou nohou. Yann je inteligentný človek, ktorý kladie na seba vysoké nároky. Vždy máte pocit, že sa na neho môžete spoľahnúť. Som veľmi rád, že je v mužstve."

To, čo sa deje v zákulisí, ale vedenie nebude prezrádzať. Takto bavorský veľkoklub funguje už dlhé roky.

Mocenské boje vo vnútri sa viedli v Bayerne už na konci 90-tych rokov, keď sa končila Matthäusova éra. To bolo dlho minulosťou a nikto nechce, aby sa tieto časy vrátili. Od roku 2013 vyhral mníchovský klub všetky ligové tituly, dvakrát triumfoval aj v Lige majstrov.

Bayern je príkladom silnej inštitúcie. V nemeckom klube nie sú žiadne mimošportové problémy, čo vysvetľuje jeho úspechy. Aféra Neuer teda vyčnieva. Otázkou síce ostáva, ako sa to skončí, ale jasne vidieť, že mužstvo okolo Nagelsmanna sa napriek všetkému dokáže koncentrovať na svoju prácu. Potvrdiť to bude môcť v utorok večer.